Nors DK nuostatos palies visus darbdavius ir dirbančiuosius, tačiau kai kuriems sektoriams jos suteiks papildomo stimulo.

Viena tokių sričių – informacinių technologijų (IT) įmonės ir paslaugų centrai, kurių Lietuvoje gausu. Aptarkime, kaip naujasis DK palies šį sektorių.

Lankstus darbo laikas

Agnietė Venckienė

Pastaraisiais metais IT įmonės ir paslaugų centrai darbo rinkoje itin konkuruoja dėl darbuotojų. Norint pritraukti ir išlaikyti geriausius darbuotojus, nebepakanka vien konkurencingo atlyginimo, o darbuotojai yra motyvuojami įvairiomis papildomomis skatinimo priemonėmis bei lanksčiomis darbo sąlygomis.

Tokie lankstūs darbo santykiai ir yra numatyti naujajame DK:

• Galimybė nukrypti nuo Darbo kodekso reguliavimo. Bus galima tartis dėl individualių darbo sąlygų su aukštos kvalifikacijos ar aukštesnes pareigas einančiais darbuotojais, kurie tenkina DK numatytą atlyginimo cenzą: sudarant sutartis su darbuotojais, kurių atlyginimas yra ne mažesnis nei 2 vidutiniai darbo užmokesčiai šalyje (šiuo metu tai yra apie 1 550 EUR iki mokesčių), bus galima nukrypti nuo Darbo kodekse ir kituose įstatymuose nustatytų privalomų taisyklių. Tiesa, tam tikrų apribojimų išlieka: dėl maksimalaus darbo laiko, darbo sutarties nutraukimo ir kt., tačiau tai neabejotinai žingsnis pirmyn.

• Naujos darbo sutarčių rūšys. IT sektoriuje ir paslaugų centruose galėtų būti sėkmingai pritaikomos naujos darbo sutarčių rūšys, numatytos DK. Pavyzdžiui, terminuotos projektinio darbo sutartys, kurios gali būti sudaromos konkretaus projekto įgyvendinimui, ir darbuotojo atlyginimas gali būti siejamas ne tik su dirbtu laiku, bet ir su sėkmingu projekto įgyvendinimu.

Tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, kai keli tos pačios komandos darbuotojai, derindami darbą ir asmeninį gyvenimą, norėtų sumažinti darbo valandas, gali būti patrauklios darbo dalijimosi sutartys.

Sudarius tokias sutartis du darbuotojai atliktų tą pačią darbo funkciją, ir darbo principus suderinę su darbdaviu patys tarpusavyje pasiskirstytų užduotis ir darbo laiką.

• Lankstus darbo laikas. Naujasis Darbo kodeksas numato daugiau galimybių taikyti lankstų darbo grafiką, skaidyti darbo dieną į kelias dalis ar kitaip individualizuoti darbo laiko režimą.

Įteisintas darbas pasyvaus budėjimo namie režimu

Dėl darbo specifikos tiek IT įmonėse, tiek paslaugų centruose darbuotojams kartais tenka būti pasiekiamiems 24 valandas per parą ir, esant poreikiui, skubiai atlikti užduotis, tokias kaip sistemų trikdžių pašalinimas ar atsakymas į užklausas.

Iki šiol toks darbas buvo reguliuojamas tik teismų praktikoje ir dažniausiai nebūdavo laikomas budėjimu. Naujajame DK tai įvardinta kaip pasyvus budėjimas namuose (angl. on-call) ir jam taikomos specialios sąlygos:

• Visų pirma, ribojamas tokio budėjimo laikas. Nors į darbo laiką įskaičiuojamas tik laikas, kurį darbuotojas faktiškai dirbo, Darbo kodeksas numato, kad toks budėjimas negali trukti ilgiau nei 1 nepertraukiamą savaitę per 4 savaičių laikotarpį.

• Darbo kodeksas numato ir specialų apmokėjimą už tokį budėjimą. Tomis savaitėmis, kai darbuotojas turės būti prieinamas ir, esant poreikiui, pasiruošęs vykdyti darbo funkcijas, jam turės būti mokama ne mažiau kaip 20 proc. vidutinio darbo užmokesčio dydžio per mėnesį priemoka.

Be to, darbuotojui bus mokamas atlyginimas už tą laiką, kai jis faktiškai dirbo. Šie pakeitimai neišvengiamai padidins darbdavių darbo užmokesčio kaštus.

Ilgesni viršvalandžiai – didesnės pajamos

Naujajame DK numatomas ir lankstesnis viršvalandžių reglamentavimas – tai ypač aktualu trūkstant reikiamų specialistų.

Kodekse padidinta leidžiama maksimali viršvalandžių riba: esant darbuotojų sutikimui, bus galima dirbti iki 12 valandų viršvalandžių per savaitę. Be to, iki 180 valandų padidinta maksimali metinė viršvalandžių norma.

Tokie pakeitimai leis darbuotojams dirbti ilgiau ir užsidirbti didesnes pajamas. Darbuotojai vietoje didesnio apmokėjimo už viršvalandžius taip pat galės pasirinkti papildomas apmokamas atostogų dienas.

Visgi ne visi pakeitimai, susiję su darbo laiku, verslui yra naudingi. Taikant suminę darbo laiko apskaitą, sutrumpintas maksimalus galimas apskaitinis laikotarpis – nuo 4 iki 3 mėnesių.

Tai reiškia, kad per trumpesnį apskaitinį laikotarpį bus mažiau laiko, per kurį bus galima subalansuoti įvairaus užimtumo periodus. Toks pakeitimas gali padidintini verslo kaštus, susijusius su viršvalandžių apmokėjimu.

Akivaizdu, kad naujasis DK labiau atitiks IT sektoriaus darbo specifiką ir turėtų ne tik prisidėti prie investicijų pritraukimo į Lietuvą, tačiau ir spręsti tokias problemas kaip darbuotojų motyvacijos klausimą ir specialistų trūkumo problemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)