Nuo šiol visi Lietuvos namų ūkiai savo šilumos katiluose ir viryklėse degins pigesnes dujas, o Lietuvos pramonei nebereikės pataikauti didžiajam Rusijos tiekėjui.

Tam, kad atsidurtume ten, kur esame dabar, buvo nueitas nelengvas kelias: valstybė į savo rankas susigrąžino „Lietuvos dujas“ ir įgyvendino įmonės veiklų atskyrimą, buvo baigtas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektas ir pasirašyta ilgalaikė SGD tiekimo sutartis.

Dabar visi galime jaustis kaip sportininkai, sėkmingai įveikę sudėtingą kliūčių ruožą, kuriame buvo dešimtys matomų ir paslėptų iššūkių – teisinių, techninių, vadybinių, politinių.

Be didžiulės įtampos dėl SGD projekto, verta prisiminti ir vidinę rezistenciją pokyčiams įmonėse. „Lietuvos dujų“ akcijų išpirkimas leido nukreipti pokyčius reikiama Lietuvai kryptimi ir tempu bei kartu su sėkmingu suskystintų gamtinių dujų pirkimo konkursu tapo postūmiu vėliau „Gazprom“ suteiktai nuolaidai į Lietuvą importuojamoms dujoms.

Sutarties su „Statoil“ pasirašymas ir sėkmingas Lietuvos išėjimas į globalią SGD rinką įrodo, kad Lietuvos paskirtasis tiekėjas „Litgas“ iš niekam nežinomo startuolio tapo pasaulinės rinkos žaidėju. Jis jau dabar turi unikalią patirtį užsakyti SGD krovinius, derinti jų tiekimo sutartis ir grafikus, o jo portfelyje – ir 16 preliminarių sutarčių su pagrindiniais pasauliniais SGD tiekėjais, tarp jų - ir JAV kompanijomis.

Nuo partnerystės su „Statoil“ pradžios praėjus maždaug pusantrų metų, pavyko ne tik persiderėti dėl mažesnių importuojamų dujų kiekių, bet ir sudėlioti planus bendrai bunkeriavimo veiklai. Tai rodo, kad esame vertinami kaip profesionalūs partneriai.

Palankios dujų kainos nėra „išsėdėtos“ „Gazprom“ koridoriuose ir kabinetuose, o skaidriai ir profesionaliai suderėtos prie derybų stalo. Dėl to mums nebereikia su nerimu laukti savotiškos malonės, kai paskutinėmis metų dienomis Maskva praneš savo dujų kainas.

Be to, energetinės nepriklausomybės siekdama Lietuva tapo regioninės dujų rinkos vystymo lydere, kuri ne tik pradėjo tiekti dujas Estijai, bet ir savo pavyzdžiu prisidėjo prie dujų sektoriaus reformų Latvijoje.

Todėl švęsdami Vasario 16-ąją, nepamirškime pasidžiaugti visais atliktais darbais – ir mažais, ir dideliais. Mūsų laukia dar daug iššūkių, kuriems įveikti reikės ryžto, atkaklumo ir profesionalumo, bet niekas taip nepadeda pasirengti, kaip įgyta gera patirtis.

Su Vasario 16-ąja!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)