Daugiau saugiklių

Visų pirma, šio įstatymo pakeitimai įtvirtina naujas turizmo paslaugų teikimo formas – organizuota turistinė kelionė, turizmo paslaugų rinkinys ir pavienės paslaugos. Organizuotos turistinės kelionės formuotoju nuo šiol bus ne tik kelionių organizatorius, bet juo tapti galės ir bet kuris turizmo paslaugų teikėjas – kelionių pardavimo agentas, viešbutis ir panašiai. Šis naujas reglamentavimas padės turistams įsigyti prievolių įvykdymo užtikrinimu apsaugotus turizmo produktus ir suteiks organizuotos turistinės kelionės turistų teises. Pavyzdžiui, teisę į turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą.

Antai, įsigyjant skrydžio paslaugą iš vežėjo per internetinio užsakymo sistemą, pavyzdžiui, per „Ryanair“ puslapį, ir joje papildomai pasirenkant automobilio nuomos paslaugą, kuomet nuomos paslaugų teikėjui susietomis sistemomis perduodamas turisto vardas ir pavardė, informacija apie mokėjimą ir elektroninio pašto adresą, vežėjas yra laikomas kelionės organizatoriumi su visomis iš to sekančiomis pasekmėmis.

Siekiant turistų teisių apsaugos taip pat įtvirtintos privalomos informacijos apie turistų teises įteikimo formos, kurias turizmo paslaugų teikėjai privalės įteikti turistams prieš sudarant skirtingų rūšių turizmo paslaugų sutartis. Tai ypač palanku vartotojams, kadangi informacija apie jų teises bus dar lengviau prieinama ir dėl to bus mažiau piktnaudžiaujama keliautojų nežinojimu.

Nauja forma

Nuo liepos 17 dienos atsiranda nauja turizmo paslaugų teikimo forma – turizmo paslaugų rinkinys. Subjektai, pardavinėsiantys susijusių turizmo paslaugų rinkinius, privalės būti apsidraudę draudimu dėl paties pardavėjo nemokumo. Ši forma užtikrins keliautojų, įsigyjančių tarpusavyje susijusias turizmo paslaugas iš šių paslaugų pardavėjų – pavyzdžiui, kelionių pardavimo agentų, rezervacinių sistemų administratorių, teises, susijusias su sumokėtų pinigų susigrąžinimu, kai pardavėjai tampa nemokiais. Subjektai, norintys prekiauti turizmo paslaugų rinkiniais, Valstybiniam turizmo departamentui taip pat turės pateikti deklaraciją.

Vėl į departamento priežiūrą

Kelionių pardavimo agentai ir vėl patenka į Valstybinio turizmo departamento priežiūros sritį. Po paskutinio Turizmo įstatymo redakcijos priėmimo kelionių pardavimo agentai buvo eliminuoti iš Valstybinio turizmo departamento priežiūros srities. Nuo šiol kelionių pardavimo agentai, norintys vykdyti veiklą, privalės pateikti deklaraciją, o pasibaigus kalendoriniams metams ir veiklos ataskaitą, pagal formą, kurią patvirtins Valstybinis turizmo departamentas. Kelionių pardavimo agentams, veikiantiems kaip UAB ar AB, taip pat nustatyta prievolė užtikrinti, jog nuosavas kapitalas būtų ne mažesnis negu 1/2 įstatuose nurodyto įstatinio kapitalo dydžio. Neatitikus šio reikalavimo, bus panaikinta teisė teikti kelionių pardavimo paslaugas.

Pažymėtina, kad kitoks reikalavimas nustatytas kitų nei AB ir UAB teisinių formų subjektams – pavyzdžiui, mažosioms bendrijos, viešosioms įstaigoms. Visi šių formų kelionių pardavimo agento turtiniai įsipareigojimai negalės viršyti viso juridinio asmens turto. Fiziniams asmenims, veikiantiems kaip kelionių pardavimo agentai, nėra nustatyti jokie finansiniai veiklos vykdymo kriterijai.

Kaina galės kisti

Nuo šiol bus visiškai naujas civilinės atsakomybės turizmo paslaugų srityje reglamentavimas. Įstatymo pakeitimu įtvirtinta turistų teisė reikalauti organizuotos turistinės kelionės kainos sumažinimo, jei sutartis vykdoma netinkamai. Taip pat numatyta kelionių organizatoriaus teisė padidinti kelionės kainą, tačiau tik esant konkrečioms priežastims – pasikeitus kuro kainai, mokesčiams ar rinkliavoms, su organizuota turistine kelione susijusios valiutos keitimo kursui. Dėl netinkamai suteiktų paslaugų ir toliau bus galima reikalauti turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

Daugiau žaidėjų

Taip pat įsigalios naujas Lietuvoje neįsisteigusių turizmo paslaugų teikėjų reglamentavimas. Svarbu pažymėti, kad nuo 2018 m. liepos 1 dienos kiti ES turizmo paslaugų teikėjai galės ne tik pardavinėti turizmo paslaugas, tačiau ir organizuoti jų vykdymą iš Lietuvos. Nepriklausomai nuo to, kad šios paslaugos bus pardavinėjamos Lietuvoje veikiančių kelionių pardavimo agentų, teisinės atsakomybės subjektu prieš turistus bus ES kelionių organizatorius. Savo teises turistai taip pat turės ginti ne Lietuvoje, o kelionių organizatoriaus įsisteigimo valstybėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją