Rasti partnerius

Finansinių technologijų programos – viena perspektyviausių informacinių technologijų sričių šiuo metu. Minėta Švedijoje sukurta finansų planavimo programėle „Tink“ šiandien naudojasi 350 tūkstančių vartotojų, ji neabejotinai turėtų plisti ir kitose Skandinavijos šalyse. Mobiliųjų tarptautinių mokėjimų programą „TransferWise“ sukūrusi kompanija, savo idėja pritraukusi dideles investicijas, dabar yra vertinama daugiau negu 1 milijardu JAV dolerių ir savo sėkmės istorija primena „Skype“. Daug tokių programų veikiausiai būtų sunkiai įgyvendintos be partnerių, tarp kurių vieni svarbiausių – bankai.

Beje, visuomenėje klaidingai manoma, kad finansinių technologijų startuoliai yra bankų konkurentai. Šios srities startuoliai turi šviežių idėjų, bankai – milžinišką finansų valdymo patirtį ir kontaktų tinklą, taigi veikdami sinergiškai jie drauge rinkoms gali pristatyti itin pažangius finansinius įrankius.

Išnaudoti stiprybes

Kūrybingi finansinių technologijų programų kūrėjai turi konkrečių idėjų, tačiau joms įgyvendinti stinga ir lėšų, ir „know how“. Komerciniai bankai nuolat nori tobulinti savo paslaugas, todėl suinteresuoti finansinių technologijų inovacijomis. Bendradarbiaudamos abi šalys gali naudotis viena kitos stipriausiomis pusėmis.

Pavyzdžiui, bankai puikiai išmano finansų rinkų dėsningumus, paslaugų rinkodarą, kredito rizikos, didelių klientų srautų valdymą, turi patirties stabdant finansinius nusikaltimus ir taip toliau. Finansinių technologijų programų kūrėjai, vystydami idėją, paprastai gilinasi į vieną bankininkystės sritį ir vertina geriausias vartotojų patirtis joje, taigi gali sukurti labai naudingą paslaugą.

Veikti palankioje aplinkoje

Verta turėti omeny, kad Lietuvoje kuriama finansinėms technologijoms palanki aplinka. Mūsų šalis tarptautiniu mastu pristatoma kaip atvira ir siūlanti geriausias sąlygas inovatyvioms finansinių technologijų idėjoms įgyvendinti. Lietuvos bankas išduoda licencijas, organizuoja tarptautinius renginius, pritraukiančius žinomiausius finansų ekspertus, taip pat numato kurti bandomąją finansinių paslaugų aplinką, būtiną norint testuoti savo paslaugas nedalyvaujant reguliatoriui tam tikrą laiką („regulatory sandbox“). Pastangų rezultatus rodo faktai: pernai finansinių technologijų įmonėms išduotos net 32 licencijos – dvigubai daugiau negu užpernai. Lietuvos bankas, Finansų ir Ūkio ministerijos dirba drauge, kad finansinių technologijų kūrėjams būtų sudarytos kuo palankesnės sąlygos verslui vystyti.

Kad verslo idėjų įgyvendinimas įgautų pagreitį, naudinga kurtis centruose, kuriuose dirba įvairios kompetencijos specialistai. Pavyzdžiui, šiemet pavasarį Vilniuje įkurtame SEB Inovacijų centre galima bendrauti su įvairių sričių startuoliais, įmonėmis, banko specialistais. Čia rengiami ir susitikimai su didelę tarptautinę patirtį turinčiais ekspertais iš užsienio, o įmonės, norinčios sparčiau plėsti verslą, gali dalyvauti verslo augimo programoje.

Bendradarbiauti ir argumentuoti

Seniai praėjo tie laikai, kai inovatyvi idėja buvo saugoma po devyniais užraktais, kad tik niekas nesužinotų. Šiame amžiuje sėkmės raktas yra bendravimas. Gera idėja yra kaip startinis bėgikas, prie kurio turi prisijungti daugiau profesionalų. Jei norite, kad jūsų idėja būtų išgirsta, argumentuokite savo požiūrį, siūlykite savo patirtį ir priimkite kitų siūlomas galimybes, vadovaukitės bendradarbiavimo kultūros principais.

Dar labai svarbu suprasti tai, kad kuo daugiau žmonių Lietuvoje plėtos finansinių technologijų idėjas, tuo greičiau ši sritis mūsų šalyje tobulės ir plėsis. Taigi tuo greičiau išvysime ir lietuviškąjį finansinių technologijų aukso grynuolį. Dalinkimės idėjomis ir drauge kurkime sprendimus, padėsiančius atrinkti ir įgyvendinti geriausius technologinius sumanymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)