Veiksmų imtis nedelsiant

Jau šiandien verslo įmonių valdybos ir vadovai privalo ryžtingai imtis tam tikrų žingsnių. Būtina nuolat sekti įvykius, stebėti tendencijas ir savalaikiai daryti tinkamus sprendimus. Labai dažna įmonių klaida panašiais atvejais būna ta, kad realių veiksmų įmamasi stipriai vėluojant.

Pirmiausia, vertėtų labai atsakingai įsivertinti, kiek stipriai jūsų verslą gali paveikti viruso sukelti padariniai, kuriuos plika akimi galime matyti jau dabar – įvairūs judėjimo, darbo jėgos apribojimai, galimai strigsiantis žaliavų, komplektuojančių detalių tiekimas, vėluosiančios prekės ar paslaugos.
Reikėtų įsivardinti visus galimus rizikos faktorius, suskaičiuoti galimą jų poveikį jūsų finansiniams rezultatams, įsivertinti įmonės turimus finansinius išteklius (laisvus pinigus sąskaitose, galimybes skolintis iš bankų, akcininkų finansines galimybes) ir pasirengti veiksmų planą krizės atvejui.

Įšaldyti administracines sąnaudas ir investicijas

Antra rekomendacija: laikinai, kol nepaaiškės galimos galutinės viruso sukeltų padarinių poveikio apimtys, įšaldyti visas įmonės administracines sąnaudas, apriboti naujų etatų įvedimą.

Labai svarbu yra būti nuoširdžiais ir atvirais su savo darbuotojais, savalaikiai informuoti juos apie tai, kaip vertinate esamą situaciją, kokias grėsmes įžvelgiate ir kaip ruošiatės šias grėsmes suvaldyti, paprašyti darbuotojų supratimo ir palaikymo. Darbuotojai tikrai įvertins jūsų atvirumą ir, esu tikras, susitelks kartu ir palaikys sprendimus, kurie užtikrins sėkmingą įmonės laivo išvairavimą per galimas audras.

Trečias siūlymas: labai atsakingai peržiūrėti visas suplanuotas investicijas ir artimiausiu metų investuoti tik tose srityse, kurios yra neišvengiamos būtinybės.

Peržvelgti įsipareigojimus

Ir ketvirtoji rekomendacija: labai svarbu nedelsiant peržiūrėti pagrindines įmonės sutartis ir įsipareigojimus, įsivertinti galimas jų nevykdymo rizikas, pasistengti persiderėti sutarčių sąlygas, taip pat pagalvoti ir apie galimus alternatyvius partnerius. Ne mažiau svarbu tinkamai valdyti partnerių įsipareigojimus jūsų įmonei, nelaukiant pasikalbėti, kaip jie mato savo situaciją rinkoje ir jos perspektyvas.

Tai yra pagrindiniai darbai, kuriuos rekomenduoju įmonių valdyboms ir vadovams atlikti nieko nelaukiant. Bus puiku, jei šis virusas bus greitai įveiktas ir nespės padaryti labai didelės žalos. Vis dėlto, atlikus siūlomus veiksmus, jūsų verslas bus daug geriau pasirengęs suvaldyti galimą grėsmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)