Tradicijos

Smulkusis ir vidutinis verslas įpratęs dirbti tradiciškai – kreiptis į bankus, apskaitą vykdyti segtuvuose, būti spaudžiamas didžiulių mokesčių. Ir didelė dalis SVV nepastebėjo pokyčių, kurie jau čia, Lietuvoje, Europos finansinių technologijų centre. Kuo toliau, tuo daugiau nebankinių bendrovių randasi Lietuvoje ir būtent jų teikiamos paslaugos turėtų būti įdomios SVV, nes gali tapti sprendimais SVV kylantiems iššūkiams. Būtent FinTech sprendimai dažniausiai yra lankstesni, patogesni, pigesni ir orientuoti į mažesnius verslus.

Atsiskaitymai kortele – didelis iššūkis

Vienas didžiausių šiandienos iššūkių smulkiajam verslui – atsiskaitymo formos. Vis daugiau žmonių nori atsiskaitinėti kortele, atsiskaitymo kortelėmis paslaugą iki šiol teikė tik bankai. Pastariesiems paprastai svarbiausi klientai – verslo galiūnai, SVV lieka užribyje, dažnai gauna jiems per dideles tokių atsiskaitymų kainas, nelanksčias sąlygas. Pasvėręs kaštus smulkusis verslas dažnai nusprendžia likti prie tradicijų ir leisti klientams mokėti tik grynaisiais – mano, kad taip bus pigiau.

Verslui naudinga konkurencija bankams auga

Ši situacija pradėjo keistis, kai 2009 m. Europos Parlamentas priėmė e. pinigų direktyvą, kuri suteikė teisę steigti e. pinigus leidžiančias institucijas ir numatė jų veiklų reguliavimą. Mokėjimus vykdyti galima ne tik bankams, bet ir kitiems rinkos žaidėjams.

Prieš įsikurdami Lietuvoje nagrinėjome smulkiojo ir vidutinio verslo specifiką, pamatėme, kad nedideli verslai kartais net ir norėdami sukurti galimybes klientams atsiskaityti kortele to nedaro dėl per sudėtingo proceso bankuose, dėl per didelių mėnesinių mokesčių už atsiskaitymo aparatus. Taip pat jei pardavimai vykdomi tik vasaros sezonu, visiškai neverta bankui už paslaugą mokėti kiaurus metus.

Tuo tarpu nebankinės bendrovės, kaip mes, siūlo sprendimą – vieną kartą sumokėti už kortelių skaitytuvą ir mokėti už operacijas tik tada, kai verslas uždirba pajamas. Čia yra vienas pavyzdžių, kaip finansinių technologijų bendrovės keičia verslo rinką ir keičia tradicijas. Tik kada atsiras noro tomis naujovėmis naudotis?

Pokyčiams reikia laiko

Svarbu suprasti, kad smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai tikriausiai yra vieni labiausiai užsiėmusių verslininkų. Tad ir laiko domėtis naujovėmis jiems nelieka pakankamai. Vis dėlto edukacija čia būtina – turime FinTech sprendimus, kuriais privalu naudotis plėtojant savo verslą, pasitelkiant gaunamas naudas: priimti mokėjimus įvairiais kanalais parduotuvėje ir internetu, gautas lėšas akimirksniu pasiekti savo sąskaitoje, nemokėti jokių mėnesinių mokesčių ir naudotis inovatyviomis priemonėmis lėšų apskaitai ir valdymui naudojant detalias ataskaitas savo išmaniuosiuose telefonuose ir kompiuteriuose. Visa tai leidžia geriau valdyti apyvartines lėšas, taupyti laiką bei planuoti įmonės finansus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)