Tuo tarpu 15min.lt paskelbė informaciją apie tai, kad Norvegijos policija, aiškindamasi situaciją dėl darbuotojų išnaudojimo skandalo, Norvegijoje atliko kratas „Vlantana Norge“ įmonėje. Jų metu areštavo įmonės sąskaitas ir konfiskavo septynis įmonei priklausančius sunkvežimius.

Kokią žinią šie tyrimai siunčia Lietuvos verslui?

Ateityje bus daugiau įmonių patikrinimų, susijusių su darbuotojų teisių užtikrinimu

Vokietijos ir Norvegijos visuomenės, žiniasklaidos ir institucijų susidomėjimas Lietuvos įmonių sudaromomis darbuotojų darbo sąlygomis neabejotinai lems didesnį institucijų dėmesį ir didesnį patikrinimų skaičių. Kitaip tariant, Lietuvos įmonės gali patekti į „juodąjį sąrašą“, kas reikštų, kad šiose įmonėse galima didesnė teisės pažeidimų rizika.

Nors minėti tyrimai susiję su transporto įmonėmis, tačiau kitose srityse, pvz.: statybos, veikiančios įmonės, taip pat, tikėtina, sulauks dažnesnių patikrinimų.

„Tai reiškia, kad Lietuvos įmonės turėtų padaryti namų darbus prieš siųsdamos darbuotojus į minėtas valstybes, reglamentuoti komandiruojamų darbuotojų darbo sąlygas darbo sutartyse ir (ar) kolektyvinėse sutartyse.“

Žala dalykinei reputacijai ir verslo santykiams

Bet kokie žiniasklaidos ar valstybės institucijų atliekami tyrimai, susiję su galimais teisės aktų reikalavimų pažeidimais, neabejotinai daro didelę žalą su tokiais tyrimais susijusių įmonių dalykinei reputacijai. Tokie tyrimai gali pasibaigti ne tik didelėmis baudomis, tačiau ir verslo santykių nutrūkimu. Užsakovai Skandinavijoje skiria didelį dėmesį, kad jų verslo partneriai elgtųsi socialiai atsakingai ir nepažeidinėtų teisės aktų reikalavimų.

Kokius namų darbus reikės padaryti?

Lietuvos įmonės, saugodamos savo dalykinę reputaciją ir norėdamos plėsti verslą vakarų Europoje ar Skandinavijoje turėtų ne tik pagalvoti apie socialiai atsakingo verslo strategiją, numatyti priemones vidaus politikose, bet ir ieškoti balanso tarp konkurencinio pranašumo ir socialinės atsakomybės bei darbuotojų ir aplinkosaugos reikalavimų užtikrinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)