Lietuvos aludarių gildija“ kategoriškai atsiriboja nuo tokio pobūdžio kaltinimų. Ypač keista tai, kad nepagrįstais kaltinimais sukčiavimu mėtosi ir puikiai akcizinių produktų gamybos procesą išmanantys stipriųjų gėrimų gamintojų atstovai.

Jokiose neapskaitomo alaus ir mokesčių vengimo schemose mūsų gildijos nariai nedalyvauja. Tuo pačiu norime pasidžiaugti, kad buvo išaiškintas ir viešumoje plačiai nuskambėjo nesąžiningo „Biržų alaus“ elgesio atvejis, kuris rodo, kad tokia problema iš tiesų egzistuoja.

Tokios informacijos viešinimas prisideda prie didesnio skaidrumo alaus rinkoje užtikrinimo. Vis dėlto, mesti šešėlį ant likusių sąžiningai dirbančių ir gausybę mokesčių į Lietuvos biudžetą sumokančių aludarių yra neetiška ir nesąžininga.

Bet kurioje Lietuvos stambioje alaus darykloje visa pagaminta alkoholinė produkcija yra apskaitoma specialiais prie gamybos linijų pajungtais skaitikliais. Iškart po gamybos ji sandėliuojama vadinamuose „akciziniuose“ sandėliuose.

Tokio tipo sandėliuose saugomų produktų apskaitos tvarka yra ypač griežta, nuolat kontroliuojama Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI). Skeptikus skubu nuraminti, kad esama tvarka nėra vien tik formalumas, į kurį žiūrima užmerktomis akimis.

Tiek VMI, tiek Valstybinė Tabako ir Alkoholio kontrolės tarnyba užsiima nuolatine akcizinių sandėlių tvarkos kontrole. Minėtosios institucijos kruopščiai ir reguliariai aplanko aludarius bei tikrina, ar gamyklose įrengti produkcijos apskaitos skaitliukai ir, ar nėra pažeidžiami kiti numatyti reikalavimai.

Tačiau VMI stebi ne tik nustatytų „akcizinių“ sandėlių taisyklių laikymąsi.

Kiekvieną dieną į inspekcijos Akcizų informacinę sistemą (AIS) suplaukia informacija iš didžiųjų alaus gamintojų apie visų akcizais apmokestintų prekių išvežimą iš minėtųjų sandėlių. Kitaip tariant, VMI apie kiekvienos alaus skardinės kelionę iš sandėlio sužino tą pačią dieną.

Taip pat noriu pažymėti ir tai, kad jau 2009 m. „Lietuvos aludarių gildija“ su VMI pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

Be to, siekdamas, kad aludarystės versle būtų galutinai išrautos bet kokios korupcijos apraiškos, asmeniškai kreipiausi į Finansų ministrą Vilių Šapoką su prašymu uždrausti bet kokius atsiskaitymus grynaisiais pinigaus tarp juridinių asmenų.

Toks būdas yra vienas efektyviausių, norint užkirsti kelią minėtoms nesąžiningoms veikloms.

Sukčiaujantis verslas iš tiesų yra opi problema, nuo kurios kenčia tiek sąžiningos įmonės, tiek ir visa valstybė, ir su ja kovoti būtina. Tačiau nepagrįsti kaltinimai didiesiems aludariams mokesčių vengimu ir neapskaitomo alaus prekyba tik žlugdo įstatymus gerbiančio ir prie šalies gerovės prisidedančio verslo įvaizdį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)