Išties, besiruošdama rinkimų maratono startui, valdžia žada pamaloninti rinkėjus ne tik didesne minimalia mėnesine alga , bet ir didesniu NPD, savo komentare rašo Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Ieva Valeškaitė.

Sprendimas didinti NPD – sveikintinas. Padidinus NPD, daugiau pinigų liktų mokesčių mokėtojų kišenėse. Didinant NPD, skirtingai nei keliant minimalų atlyginimą, mažiau iškraipoma rinka (štai po eilinio pakėlimo, kai kuriuose rajonuose minimali alga jau sparčiai vejasi vidutinį darbo užmokestį).

Tačiau garsiai kalbėdama apie NPD didinimą, valdžia nė puse lūpų neužsimena, kad jis bus skaičiuojamas kitaip. Keičiama jo skaičiavimo formulė, todėl NPD bus didesnis, bet ne tiek, kiek galėjo tikėtis mokesčių mokėtojai. Vidutinį darbo užmokestį (578 eurus „į rankas“) gaunančiam asmeniui padidintas NPD pajamas „į rankas“ padidins 11,50 euro, jei formulė nebūtų pakeista – kišenėse pasiliktų 18 eurų.

NPD padidinimas taip pat nereiškia, kad mažesnius mokesčius mokės visi. Dėl mokesčių sistemą progresine paverčiančios formulės, NPD jau dabar netaikomas uždirbantiems daugiau nei 713 eurų „į rankas“. Jei NPD skaičiavimo formulė nebūtų pakeista, mažesniais mokesčiais nuo naujųjų metų galėtų džiaugtis „į rankas“ uždirbantieji 980 eurų. Tačiau pagal naująją formulę NPD bus taikomas tik tiems, kurių pajamos atskaičius mokesčius sieks 800 eurų.

Keisdama NPD formulę, valdžia bando padaryti, kad ir vilkas – biudžetas – būtų sotus ir avis – mokesčių mokėtojas – sveika. Skanduodama, kad pusantro karto didinamas NPD, valdžia manipuliuoja mokesčių mokėtojais. Tai daryti valdžiai tapo lengviau dar 2009 m., kai buvo įvesta kintamojo dydžio NPD taikymo tvarka. Iki tol visiems gyventojams, nepriklausomai nuo jų pajamų, buvo taikomas vienodo dydžio fiksuotas NPD. Kitaip tariant, prie senosios tvarkos išpūsti valdžios dosnumo mastą būtų daug sunkiau – didesnis NPD ir reiškė visiems vienodai mažesnius mokesčius.

Ieva Valeškaitė

Pagal formulę skaičiuojamas NPD ne tik turi tą trūkumą, kad juo lengviau manipuliuoti politikams, jis taip pat apsunkina mokesčių apskaičiavimą ir administravimą. Dėl kas mėnesį taikomo vis kito NPD, vargo turi ne tik įmonių finansininkai, valstybės institucijos, bet ir patys gyventojai, kasmet sukantys galvą prie gyventojų pajamų mokesčio metinių deklaracijų. Dėl painios ir sudėtingos NPD taikymo tvarkos kasmet dalis gyventojų lieka skolingi ar permoka mokesčių.

Sprendimui padidinti NPD rudenį dar turi pritarti Seimas. Jei ambicijos neišsikvėps, patį NPD galima būtų prilyginti minimaliai algai, kartu grąžinant fiksuoto NPD taikymo tvarką. Tai leistų mažiausias pajamas uždirbantiesiems atlyginimą „į rankas“ padidinti beveik 29 eurais.

Tai būtų daug geresnis sprendimas, nei eilinį sykį keliasdešimčia eurų padidinti MMA – juk nuo šios sumos dar nuskaičiuojami mokesčiai, todėl atlyginimo „į rankas“ padidėjimas būna mažesnis, nei tikėtasi. Štai nuo liepos minimalų atlyginimą padidinus 30 eurų, atlyginimas „į rankas“ padidėjo vos 21 euru. Visą kitą padidėjimą „suvalgė“ mokesčiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)