Judėti į priekį skatina naujų iššūkių alkis

Paprasčiausias atsakymas turbūt būtų – nesieti savo karjeros pasiekimų vien su užimamomis pareigomis. Nors erdvės kilti pareigose kartais gali ir nebelikti, tačiau asmeniniam augimui ir tobulėjimui ribų niekuomet nėra. Sau ir vadovaujamai įmonei visuomet galima kelti vis aukštesnius tikslus, o gebėjimas ir pasiryžimas tai daryti yra vienas iš gero vadovo bruožų. Ambicingi vadovai visuomet ieško naujų verslo plėtros galimybių, būdų įsitvirtinti pirmaujančiose pozicijose, plėsti įmonės veiklos profilį.

Nauji karjeros etapai tikrai nebūtinai turi būti susiję su kilimu pareigose – juos gali lemti ir įmonės augimas bei plėtra, naujų produktų ir paslaugų vystymas. Pasiryžimo inicijuoti šiuos pokyčius, kilstelėti įmonę į naują lygmenį vadovui gali suteikti tikrai ne mažiau naujų iššūkių ir motyvacijos nei siekis pakilti pareigose ar užimti tam tikrą naują poziciją.

Motyvuoja siekis prisidėti prie bendrojo gėrio

Be abejo, dalis su tokiais pokyčiais susijusių sprendimų priklauso nuo įmonės savininkų, todėl samdomas vadovas ne visuomet turi visišką veiksmų laisvę. Vis tik net ir tokiais atvejais geresnių įmonės veiklos rezultatų siekis, noras pirmauti gali tapti nuolat į priekį vedančia ir asmeninį augimą skatinančia jėga.

Nauji projektai ir iššūkiai darbe paprastai įkvepia ne tik vadovus, bet ir kitus specialistus. Dėl to vienas iš šiandienos darbdavių prioritetų turėtų būti siekis sukurti tokią darbo aplinką, kurioje darbuotojus motyvuotų ne tik galimybė kilti karjeros laipteliais, bet ir įvairūs iššūkiai atliekant kasdienes užduotis, vis naujos savęs realizavimo galimybės esamose pareigose.

Daug pasiekusiam vadovui savirealizacijos galimybių gali suteikti ne tik vis aukščiau keliami įmonės tikslai, bet ir visuomeninė veikla. Siekis prisidėti prie visuomenės ar tam tikrų bendruomenių ir socialinių grupės gerovės, filantropinė veikla, ne pelno siekiančių organizacijų rėmimas ir įmonės interesais neapsiribojantys darbai esantiems karjeros viršūnėje dažnai tampa itin svarbiu įkvėpimo ir motyvacijos šaltiniu.

Nuobodžiauti neleidžia pokyčiai

Be abejo, net ir įsitraukus į visuomeninę veiklą, o įmonėje nuolat ieškant naujų iššūkių darbas toje pačioje aplinkoje, su tais pačiais kolegomis ir klientais ilgainiui gali imti kelti nuobodulį. Tokiais atvejais dažnai vienintelis būdas suteikti savo karjerai naują impulsą yra keisti darbovietę arba veiklos sritį.

Kad ir kiek daug patirties būtų sukaupta tam tikroje srityje, darbovietės keitimas visuomet bus susijęs su naujais iššūkiais. Ypač tuomet, kai žengiama į visiškai naują veiklos sritį. Pažymėtina, kad patirties skirtingų sričių įmonėse turintys vadovai rinkoje yra paklausesni, todėl sprendimas išbandyti savo jėgas naujame sektoriuje gali atverti dar daugiau karjeros galimybių.

Be to, jei iššūkių, atrodo, maža, visuomet galima rinktis tokią įmonę, kuriai reikia naujo postūmio ir lyderio, matančio bendrovėje neišnaudoto potencialo ir galinčio jį realizuoti. Kitaip tariant, galima sąmoningai vengti eiti lengviausiu keliu ir verčiau rinktis žengimą į naujų iššūkių siūlančią situaciją. Pajutus, kad vidinė ugnelė ir entuziazmas slopsta, pokyčiai yra bene pagrindinis būdas juos vėl įpūsti.

Požiūris į karjerą keičiasi

Tai, regis, supranta ir patys specialistai, kurie šiandien pokyčiams – vis atviresni. Dažnas darbą keičia ne todėl, kad esamoje darbovietėje netenkintų sąlygos, bet paprasčiausiai siekdamas kaitos, naujų patirčių, pažinčių, užduočių ir iššūkių.

Tai yra vienas iš esminių skirtumų tarp specialistų šiandien ir prieš keletą dešimtmečių, kuomet svarbiausias dalykas daugeliui darbuotojų buvo darbo vietos saugumas. Šiandien priimant karjeros sprendimus specialistams gerokai reikšmingesnis faktorius yra naujumo, mokymosi ir tobulėjimo galimybės. Dėl to ir vienoje darbovietėje praleidžiamo laiko trukmė trumpėja, o per gyvenimą išbandoma daugiau skirtingų darbų.

Užsnūsti ant laurų karjeros viršūnėje vis rečiau leidžia ir itin dinamiška verslo aplinka, kuri šiandien lemia poreikį nuolat prisitaikyti prie pokyčių, neatsilikti nuo naujausių tendencijų ir technologinio progreso. Gyvename laikais, kai kaita ir mokymasis tampa nuolatiniais palydovais, todėl ir karjeros kelias vis labiau suvokiamas ne kaip nuoseklus kilimas į viršų, bet nuolat kintančių terpių savirealizacijai paieškos. Tai atveria daugiau karjeros krypčių ir palieka atviras galimybes savirealizacijai. Tereikia jomis pasinaudoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)