Išplanavimas – tik pusė sėkmės

Dažnai susiduriame su įsitikinimu, jog esminis gyvenimo kokybės naujame būste veiksnys yra patalpų išplanavimas. Šis teiginys teisingas tik iš dalies. Rinkoje vyraujančiame kompaktiško ir vidutinio dydžio butų segmente jau senokai nusistovėjo vos kelios optimalaus vidinių pertvarų ir patalpų išdėstymo schemos.

Šiuolaikinis brandus požiūris į patalpų planavimą žvelgia labiau per praktinio funkcionalumo, nei per estetinę prizmę. Pagrindiniai uždaviniai – labai konkretūs:

1) maksimaliai naudingai išnaudoti turimą plotą, pakeliui sumažinant buitinių traumų tikimybę;
2) užtverti kelią triukšmo, drėgmės ir kvapų sklidimui, tuo pat metu užtikrinant optimalią oro ir šilumos cirkuliaciją;
3) užtikrinti tinkamą patalpų apšviestumą.

Ir tai yra labai svarbūs uždaviniai, darantys tiesioginę įtaką gyventojų gerovei. Svarbu, kad tai suprastų ir atmintų ne tik statytojai, bet ir būsimieji gyventojai. Juk pirkdami naują būstą jie investuoja ne į sienas, o į geresnę savo gyvenimo kokybę, lemiančią fizinę ir emocinę savijautą, produktyvumą ir galų gale – sveikatą.

Laimė slypi spalvose ir tekstūrose

Pastatytų ir įrengtų butų pirkėjus konsultuojantys interjero dizaineriai pažymi, kad būtent apdailos, baldų spalvos ir medžiagos lemia likusius 50 proc. gyvenimo tame būste kokybės. Vėlgi, šie pasirinkimai lemia ne tik estetinį pasitenkinimą, bet jaukios erdvės pojūtį. Tinkamai parinktos spalvos bei medžiagiškumas kompaktišką butą paverčia erdviu, o didesnį – šiltu ir jaukiu.

Gaila, tačiau apdailą patikėjus neišmanantiems, neišvengiama ir priešingo efekto. Prisiminkite savo patirtį, kai atsidūrę iš pažiūros erdviuose namuose, esate pajutę nenumaldomą norą kuo greičiau iš jų ištrūkti. Tokiais atvejais neverta kaltinti „blogos auros“ – veikiausiai susidūrėte su netinkama apdaila.

Pastebėta, kad apie 70 proc. pirkėjų mėgsta šviesias spalvas, tad taip įrengti butai parduodami pirmieji. Tuo metu likę 30 proc. žmonių renkasi ryškesnes spalvas ir, pavyzdžiui, tamsesnes grindis. Apšvietimo sistema, dienos šviesos lempos ir galimybė reguliuoti šviesos stiprumą yra labai svarbūs bet kokios stilistikos bute.

Įrengiamų butų interjeruose šiuo metu dominuoja žemės spalvos: ruda, juoda, balta, pilka ir įvairios jų kombinacijos. Tai – santūrios spalvos, leidžiančios gana laisvai naudoti interjero detales, pvz., patalynę, dailės kūrinius ir pan. Kartu vis dar populiarūs išlieka ir pasteliniai atspalviai.

Interjere yra įsitvirtinę ir įprastomis tapę natūralios tekstūros: medis, akmuo, metalas, šlifuotas betonas. Betono imitacijos sienos arba atvertos betono lubos – vis labiau mėgstamos Lietuvos pirkėjų. Klientams patariama rinktis kuo praktiškesnes, t. y., lengvai valomas, nesunkiai prižiūrimas, atsparias ir ilgaamžes medžiagas.

Rekomenduojama interjere naudoti ne daugiau kaip 2–3, daugiausia – 4 spalvas ir tekstūras, išlaikyti jų ritmą, atkartoti. Bendras vaizdas turėtų būti nuoseklus, turintis bendrą spalvinį toną. Ryškesnės spalvos lieka interjero detalėms ir daiktams, kuriuos galima nesunkiai keisti.

Pastaraisiais metais pamėgti įvairūs pilkos spalvos tonai dera su mėlyna, violetine, samanų žalia, raudona ar burgundiško vyno spalvomis, tačiau taip pat ir su visais pasteliniais atspalviais, kurie kuria stilingą ir poilsiui tinkantį interjerą.

„Vaizdas pro langus“ – gerokai pervertintas

Mažytė nekilnojamojo turto vystytojų ir pardavėjų paslaptis – būsimiesiems gyventojams dažnai reklamuojamas gražus vaizdas pro parduodamo būsto langus tėra nereikšminga gyvenimo kokybės tame būste detalė.

Dar daugiau, dažnai nėra jokių garantijų, kad tas vaizdas nepasikeis į mažiau romantišką peizažą. Tuo jau įsitikino tūkstančiai Vilniaus būsto pirkėjų, susidūrusių su vis tankesnių statybų realybe.

Kita vertus, neverta dėl to labai nusiminti. Ypač – jei už vaizdą pro langą nemokėjote papildomai.

Praktika rodo, kad dauguma gyventojų už savo būsto langų esantį vaizdą pastebi tik pirmus kelis gyvenimo naujoje vietoje mėnesius. Urbanistinį landšaftą netrukus nusveria kur kas labiau pastebimas užuolaidų raštas ir kokybė. Tai itin būdinga mūsų geografinės platumos miestų gyventojams, kurie didžiąją metų dalį namus palieka vos švintant, o sugrįžta jau po saulės laidos.

Pasikartosiu: jūsų gyvenimo jaukumui kur kas didesnę įtaką daro tai, ką matote savo bute, o ne už jo langų. Šią gudrybę perprato itin praktiški pirkėjai, kurie mielai už paties statytojo siūlomą mažesnę kainą įsigyja iki 10 proc. kiekviename naujame pastate sudarančius vadinamuosius nepatrauklius butus (kampinius ar esančius pirmame aukšte) ir tinkama apdaila paverčia juos jaukiais namais.

Šimtaprocentinis jaukumas – ne riba

Mes savo klientams siūlome trijų tipų butus:

1) visiškai įrengtus be baldų;
2) visiškai įrengtus su virtuvės ir san. mazgų baldais;
3) visiškai įrengtus ir pilnai apstatytus butus, kuriuose tetrūksta gyventojų.

Siūlydami butus kelerius metus bendradarbiaujame su IKEA. Ir ši partnerystė visiškai pasiteisino. „Prodo“ dizaineriai suplanuoja buto erdves bei apdailą, o IKEA pasiūlo baldų išdėstymą, parenka tinkamus daiktus – nuo baldų iki šakučių ar peilių. Dažniausiai tokius visiškai įrengtus butus parduodame vos per 2 mėnesius.

Jei prireikia nestandartinio sprendimo, pasitelkiame savą baldų gamintoją, o kartais sąmoningai „pamiksuojame“ įvairių gamintojų baldus. Mūsų tikslas – kad į butą įėjęs klientas pajustų, jog tai jaukus, patogus ir originalus būstas, kuriame iš karto norėtųsi apsigyventi. Beje, iki šiol nesame įrengę dviejų vienodų butų.

Ką sako pirkėjai?

Versle būtina vadovautis ne tik savo kompetencija, tačiau didelį dėmesį reikia skirti ir klientų grįžtamajam ryšiui. Štai ką apie visiškai įrengto būsto pirkimą sako pirkėjai:

- tiksliai žinoma galutinė pirkinio kaina, todėl nereikia planuoti ir kontroliuoti dar vieno biudžeto apdailai, įrangai ir baldams;

- taupomi pinigai, nes NT vystytojas gali pasiūlyti geresnes apdailos ir baldų kainas, negu gaus pavienis užsakovas;

- negaištamas laikas galvojant apie buto erdvių racionalų išnaudojimą, apdailą, spalvas ir jų derinimą, baldus, nes tuo profesionaliai pasirūpino statytojas;

- nereikia sukti galvos dėl senų baldų gabenimo ir pritaikymo naujame būste;

- taupomas laikas ir nervai nelaukiant, kol bus pagaminti užsakyti baldai, atvežtos norimos plytelės ar pakabintas šviestuvas;

- galima iš karto kraustytis į įsigytą butą ir jame gyventi visavertį, patogų gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)