Bankai keliasi ten, kur nėra eilių

Paskutinieji 15 metų atnešė ryškių permainų bankų paslaugų srityje. Dėl naudos, gaunamos naudojantis e. paslaugomis, vis mažėja klientų aptarnavimo centrų būtinybė. Ilgos eilės šiuose centruose taip pat virsta istorija. Klientai gali būti aptarnaujami telefonu, susirašinėjant internetu ar e. paštu ir ne tik darbo, bet ir bet kuriuo klientui patogiu metu.

Interneto plėtra sukūrė daug darbo vietų IT specialistams, kurie atsako už banko skaitmeninį veikimą. Dėl skaitmeninių paslaugų plėtros mažėja ir standartinių paslaugų paklausa – tais retais atvejais, kai klientas turi apsilankyti banke, jam siūloma personalizuota, specialiai jo poreikiams pritaikyta konsultacija.

Skaitmeniniai sprendimai: nuo nepažįstamos paslaugos iki dažniausio pasirinkimo

Dar prieš penkerius metus norėdamas naudotis banko paslaugomis turėjai vykti į banko filialą, o šiandien dėl skaitmeninių sprendimų beveik viską galima atlikti internetiniu būdu. Tarkime, kad būtų sutvarkyti visi su hipotekinio kredito gavimu susiję klausimai, banke reikėjo apsilankyti keletą kartų – išsiaiškinti savo situaciją ir galimą pasiūlymą, po to pateikti visus dokumentus.

Dabar viską galima atlikti nuotoliniu būdu, reikiamus dokumentus pateikiant elektroniniu būdu. Palyginus su Vakarų Europa, Lietuvos ir Baltijos šalių finansinės sistemos labai modernios, nes jų pagrindas – palyginti naujos informacinių technologijų platformos. „Luminor“ patirtis rodo, jog šiuo metu jau 85 proc. Baltijos šalių klientų gaunamas banko paslaugas renkasi e. aplinkoje.

Nuo mokėjimo kortelių iki bekontakčių kortelių

Pirmosios mokėjimo kortelės Lietuvoje pasirodė 1993 metais, o aktyviai jomis mokėti už pirkinius pradėta tik pirmojo XXI amžiaus dešimtmečio pradžioje. Penkiolika metų besivysčiusių technologijų ir žmonių noro atsiskaityti greitai ir patogiai rezultatas – bekontaktės kortelės. Šias korteles klientams „Luminor“ pradėjo siūlyti nuo 2017 metų vasario ir šiuo metu 95% klientų, turinčių bekontaktę atsiskaitymo kortelę, ja naudojasi kasdieniame gyvenime. Grynaisiais pinigais žmonės naudojasi vis mažiau, o nuotolinės paslaugos tampa srities etalonu.

Prisijungimas prie ES – papildomas saugumas

Po įstojimo į Europos Sąjungą bankų sektoriui taip pat teko įgyvendinti tarptautinius reikalavimus, kurie anksčiau nebuvo privalomi. Nors kartais atrodė, kad jų įgyvendinimas kelia nepatogumų, neginčijama, kad tokie žingsniai paskatino pridėjo saugumo ir patogumo naudotis banko paslaugomis. Įstojimo į ES metais – 2004-iais – Lietuvoje buvo įdiegtas IBAN. Tai tarptautinis sąskaitos formato standartas, padedantis sumažinti klaidų įvedant mokėjimų skaičius ir pagerinantis mokėjimų tvarkymą.

2008 metais padėtas pagrindas bendrai mokėjimų eurais erdvei (SEPA), kuri ženkliai palengvino tarptautinius mokėjimus ES ribose. Šiuo metu principas „Pažink savo klientą“ skatina banką daug atidžiau vertinti klientus, o tuo pačiu ir rūpintis saugia aplinka, išvengti galimų pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo rizikų.

Praėjus dešimtmečiui nuo įstojimo į Europos Sąjungą, Lietuva žengė žingsnį pirmyn – prisijungėme prie euro zonos. Šiandien mes galime patogiai keliauti tarp kitų valstybių negalvodami apie valiutų kursą ir kaip pasikeisti valiutą. Žmonėms, turintiems kreditinių įsipareigojimų, perėjimas prie vieningos bendros valiutos neabejotinai atnešė naudos – sumažėjo valiutos rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)