1. Įsivertinti išlaidas būstui

Kone didžiausias iššūkis atvykus į kitą miestą studijuoti – rasti būstą, kuriame gyventi būtų ne tik patogu, bet ir nebrangu, todėl ieškant būsto labai svarbu pasverti finansines galimybes. Norintiems gyventi bute, reikėtų nepamiršti, kad reikės mokėti ne tik nuomą, bet prisidės ir komunaliniai mokesčiai. Jie ypač išauga žiemą, tad reikia numatyti ir tai.

Nuomos kaina neturėtų būti didesnė nei 30 proc. visų pajamų.

Pigesnis ir šiuo metu gana populiarus būdas – ne viso buto, o kambario nuoma. Taip gyvenant mokesčiai už nuomą ir komunalines paslaugas dalinami visiems gyvenantiems. Kambario nuoma – tai tarpinis variantas tarp gyvenimo bendrabutyje ir nuomojamame savame būste.

Pigiausias ir, pasak studentų, smagiausias variantas – gyvenimas bendrabutyje. Juk ne veltui studentai kalba, kad atvykus studijuoti būtina pagyventi bendrabutyje. Ne tik dėl to, kad tai leidžia pažinti daugiau studentų, bet ir todėl, kad tai paprasčiausiai pigiau. Mėnesio kaina gyvenant bendrabutyje prasideda nuo 50 Eur. Priešingai nei nuomojant butą ar kambarį jame, gyvenant bendrabutyje į mėnesio užmokestį jau įskaičiuoti ir mokesčiai už vandenį, elektrą, šildymą. Taip aiškiai žinoma suma išlaidų eilutėje.

2. Pasirinkti transportą, kuriuo labiausiai apsimoka važinėti

Automobilį vairuojantys studentai į miestus, kuriuose pradeda mokslus, dažniausiai atvyksta savais automobiliais. Jais dažnai vyksta ir į centrą, ir į paskaitas – visur. Tačiau tai kainuoja kur kas brangiau nei važiavimas viešuoju transportu. Pavyzdžiui, studentui Vilniaus viešojo transporto bilietas mėnesiui kainuoja 5,80 eurus. Įpylus į automobilį kuro už tokią sumą, kasdien važinėti savaitę nėra įmanoma. Tam, kad su automobiliu būtų galima nuvažiuoti apie 100 km, gali tekt išleisti keliskart didesnę sumą.

Kuras automobiliui ir pačios transporto priemonės išlaikymas kainuoja žymiai daugiau nei viešojo transporto bilietas. Juolab kad visur vykstant nuosavu automobiliui reikia nepamiršti išlaidų už parkavimą. Ypač miesto centre. Norintiems kelioms valandoms palikti automobilį teks sumokėti daugiau nei 5 eurus, tad neretu atveju automobilio pastatymas gali kainuoti net daugiau nei mėnesio viešojo transporto bilietas. Be to, reikia nepamiršti ir automobilio draudimo. O prie parkavimo, būtino automobilio draudimo pridėjus dar ir išlaidas už kurą susidaro jau nemaža suma, kuri gali paskatinti susimąstyti ne tik studentus. Tad šias išlaidas reikia gerai pasverti.

3. Naudotis studentiškomis nuolaidomis

Studentai, pradėję mokslus, įprastai įsigyja studento pažymėjimą. Jis suteikia nuolaidų perkant įvairias prekes ar paslaugas: nuo grožio ir sveikatos procedūrų, pietų kavinėse ar restoranuose iki kelionių, mokymų ar kursų. Pavyzdžiui, planuojant vizitą pas odontologą verta patikrinti nuolaidas. Mat jos siekia net iki 50 proc.

Studentams suteikiama įvairių pasiūlymų – ir nuolaidų, ir visiškai nemokamų pramogų, paslaugų. Pasinaudojus studentiškomis privilegijomis galima ne tik sutaupyti, bet ir susipažinti su miestu. Mat yra muziejų, lankytinų vietų, kuriose apsilankymo bilietas kainuoja vos kelis eurus. Pavyzdžiui, apsilankymas „Mo muziejuje“ su studento pažymėjimu kainuoja perpus pigiau. Taip pat ir su pramogomis – planuojant vakarą su draugais atkreipkite dėmesį, kur galėsite sutaupyti. Kam rinktis brangesnes pramogas, kai galite gauti nuolaidų? Juolab kad persikėlus gyventi į naują vietą, namuose ar bendrabutyje užsisėdėti nesinori, bet ir pramogoms nėra didelio biudžeto.

Pramogoms ir nebūtiniems pirkiniams rekomenduojama išleisti maždaug penktadalį mėnesinių pajamų. Tiesa, šiai išlaidų grupei pinigus skirti reiktų tik apmokėjus svarbiausius mokesčius ir įsigijus būtiniausias prekes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją