Kalbant apie gyvenimą Vilniuje, pagalvokite, kiek laiko per parą praleidžiate transporto priemonėje važiuodami iš taško „A“ į tašką „B“, ir paskaičiuokite, kiek tai bus per, pavyzdžiui, 50 metų. Suskaičiavote? Žinoma, kad per metus vien „kamščiuose“ Vilniaus miesto gyventojai vidutiniškai praleidžia beveik savaitę. Nebaugu? O ar susimąstėte, kad be viso to, jog žmonės paaukoja savo laiką „kamščiuose“, grįžę į kiemą toliau nervinasi, nes didmiesčiuose kaskart kyla galvosūkis, kur statyti automobilį...

Kalbant apie gyvenimą Šiauliuose, galima įžvelgti ryškų skirtumą tiek transporto, tiek parkingo atžvilgiu. Juk daugelis šiauliečių patvirtins, kad Šiauliuose „kamščių“ nėra, nes mašinų eilę prie šviesoforų teisingiau vadinti momentine spūstimi, kurioje tikrai nereikia stovėti valandų valandas. Dėl šios priežasties šiauliečiai sutaupo laiko, kurį gali praleisti su šeima ar užsiimti kita širdžiai malonia veikla. Kalbant apie parkingą, tikiuosi, kad šiauliečiai pritars, jog grįžus po darbo namo, netenka statytis automobilio už kelių šimtų metrų.

Nesutiksite, greičiausiai, argumentuodami, jog be viso to, apie ką buvo kalbama aukščiau, Vilniuje, ko gero, vienas didžiausių privalumų yra tai, jog vyksta n renginių, jog būtent ten gausus įvairios muzikos, parodų, seminarų, pramogų pasirinkimas. Na, gal tai ir tiesa. Bet paklauskite savęs, kokiame renginyje paskutinį kartą buvote. Ar to renginio nebūtumėte aplankęs, jeigu gyventumėte kitame mieste? Ir ar nebūtų jums didesnė šventė tokiame renginyje sudalyvauti kitame mieste, nei gyvenate patys?

Sutinku, jog Šiauliuose renginių spektras kur kas siauresnis, tačiau verta pripažinti, kad tie žmonės, kurie yra išradingi, gali susiplanuoti tokią programą, kurios pavydėtų ne vienas vilnietis. Pavyzdžiui, iš Šiaulių į Vilnių važiuoja traukiniai, kelionė trunka apie 2,5 val., tad kodėl gi nepasirinkus į tam tikrą renginį, vykstantį Vilniuje, nuvykti traukiniu? Tokia kelionė gali virsti savotiška pramoga, pakeičiant asmeninį transportą į viešąjį ir tiesiog atsipalaiduojant nuo kasdieninės rutinos. Tai tik vienas pasirinkimas, galintis išvyką papildyti įvairesniais pojūčiais ir patirtimis.

Palieskime barų, restoranų temą. Tikrai nepaneigsite fakto, kad Vilniuje barų ir restoranų yra keliasdešimt kartų daugiau nei Šiauliuose, tačiau baras yra baras, visur tas pats alus, tik skirtinga aplinka ir skirtinga kaina. Apie restoranus to nepasakyčiau, restoranai Vilniuje tikrai aukštos kokybės, tačiau tik saujelė Vilniuje gyvenančių žmonių, gali sau leisti kiekvieną savaitę eiti pavalgyti į restoraną, kur vakaro pabaigoje teks susimokėti už maistą ir vyno derinimą vienam žmogui nuo 110 Eur. Žinoma, verta! Bet niekas sau dažnai to neleidžia, todėl jokio skirtumo, kur gyvenate, jeigu galite sau leisti gerą restoraną, galite nuvykti į bet kurį miestą jums patogiu metu ir pasimėgauti šefo išradimais.

Jei beskaitant darosi juokinga, nenustebinote, nes realus tiesos pripažinimas suvokiamas vėliau ir, nepaisant to, rašau toliau.

Ar žinote, kad Šiaulių įmonės ir fiziniai asmenys yra daug pinigų investavę į nekilnojamąjį turtą Vilniuje, Kaune? O ar žinote, kad daug žinomų ir didelių įmonių yra įkurtos Šiauliuose, tad jų pagrindinės būstinės ir yra čia, o kituose didžiuosiuose miestuose yra tik padaliniai? Verslas kuria darbo vietas kituose miestuose ne dėl to, kad nori, o dėl to, kad nėra kitos išeities, nes Šiauliuose ir kituose miestuose, išskyrus Vilnių, žmonių skaičius mažėja, o žmonių skaičius mažėja, nes nėra gerai apmokamų darbo vietų. Užburtas ratas, bet... Ar manote, kad, jeigu Šiauliai neturėtų ateities, į Šiaulius atkeliautų užsienio kapitalo įmonės: „Rol/Statga“ (metalinių baldų dalių ir prekybos įrangos komponentų gamyba), UAB „DIAB“ (ruošinių vėjo jėgainėms, jachtų, laivų, traukinių korpusams gamyba), UAB „Rge Baltic“ (gaminiai iš plastiko ir gumos), UAB „Vonin Lithuania“ (žvejybinės įrangos gamyba), UAB „Termicom“ (antžeminė orlaivių techninė priežiūra ir remontas, kaip teigiama bendrovės paraiškoje, ji, sukūrusi naujų darbo vietų aukštos kvalifikacijos aviacijos specialistams, aptarnaus „Airbus 320 family“, „Boeing“ 737 ir „Boeing“ 757 lėktuvus), jau nekalbant apie vietines įmones, vienos iš kurių gamybiniai plotai yra išaugę iki 100 000 kv. m (ir tai ne klaida tekste, o faktas) ir dar tebeauga.

Ar jūs manote, kad Vilnius yra išsigelbėjimas? Manote, kad ten uždirbtumėte 300 Eur daugiau ir būtumėte laimingesnis? Manote, kad uždirbdami šiek tiek daugiau jūs turėsite daugiau pinigų? NE. Vilniuje daug kas brangiau nei Šiauliuose. Atstumai didesni, paslaugos brangesnės, būsto kainos kelis kartus didesnės. Nebent norite mažesnio būsto, nei turite dabar, ir esate pasiryžęs gyventi Fabijoniškėse, Pašilaičiuose, žinokite, nuo šių rajonų Vilniaus centro nematysite. Tad kam parduoti GYVENIMĄ ir tame megapolyje lįsti į skolą, ne į bet kokią, o į milžinišką, nes be banko pagalbos nelabai kokį stogą virš galvos turėsite. Tiesa viena: megapolyje jūsų laukia daugiau pramogų – didesnės išlaidos, greitesnis gyvenimo rimtas – laiko stoka, gyvenamojo nekilnojamojo turto vystytojai. Čia naujų daugiabučių kvartalai pastatyti vienas prie kito, o parkavimo vieta 5 km nuo Senamiesčio kainuos ~10 000 Eur (ir tai ne garažas, o vieta automobiliui bendrame požeminiame garaže). Taigi paklauskite savęs, ar tam lenkėte/lenksite nugarą, kad atsidurtumėte prastesnėse gyvenimo sąlygose, nei turėjote?

Šiuo straipsneliu labiausiai piktinsis ir prieštaraus išdėstytoms mintims tie, kurie megapolyje „daro“ biznį, nes jiems reikia gyventojų skaičiaus. Jie pašieps tekstą pasakydami, kad ką čia dėsto kažkoks kaimo Jurgis. Bet toks pašiepimas net patiktų. Kodėl? O gi todėl, mielieji skaitytojai, kad mes čia, Lietuvoje, visi nuo žagrės, nuo vyžų. Ir mes iš Lietuvos kampelių kultūrą į Vilnių atnešėme, ji Vilniuje ne iš dangaus nusileido. Tad grąžinkime tą kultūrą atgal, atsiimkime bent dalį jos ir gyvensime Šiauliuose kaip karaliai. Šiauliai – miestas su didžiuliu potencialu augti ir klestėti, tai parodo ir istorija!

Susimąstykite ir neidealizuokite didmiesčių, nors didmiesčiai turi daug pliusų, bet turi ir daug daugiau problemų. Supraskite, kad didžioji dalis žmonių, kurie gyvena didmiestyje, tokiame kaip Vilnius, jie nesinaudoja didele pramoginių, edukacinių renginių pasiūla. Nors Vilniuje karjeros galimybės tikrai didesnės, bet gyvenimas kur kas brangesnis. Siūlau dar kartą apsvarstyti galimybę gyventi Šiauliuose, kur švarus oras, nedideli atstumai, pigesnės paslaugos ir yra viskas, ko reikia pagrindiniams ir ne tik poreikiams. Puikus susisiekimas, du ežerai centre ir daug kitų pliusų, PLIUS daug pigesnis gyvenimas, sutaupytus pinigus galėsite skirti kelionėms, išvykoms į geriausius koncertus, vaikų popamokinei veiklai, vaikų stovykloms...

Jei dar abejojate, tai žemiau pateikiamos būsto kainos Šiauliuose.

Būsto kainos Šiauliuose
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)