Bendrovės „OD&M Consulting“ apklausos metu buvo surinkti realūs atlyginimų duomenys iš 80 gamybos, logistikos ir kitų sričių įmonių. 2015 metais logistikos sektoriuje vidurinis (mediana) pirkimų specialisto atlyginimas buvo 1109 eurai „į rankas“, prekių gabenimo operatoriaus – 619 eurų, logistikos specialisto – 911 eurų per mėnesį.

Net mažiausiai apmokami logistikos sektoriaus darbuotojai uždirba daugiau nei skelbia oficiali statistika. Tai rodo, jog sektoriuje turėtų būti nelegaliai mokamų atlyginimų, todėl yra būtina mažinti šešėlį.

Tačiau dabar valstybės numatytos priemonės, kuriomis siekiama išaiškinti nesąžiningas įmones, nebus veiksmingos, o tik apkraus sąžiningą verslą nereikalingu darbu. Vienas iš tokių projektų – jau šiais metais įsigaliosianti prievolė realiu laiku pateikti krovinių vežimo važtaraščius.

Protingai atlikus tyrimus, šių milijoninių investicijų nereikėtų. Jeigu verslą kontroliuojančios institucijos atliktų atlyginimų vertinimus pagal pareigybes, o skaičiuotų ne bendrą sektoriaus vidurkį, užtektų tik patikrinti tas bendroves, kurios moka minimalius atlyginimus ir šešėlio mažinimo efektas būtų didesnis.

Žmogiškųjų išteklių valdymo konsultacijas teikiančios įmonės „OD&M Consulting“ direktorius Žilvinas Akelis pastebi, kad logistikos sektoriuje darbuotojų atlyginimai yra gana dideli. Kita tendencija – didelė atlyginimų diferenciacija, kitaip tariant, labai didelis skirtumas tarp mažiausiai ir daugiausiai uždirbančių tos pačios pareigybės darbuotojų.

Tai signalas mokesčių inspekcijai, nes už minimalų atlyginimą nedirba net valytoja.

Pasak Ž. Akelio, atlyginimai logistikos sektoriuje paklūsta bendroms rinkos tendencijoms. Lietuvos ekonomika kyla, didėja ir darbuotojų lūkesčiai. Natūralu, kad rezultatams gerėjant, įmonės atlyginimų kelti neskuba, tačiau po kurio laiko tai tampa neišvengiama.

„Darbuotojų lūkesčių kilimas yra susijęs su euro įvedimu. Atsirado psichologinė riba uždirbti bent 1000 eurų. Nors konvertavus atlyginimą iš litų į eurus, dažnai specialisto atlyginimas 1000 eurų nepasiekia, tačiau darbuotojui atrodo, kad jis turi uždirbti bent tiek“, – teigia Ž. Akelis.

Pasak specialisto, įmonių vadovai atlyginimų dydį nustato orientuodamiesi į medianą, t.y., viduriuką.

Pagal šį rodiklį sektoriaus atlyginimus galima įvertinti žymiai objektyviau. Vidurkis visada yra iškreipiamas ekstremumų, o vidurinis atlyginimas parodo aplink kokį skaičių išsidėsto realiai gaunamos sumos.

Vadovas, mokėdamas medianą, neprašauna, tačiau žymiai geresnė strategija yra sukurti unikalesnę atlyginimų sistemą ir skatinti darbuotojus ne tik materialiai, bet ir ieškoti motyvavimo sprendimų ar kitokių nefinansinių atlygio priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)