Darbas iš namų – daugiau nei mada. Turbūt šiame kontekste net neverta kalbėti apie realiai sergančius įmonės darbuotojus, kurie ir taip neturėtų būti darbe. Visgi tokiu pandemijos laikotarpiu bendrovei turėtų būti svarbu užtikrinti, kad ji neprisidėtų prie viruso plėtros. Kiekvienas verslas randa savo būdų, kaip su tuo dirbti – paprasčiausia, žinoma, tiems, kurie savo veikloje ir taip taiko darbo iš namų praktiką. Tokių įmonių darbuotojai yra aprūpinti reikiamomis darbo priemonėmis, kurios įgalina virtualų bendradarbiavimą ir iš esmės nesukuria didesnio skirtumo dėl fizinės darbuotojo darbo vietos.

Tuomet belieka apsispręsti kaip pandeminiu laikotarpiu bus organizuojamas kasdienis darbas. Mūsų įmonėje visiems darbuotojams, kurie turi kompiuterizuotą darbo vietą, rekomendavome dirbti iš namų. Tokiu atveju tie, kurie turi mažamečių vaikų, kartu turės galimybę be papildomo streso rūpintis savo atžalomis, neinančiomis į darželius ar mokyklas. Kitų atveju – užtikrinsime viruso plėtros prevenciją ir apsaugosime kuo didesnį savo darbuotojų skaičių.

Kai darbuotojai – už tūkstančių kilometrų. Jeigu jūsų įmonės veiklos geografija – tarptautinė, didžiausias iššūkis yra įvertinti globalių grėsmių kontekstą ir suformuluoti rekomendacijas savo komandai. Ar darbuotojai turėtų likti ten, kur yra, nes keliauti nesaugu, ar visgi turėtų grįžti, nes savoje šalyje saugiau? O jeigu grįš – kaip spręsite karantino klausimą? Juk darbuotojų namuose gali laukti vaikai, pagyvenę tėvai ar besilaukiančios žmonos. Tad asmeninės darbuotojo rizikos kaina gali gerokai išaugti. KN priėmėme sprendimą karantino laikotarpiu grįžusiems darbuotojams suteikti patogų apgyvendinimą ir tokiu būdu apsaugoti savo darbuotojų šeimos narius ir artimuosius.

Žvelgti plačiau. Jūsų darbuotojų šeimos nariai taip pat gali dirbti geografiškai plačiose rinkose. O tai reiškia, kad galimybė pernešti virusą iš vienos darbovietės į kitą tampa labiau nei reali. Būtent todėl savo darbuotojams pasakėme – jei jūsų šeimos narys grįžo iš komandiruotės, jums taip pat taikomas karantinas, kurio metu raginame dirbti iš namų. Vėlgi prisimename jau anksčiau minėtą principą – atsakingam verslui turėtų būti svarbi viruso plėtros prevencija.

O kaip su darbininkais? Išties yra darbų, ypač pramonės sektoriuje, kurie negali būti atlikti nuotoliniu būdu. Tokiu atveju svarbu pasirūpinti, kad jūsų darbuotojams tektų kuo mažiau susidurti su potencialiais rizikos šaltiniais – bendrauti su rangovais, tiekėjais ir pan. O tais atvejais, kai tokių kontaktų apriboti nepavyksta – aprūpinti darbuotojus pakankamomis saugos priemonėmis, suteikti papildomų žinių ar priminti saugaus darbo principus.

COVID-19 grėsmės akivaizdoje verslai turės įsivertinti savo verslo atsparumą, veiklos tęstinumo planų efektyvumą ir atsakingai rūpintis darbuotojais. COVID-19 ilgainiui bus įveiktas. Sėkmingai išlaikiusių šio viruso padiktuotą egzaminą įmonių darbuotojai mainais jas apdovanos dar didesniu savo rūpesčiu. O įsitraukę ir įmone pasitikintys darbuotojai – būtina sveiko ir sėkmingo verslo sąlyga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)