2008–2009 metais išgyventas NT burbulo sprogimas paliko juntamą nerimo prieskonį dėl galimo dar vieno rinkos perkaitimo. Nors ekspertų vertinimu NT rinkai naujas burbulas negresia, tačiau smulkesnio masto statybų problemos irgi nusipelno dėmesio.

Nuo šių metų pradžios NT pirkėjai gali būti ramesni, nes Statybų įstatyme atsirado prievolė užtikrinti statybų broko taisymo draudimą per trejų metų garantinį laikotarpį.

Tam NT plėtotojai turės rezervuoti 5 proc. statybų vertės atitinkančią sumą, kuri bus skirta galimam brokui šalinti jei per jį NT vystytojas taptų nemokus ar bankrutuotų.

O tokia galimybė tikrai yra, mat Lietuvos statybų sektorius pasižymi palyginti aukštu rizikos rodikliu: pernai bankrotas pradėtas 356 statybų sektoriaus įmonėms.

Audito apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdybos tarnybos duomenimis, tarp pernai bankroto procedūras pradėjusių įmonių net kas aštunta buvo statybų bendrovė.

Ir nors naujos statybos būstas itin populiari ir trokštama investicija, tačiau visi turbūt yra girdėję anekdotais tapusių pasakojimų apie tokių būstų defektus.

Trumpi elektros laidų jungimai ir jų sukeliami gaisrai, po kurių tenka lupti ir perdaryti sienas. Nesandarūs, tinkamai neištestuoti vamzdynai.

Nekokybiška ar ant statinio nesilaikanti stogų, fasadų danga, kurią gali nunešti ir nuneša stipresnis vėjas. Tokie yra dažniausiai Lietuvoje pasitaikantys naujos statybos defektai, kuriuos stebime daugiau kaip dešimtmetį NT rangovus ir plėtotojus drausdami garantinio laidavimo draudimu.

Iki šiol savanoriškai draudėsi savo atsakomybę suprantantys sąmoningi rangovai bei NT plėtotojai, tačiau net ir jiems pasitaikydavo visko.

Įsigaliojus naujam reikalavimui, draudimo bendrovių ir bankų klientais gali tapti kur kas įvairesnė ir margesnė NT rinkos žaidėjų minia. Todėl nenustebčiau, jei išvardintas „klasikinių“ statinių defektų sąrašas artimiausiu metu pasipildytų naujais, kurioziškais pavyzdžiais.

Ir tai itin svarbu žinant, kad apdraustieji surikiuojami žemo starto pozicijoje. Įstatymu numatyta 5 proc. garantija reiškia ribotą garantiniam laikotarpiui skirtą lėšų kiekį. Kitaip tariant, kas pirmesnis, tas ir laimi.

Gali susiklostyti situacija, kad anksčiau paaiškėjus brokui tam tikroje statinio dalyje, jos savininkai išsidalins didesniąją garantijų fondo dalį, o vėliau „išlindusioms“ žaloms kompensuoti bus panaudota tai, kas liko.

Žinoma, moki, gerais veiklos rezultatais pasižyminti ir nepriekaištingą reputaciją NT rinkoje turinti įmonė taps geidžiama bet kurio laiduotojo kliente. Kita vertus, niekas nenorės prisiimti blogos rizikos be papildomų savo verslą apsaugojančių užtikrinimų, nes jie kels draudėjo kaštus. Todėl neabejoju, kad NT plėtotojams dabar teks skirti daugiau dėmesio darbų kokybei, samdomų rangovų ir subrangovų patikimumui, reputacijai.

Norisi tikėti, kad nekokybiškų vamzdynų bei stogų pasitaikys mažiau, rečiau degs išvedžioti elektros laidai. Savo ruožtu, NT pirkėjai galės jaustis ramiau, kad nebus palikti vieni spręsti statybos ydų padarinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją