Bankas... Investicinis, pensijų fondas... Tikrai ne, apie tokias palūkanas šiose įstaigose nekalbama jau nuo paskutinio ledynmečio. Bet Lietuvoje yra sritis, kurioje tokia grąža įprasta ir ją dar papildys ateinanti naujos ES paramos banga.

Paslapties šydas nutraukiamas. Taip, tai smulki, privati saulės energetika. Iš tiesų – bent 10 proc. metinė grąža šioje srityje yra net labai reali. Ir ją jums pasiūlys bet kuri kokybiškas (ne pigų šlamštą) saulės elektrines ant privačių namų stogų įrengianti bendrovė. Panagrinėkime trumpai tipinį atvejį.

Pasiūlymas

Tipinė, aukštos kokybės ir 30 m. garantiją turinti saulės elektrinė kainuoja maždaug 1 tūkst. EUR už 1 kW instaliuotos galios. 1 kW galios elektrinė per metus idealiomis sąlygomis Lietuvoje sugeneruos 1 tūkst. kWh elektros. O tai, skaičiuojant naujomis elektros kainomis – 130 EUR. Grynas pelnas, nes šios elektros sugeneravimui jūs papildomai neišleisite nė cento. Be to, šis pelnas (kol kas) neapmokestinamas jokiais GPM‘ais! Įdomu? Skaitykime toliau.

100 kv. m ploto privatus namas per mėnesį vidutiniškai suvartoja 500 kWh elektros energijos: įtraukiant elektrinę kaitlentę ir orkaitę, nuolatinį indų ir rūbų plovimą indaplovėje ir skalbyklėje, šalto vandens pašildymą ir t.t. Iš tiesų Lietuvos vidurkis kiek mažesnis, bet patogumo dėlei naudokime šį skaičių.

Tokio namų ūkio visiems elektros poreikiams patenkinti pilnai pakaktų 5 kW galingumo saulės elektrinės, kuri užimtų apie pusę vidutinio dydžio namo stogo, o jos įrengimas kainuotų apie 5 tūkst. EUR.

Per metus su 5 tūkst. EUR dydžio investicija jūs pasigamintumėte visą sau reikiamą elektros energiją, kurios metinė vertė sieks apie 650 EUR. Per kiek metų atsipirks saulės elektrinė? Taip, teisingai – per 7 m.

Viena ranka atima, kita – grąžina?

Jūsų investicijos į saulės elektrinę atsipirkimo laikotarpį prailgins elektros tinklo prižiūrėtojas, kuris taiko elektros pasaugojimo mokestį. O šis jūsų modernios, gražios ir efektyvios saulės elektrinės pagamintai elektrai gali siekti iki 20–36 proc. nuo pelno arba 4,2 cento nuo kiekvienos jūsų į nacionalinį elektros tinklą priduotos kWh.

Elektros pasaugojimo mokestis taikomas todėl, kad iš saulės jūs ją kraunate ne į bateriją, o į tinklą: jūsų saulės elektrinė šviesiuoju paros metu gamina elektrą, jos perviršį perduoda į tinklą, o naktį arba žiemą elektrą iš tinklo pasiimate jau ne už rinkos kainą – 13 centų, o tik 4,2 cento. Šis už taip vadinamą „elektros pasaugojimą“ imamas mokestis bėgant metams greičiausiai mažės ir elektrinės pelningumas augs, bet dabar turime tai, ką turime.

Vis dar sekate istoriją? Jei taip, jūs tikrai įsirengsite saulės elektrinę jau šiemet, nes dabar – smagiausia dalis.

Gegužę – pirmas šaukimas ES paramai gauti

2019 m. gegužės mėn. vyks pirmas tokio dydžio šaukimas visiems privatiems vartotojams pasinaudoti ES parama ir susigrąžinti iki 33 proc. pradinės investicijos į elektrinę dydžio. Planuojama išdalinti 3,3 mln. EUR paramos. Ką atėmė viena valstybės ranka, tą gražins kita. Saulės elektrinės investicijos grąža sugrąžinta! Kosmosas? Ne, tai šios dienos saulės energetikos realybė, kuri pagaliau gali realiai padidinti atsinaujinančios energetikos patrauklumą tarp smulkių vartotojų.

Žinoma, pasipils gausybė buvusių „investuotojų“, pasirinkusių netinkamų instrumentų ir bandys jus gąsdinti savo padarytomis klaidomis. Bet, jeigu saulės niekas neišjungs ir Islandijos Ejafjadlajokudlio ugnikalnio debesys vėl neuždengs mūsų padangės, Lietuvoje toks verslo modelis bus labai realus. Ypač, jeigu pasirenkate saulės modulius bent su 20–30 m. garantija.

Svarbu pasirinkti ilgaamžiškumą

Kaip ir kaupiant pinigus pensijai, ilgaamžiškumas skaičiuojant saulės energetikos atsiperkamumą yra labai svarbus veiksnys. Kuo ilgiau veiks jūsų naujoji elektrinė, tuo didesnį pelną gausite. Ir atsipirkus elektrinei po 7 ar 10 metų (nelygu jūsų elektrinės galia), jūs gyvensite šiltai ir laimingai, už elektrą mokėdami ženkliai mažiau arba iš viso nemokėdami nė cento...

Tik su viena sąlyga. Jei jūs investavote į kokybiškus saulės modulius, kurių garantinis laikotarpis siekia 30 m. Šiandien rinkoje klesti 3 tipų saulės elektrinės – komplektuojamos iš pigiausių Azijoje pagamintų modulių, kurie galbūt nustos veikti jau po 5–7 m., vidutinės kokybės modulių (įvairūs gamintojai), kurie be didesnių problemų veiks 10 ir daugiau metų, ir Premium kokybės modulių, kuriems taikoma net 30 m. garantija.

Kainų skirtumai tarp šių trijų tipų elektrinių – nemaži. Bet apie tai – jau kitą kartą, nes tema plati ir įdomi...

Apie ES paramą paprastai

Pabandysiu paaiškinti paprastai. Vyriausybė bendrai per 3 m. numatė smulkių saulės elektrinių savininkams Lietuvoje išdalinti 16 mln. EUR paramos, ją išskaidant į kelias dalis. Pirmoji, kaip jau kalbėjome, bus pabandyta išdalinti visiems norintiems jau 2019 m. gegužės–birželio mėn.

Projektai, skirtingai nuo ankstesnių metų, bus vertinami ne pagal dokumentų pridavimo eilę, o pagal du kriterijus – galingumą ir elektrinės įrengimo vietą (stogas ar žemė). Jei statoma elektrinė iki 5 kW galingumo, jūs turite daugiau šansų greičiau gauti paramą nei kaimynas, prašydamas paramos 9 kW elektrinei. Jei kaimynas dar sugalvotų savo elektrinę pasistatyti ant žemės, jam liktų dar mažiau šansų.

Tačiau nuojauta kužda, kad šiemet paramą gaus visi norintieji. Kodėl? Matematika paprasta: 2018 m. pabaigoje Lietuvoje buvo apie 1000 privačių saulės elektrinių. Šių metų pavasarį planuojama išdalinti 3,3 mln. EUR suma, kurios pakaks įrengti nuo 1500 iki 3000 naujų saulės elektrinių. Patikėti, kad saulės energetika Lietuvoje per du mėnesius išaugs dvigubai, net ir mums – labai sunku. Nors mes esame labai dideli optimistai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)