Kasacinio teismo nagrinėtoje byloje ginčas kilo tarp buvusių sutuoktinių. Santuokoje šalys įgijo nekilnojamojo turto, bet liko skolingos bankui. Sutuoktiniams nusprendus išsiskirti, šis nekilnojamasis turtas buvo jiems padalintas po lygiai, bet skolingi bankui abu jau buvę sutuoktiniai liko bendrai. Po kurio laiko, vienas iš sutuoktinių savo turėtą dalį pardavė ir kartu padengė visą likusią neišmokėtą kredito dalį. Atitinkamai, jam grąžinus skolą bankui, įsipareigojimai pagal paskolos sutartį buvo įvykdyti. Netrukus po to, šis sutuoktinis kreipėsi į savo buvusią žmoną, kad ši jam grąžintų tą sumokėto kredito dalį, kurią būtų turėjusi grąžinti bankui pati.

Kitaip tariant, Aukščiausiasis Teismas susidūrė su situacija, kuri gali būti sutinkama gana dažnai. Pvz., santuokoje įgytas butas su banko paskola. Sutuoktiniams išsiskyrus, paskola lieka bendra. Vienam iš sutuoktinių grąžinus visą paskolą, natūralu, norima atgauti tą dalį, kurią turėjo mokėti kitas sutuoktinis.

Tačiau įprastai kredito grąžinimui yra nustatyti aiškūs terminai – nesant įstatyme ar sutartyje numatytų sąlygų, bankas iš skolininko negali reikalauti grąžinti kredito prieš terminą. Todėl kyla klausimas, ar bankui paskolą grąžinęs sutuoktinis gali savo buvusio vyro ar žmonos reikalauti sumokėti nedelsiant, t. y. nepaisyti sutartyje su banku nustatytu terminų.

Atsakydamas į šį klausimą, Aukščiausiasis Teismas labai aiškiai nurodė – tokiam sutuoktiniui yra aktualūs terminai, kurie buvo numatyti kredito sutartyje, ir reikalauti grąžinti to, kas sumokėta, iš kito sutuoktinio, kol šie terminai nesuėję – negalima.

Aukščiausiasis Teismas nutartyje nurodė, kad kredito sutarties specifika lemia tai, jog pinigus skolininkas grąžina pagal sutarties šalių suderintą grafiką nustatytais terminais. Ir nors skolininkui yra leidžiama grąžinti paskolą prieš terminą (išskyrus tam tikrus atvejus), tačiau kreditorius neturi teisės reikalauti grąžinti skolą, jei nėra suėjęs jos vykdymo terminas. Atitinkamai, sutuoktinis, kuris sumoka bankui ir atsistoja į banko vietą prieš kitą sutuoktinį, neturi teisės reikalauti, kad sutuoktinis jam skolą grąžintų greičiau, nei buvo įsipareigojęs tą daryti bankui.

Toks kasacinio teismo išaiškinimas yra visiškai pagrįstas. Kai bankui solidariai yra skolingi du subjektai, vienam iš jų sumokėjus visą skolą, toks asmuo įgyja teisę reikalauti iš kito skolininko sumokėti jo dalį. Tačiau tai tuo pačiu reiškia ir tai, kad perėmus reikalavimo teisę, ji nepasikeičia – jei sutartyje buvo nustatyti terminai, jie lieka galioti. Todėl ir šios konkrečios bylos atveju, paskolą grąžinęs sutuoktinis turės laikytis kredito sutartyje nustatytų terminų ir negalės visos skolos dalies atgauti iškart.

Todėl kiekvieną kartą, kuomet buvę sutuoktiniai, verslo partneriai ar kiti bendrą veiklą vykdę, o dabar susipykę partneriai pasuka skirtingais keliais, o juos toliau sieja tik paskola bankui, būtina gerai pagalvoti, ar verta tokią paskolą grąžinti prieš terminą, kadangi tai gali lemti, jog su buvusiu partneriu dar teks ilgai bendrauti, kol visa skola bus grąžinta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)