„Tai – labai svarbus žingsnis, liudijantis, kad socialinis dialogas vystosi į aukštesnį ir kokybiškesnį lygį. Šis susitarimas su profsąjungomis, verslą ir investuotojus vienijančiomis organizacijomis sudarys galimybes mums glaudžiau bendradarbiauti, Vyriausybei sėkmingai siekti esminių pokyčių daugelyje sričių“, – tuomet sakė susitarimą pasirašęs Premjeras.

Praėjo tik dveji metai ir Vyriausybė, paveikta 2020 metų biudžeto priėmimo perturbacijos, susitarimą sulaužė arba buvo priversta sulaužyti, arba nepakankamai įdėjo derybinių pastangų įsipareigojimams laikytis.

Mes, dirbantys versle suprantame, kad niekas nėra apsaugotas nuo aplinkybių ar išorės poveikio, įgyvendinant kontraktą. Tam susikurtos rizikos valdymo sistemos, naudojamos gerosios vadybos praktikos, draudimo kompanijų produktai. Versle kontrakto neįgyvendinimas gresia dideliais finansiniais nuostoliais, o susitarimo nesilaikymas Vyriausybei – reputacijos ir pasitikėjimo kredito praradimu.

„ <...> susitarimas yra prasmingas tol, kol abi pusės laikosi ir mano, kad jis turi naudą. Jei viena iš pusių nusprendžia, kad tie priimti įsipareigojimai galbūt yra per sudėtingi arba netenka prasmės, be abejo, susitarimą galima nutraukti“, – teigė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas, komentuodamas verslo organizacijų įspėjimą dėl duoto žodžio nesilaikymo, ir galimo verslo pasitraukimo iš Nacionalinio susitarimo.

Bet verslas, kitaip nei patarėjų korpuso atstovas, supranta, kad susitarimas nėra dvišalis. Tai nėra vien Vyriausybės ir verslo susitarimas. Mes, verslo bendruomenės, pirmiausia įsipareigojome savo darbuotojams, visuomenei, socialinėms partnerėms – profsąjungoms – laikytis duoto žodžio. Ir, esu įsitikinęs, kad neturime kartoti nenusisekusių Vyriausybės pavyzdžių, laikysimės duotų pažadų, nesimėtysim nepamatuotomis frazėmis, o toliau dėsime pastangas didinti darbuotojų darbo užmokestį, investuosime į darbuotojų kvalifikaciją, darbo sąlygų gerinimą.

Pasirašydamas Nacionalinį susitarimą, verslas prisiėmė įsipareigojimus visuomenei ir turi jų laikytis, nepaisydamas to, kad trečioji šalis – Vyriausybė – negalėjo ar nepakankamai norėjo galėti susitarimo laikytis.

Ar verta šiandien verslui ultimatumais trankytis durimis ir palikti Nacionalinį susitarimą, kuriame, beje, išreikštas valdžios įsipareigojimas gerbti susitarimą pasirašiusius partnerius?

Likime. Įgyvendinkime duotus pažadus darbuotojams, profsąjungoms, visuomenei. Ir tokią poziciją Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai kviečia palaikyti visas verslo organizacijas.

Verslo bendruomenės ir toliau nuolat vykdys valdžios veiklos priežiūrą, teiks pasiūlymus, pastabas ir racionalią kritiką, kuri pasieks įstatymų leidėjus. Vystykime ir stiprinkime dialogą su darbuotojais, dar labiau įsijunkime, spręsdami įsisenėjusias švietimo, valstybės valdymo efektyvumo problemas, savo pavyzdžiu rodykime politikams, kad duotas žodis yra svarbus.

Likus 9 mėnesiams iki rinkimų verslui lengviausia būtų trenkti durimis, jau dabar nurašyti šių metų tris ketvirčius į nuostolius ir laukti naujos valdžios. Arba galime kalbėtis ir toliau su visais socialiniais partneriais, kartu siekti tvaraus šalies ekonomikos augimo, konkurencingumo didinimo ir plataus socialinio dialogo. Gal Vyriausybei ir politikams Seime šis verslo bendruomenių pavyzdys laikytis žodžio suteiks daugiau drąsos įgyvendinti verslui, darbuotojams ir kitiems socialiniams partneriams duotus pažadus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)