Tokią informaciją skelbs Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Visa tai parodys, ar įmonės arba individualia veikla užsiimantys žmonės atitinka minimalius mokesčių mokėtojo kriterijus.

Jeigu mokesčių mokėtojas neatitiks minimalių kriterijų, bus pažeista ne tik reputacija, bet ir pašalinta galimybė dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Taip pat tai reikš, jog nebebus galima gauti paramos gavėjo statuso. Jeigu toks statusas jau turimas – jis bus panaikintas.

Taigi labai svarbu žinoti ir suprasti, kas gali nulemti tapimą arba netapimą patikimu mokesčių mokėtoju. O tai lems keturi pagrindiniai Mokesčių administravimo įstatymo kriterijai.

Pirmiausia tai – reikalavimas, jog per paskutinius trejus įmonei arba individualią veiklą vykdančiam žmogui nebūtų skirta bauda už pajamų neįtraukimą į apskaitą, ko rezultatas – neapskaičiuota daugiau nei 15 tūkst. eurų mokesčių. Ši nesumokėtų mokesčių suma nepriklausys nuo mokesčių mokėtojo apyvartos, darbuotojų skaičiaus ar kitų objektyvių kriterijų.

Didžiosios įmonės, kurios sumoka daugiausiai mokesčių Lietuvoje, gali patikimo mokesčių mokėtojo statusą prarasti kur kas lengviau. Pavyzdžiui, kai 15 tūkst. pajamos neapskaitomos dėl klaidos arba skirtingų VMI ir mokesčių teisės normų aiškinimo.

Taigi, nors ši naujovė turėtų mažinti šešėlinį verslą, vis tik į „juodąjį sąrašą“ labiausiai rizikuoja patekti didžiosios, o ne smulkios ir vidutinės įmonės. O tai gali atnešti nemažai bėdų – didžiosios įmonės galės netekti galimybės dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, iš kurių gauna reikšmingą verslo pajamų dalį. Tad tai kai kurioms įmonėms reikštų verslo pabaigą.

Antra – bus reikalaujama, kad per trejus metus įmonė arba individualią veiklą vykdantis žmogus nebūtų baustas už nelegalų darbą.

Trečia – per metus iki vertinimo nebūtų paskirta 1500 eurų ar didesnė bauda už tam tikrus administracinius nusižengimus.

Ketvirta – įmonė galės netekti patikimo mokesčio mokėtojo statuso ir tais atvejais, jeigu būtų įdarbinusi vadovą ar kitą atsakingą asmenį, kuris yra teistas ar baustas pagal nurodytus pažeidimus. Pavyzdžiui, už sukčiavimą arba neteisėtą praturtėjimą.

Iniciatyvos skaidrinti verslą ir taip mažinti šešėlį – puiku. Tačiau manau, jog šiuo metu vis dar trūksta aiškumo, kaip faktiškai bus įgyvendinta ši naujovė ir kaip mokesčių mokėtojai pateks į „juoduosius sąrašus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)