Viena vertus, pritaikyti reguliavimą prie vis naujai atsirandančių produktų, naujų iššūkių, reikia. Kita vertus, dažnai prieš imantis naujų reguliacinių užmojų, nėra įvertinami jau esamo reguliavimo rezultatai. Ar tai efektyvu? Ar veikia?

Ryškiausias pavyzdys – nepilnamečių rūkymo problema. Teoriškai, Lietuvoje nepilnamečiams draudžiama įsigyti ar netgi turėti tabako produktų, įskaitant el. cigaretes, o parduodantys juos pastariesiems yra baudžiami. Praktiškai, 2015 m. ESPAD tyrimo duomenimis, net 64 proc. 15-16m. Lietuvos mokinių manė, kad jiems būtų lengva ir labai lengva įsigyti cigarečių. Svarbu priminti, kad nelegalių cigarečių rinka, lyginant su tuo pat metu 2018 metais, padidėjo 2 proc. – dabar ji siekia 21,3 proc.

Jei situacija jau buvo bloga su tradicinėmis cigaretėmis, tai ji tapo dar blogesnė dabar, kai jaunimas pereina prie elektroninių cigarečių. Tradicinės cigaretės legaliai buvo ir yra pardavinėjamos tik turinčiose licenciją, tik prižiūrimose pardavimo vietose, o elektroninių cigarečių prekyba klesti socialiniuose tinkluose ir net mokyklose įsigalėjusioje, nereguliuojamoje šešėlinėje rinkoje.

Karą prieš elektronines cigaretes įkvėpė Amerika, bet Amerikos problemos Europai – neaktualios

Apie būdus pažaboti elektroninių cigarečių populiarėjimą jaunimo tarpe Seimo nariai, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Policija pradėjo diskutuoti dar vasaros pradžioje.

Tačiau labiausiai atmosferą įaudrino Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) vasaros pabaigoje pradėjusios krėsti naujienos apie plaučių ligas ir mirtis nuo elektroninių cigarečių, kurios įkvėpė ir Lietuvos politikus ieškoti dar griežtesnių reguliavimo būdų.

Vėliau paaiškėjo, kad dauguma JAV mirusių žmonių „garino“ kanapių aliejų, taigi – THC ir vitamino E acetato turinčias medžiagas. Tokios medžiagos Europos Sąjungoje yra uždraustos, todėl, manoma, ir mirčių bei susirgimų čia nėra.

Europos Sąjungoje elektronines cigaretes ir jų sudėtį nuo 2016 m. griežtai reguliuoja ES Tabako gaminių direktyva.

JAV 2016 m. irgi buvo priimtas sprendimas atiduoti elektroninių cigarečių reguliavimą į Maisto ir vaistų tarnybos (FDA) rankas, bet itin gremėzdiškas biurokratinis aparatas taip ir nepradėjo veikti.

Kitaip tariant, nuo 2016 m. Amerikoje nei buvo registruoti nauji el. cigarečių produktai ar skysčiai, nei išimti seni ir galimai kenksmingi – situacija tapo nevaldoma.

Iniciatyvos prieš elektronines cigaretes Lietuvoje: devynis kartus pamatuok, dešimtą kirpk

Praeitų metų rugsėjo mėnesį buvo užregistruotos pataisos Tabako kontrolės įstatymui, kuriomis būtų uždraudžiamos aromatizuotos elektroninės cigaretės, ribojama prekyba elektroninėmis cigaretėmis internetu bei licencijuota prekyba.

Prekybos licencijavimas – teigiama iniciatyva. Jei yra licencijos verstis įprastinių tabako gaminių prekyba, turi būti ir licencijos verstis elektroninių cigarečių prekyba. Bus palengvintos rinkos stebėsenos galimybės, bus surenkama papildomos lėšos į Savivaldybių biudžetus, galimai užkertamas kelias šešėliui.

Prekybos internetu ribojimas – taip pat teigiama iniciatyva. Aišku, kad prekybos ribojimo galimybės internete, ypatingai – uždarose socialinėse grupėse, yra ribotas, bet tokia nevaldoma ir nereguliuojama situacija, kokia buvo iki šiol, buvo visiškai nepateisinama. Nepilnamečiai elektronines cigaretes įsigydavo internetu ir, niekieno netrukdomi, atsiimdavo jas iš paštomatų, visai nepaprašyti jokio asmens dokumento ar amžiaus įrodymo. Keista, pikta ir nemalonu, bet net Seimo nariams pradėjus kalbėti apie šią iniciatyvą elektroninių cigarečių prekeiviai tęsia prekybą internetu.

Aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimas – daugiau diskusijų susilaukianti tema. Abejojama dėl sprendimo efektyvumo, nes, kaip jau minėta, šiuo metu nepavyksta užtikrinti net esamo reguliavimo ir nepilnamečiai lengvai įsigyja el. cigarečių, tad kyla pagrįstas klausimas, ar nauji draudimai darys bent minimalią įtaką šešėlinėje rinkoje perkantiems nepilnamečiams. Taip pat pasitelkiama ir neigiamų pavyzdžių iš draudimą jau įsivedusių šalių. Štai Estija buvo pirmoji iš Baltijos šalių, įsivedusių el. cigarečių skonių draudimą dar praeitų metų liepą, tačiau jau susidūrė su sprendimo atoveiksmiu. Estijos parduotuvėse atsirado „pasidaryk pats“ el. cigarečių rinkiniai, kur atvirų talpų el. cigaretėse norimus skysčius ir skonius estai išgauna patys.

Be to, turint omenyje, kad jau gegužės 20 d. įsigalioja mentolio kvapo ir skonio cigarečių draudimas, todėl uždraudus dar ir el. cigaretes su skoniais teks rinktis arba iš monopolines teises gaunančio kaitinamojo tabako, arba iš kontrabandininkų, kurie, puse lūpų kalbama, itin aktyviai ruošiasi mėtinių cigarečių draudimui. Tai patvirtina ir rekordiniai šių metų Muitinės departamento sulaikymai, ypatingai pasienyje su Baltarusija, kurie, jų specialistų vertinimu, bent iš dalies panaikina mitą, kad el. cigarečių ar kaitinamojo tabako vartotojai nėra linkę „remti šešėlio“.

Apibendrinant, peršasi išvada, kad šalia pluošto potencialiai efektyvių naujų iniciatyvų yra ir tokių, kurios turbūt mažai veiks tuos, kuriems jos pirmiausia ir skirtos. Tikėkimės, kad norėdami spręsti nesaugių produktų pasiekiamumo nepilnamečiams problemą, vienintelis rezultatas, kurio pasieksime, nebus tas, kad visgi pastumsime suaugusiuosius vartotojus rinktis nesaugius ir nelegalius produktus. O nepilnamečiai el. cigaretes pirks ten, kur ir perka iki šiol – šešėlinėje rinkoje, per tarpininkus ir panašiai.

Sekime gera lietuviška patarle: devynis kartus pamatuok, dešimtą – kirpk.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)