Seimo narys Vytautas Kernagis iškelia labai teisingus klausimus, dėl kurių esame susirūpinę ir mes, legaliai ir socialiai atsakingai veikiantys Lietuvos verslo subjektai. Tai – nepilnamečių rūkymas ir nelegalios rinkos pažabojimas.

Sąžiningai mokesčius mokantys ir šimtus žmonių įdarbinantys elektroninių cigarečių verslai tvirtai laikosi nuostatos neparduoti jokių gaminių nepilnamečiams. Elektroninės cigaretės paauglius pasiekia iš nelegalių prekeivių. Tokių, kurių suradimu bei nubaudimu valstybės institucijos visiškai nesirūpina.

Elektroninės cigaretės yra akcizu apmokestinama prekė. Prekybą tokio tipo prekėms kontroliuojančios institucijos turi visus svertus ir įrankius kovoti su nelegaliu platinimu – lygiai taip pat, kaip su nelegalia cigarečių ir alkoholio prekyba.

Seimo nario Vytauto Kernagio teiginys, kad „[elektroninių cigarečių] prekyba gali verstis pavieniai asmenys, kurių neįmanoma niekaip sukontroliuoti“, o įvedus licencijas, juos jau bus galima pagauti, yra paprasčiausias žmonių klaidinimas ir valstybės institucijų neveiklumo dangstymas.

Jau dabar galima būtų tikrinti tokių prekeivių mokamus mokesčius, ar jie prekiauja Europos Sąjungoje sertifikuotomis prekėmis, ar už jas sumokėtas akcizo mokestis. Visi šias prievoles vykdantys verslai išties yra labai suinteresuoti tokia kontrole, tačiau atsakingos organizacijos jos nevykdo. Būtent tai yra pagrindinė augančio nepilnamečių rūkymo priežastis.

Be to, Seimo nariai mano, kad nepilnamečius vilioja garinimo skysčių skoniai, ir reikėtų pardavinėti tik „tabako skonio“ elektronines cigaretes. Vadovaujantis tokia logika, reikėtų suvienodinti visų prekių, kurių nepilnamečiai neturi teisės vartoti, skonius. Pavyzdžiui, uždrausti alų su greipfrutų sultimis ar degtinę su spanguolių skoniu. Bet ar tikrai nepilnamečių alkoholio vartojimo problema būtų išspręsta, jeigu alus būtų tik „alaus skonio“, arba degtinė – tik „degtinės skonio“?

O kaip su energiniais gėrimais? Jie uždrausti nepilnamečiams, parduodami be licencijos, kodėl tada nėra pasiūlymo drausti jų skonius?

Seimo nariai argumentuoja, kad el. cigaretes su skoniais uždraudė Suomija ir Estija. Tiesa. Buvome ten, klausinėjome, kokia situacija. Iš valdžios ketinimų liko didelis šnipštas, nes žmonėms ėmė asmeniškai siųstis reikalingus produktus iš užsienio, vyko į kitas šalis jų pirkti, atsigręžė į antrinę rinką. Valstybėms šis sprendimas neša nuostolius, o kovoje su nepilnamečių rūkymu neturi jokio efekto.

Teikdami tokius pasiūlymus Seimo nariai visiškai ignoravo tyrimus, parodančius, kad ilgamečiams tabako rūkoriams yra daug lengviau visiškai atsisakyti nikotino pereinant prie garinimo produktų. Tai – ne tuščios kalbos. Šių metų liepą, siekiant sumažinti tabako rūkymą, dvejose Anglijos ligoninėse buvo atidarytos el. cigarečių parduotuvės.

Vytauto Kernagio siūlymas prekiauti tik uždaromis rūkomo skysčio talpyklomis tiesiogiai prieštarautų 2016 m. priimtai Europos Sąjungos tabako gaminių direktyvai. Tokia praktika nėra taikoma nė vienoje šalyje. Be to, šis pasiūlymas yra naudingas tik didiesiems tabako pramonės gigantams, jau prekiaujančiais tokiais gaminiais įprastose cigarečių prekybos vietose.

Mes visiškai pritariame Seimo nario Vytauto Kernagio siūlymui šviesti nepilnamečius ir jų tėvus. Tačiau jo pasirinktas bauginantis tonas, prielaidos, kad tėvai nieko nesupranta, ir tendencingai pateikiami faktai panašėja į pigų rinkėjų simpatijų ir balsų vaikymąsi, o ne norą konstruktyviai siekti pokyčių tariantis su visomis suinteresuotomis pusėmis.