Tačiau ketvirtaisiais kadencijos metais premjero kalbėjimas apie pasiekimus energetikoje jau nebegali paslėpti politinės lyderystės bei ambicijų stygiaus, kas leido energetikams vėl užsiimti monopolistiniais galios žaidimais.

Žaidimo vardas – „Gilė

Tokių užmojų Lietuvos energetika nematė jau seniai – valstybės įmonė „Lietuvos energija“ pasiūlė projektą „Gilė”, kuris leis vienoje vietoje susimokėti už elektros ir dujų teikimo paslaugas. Vėliau bus siekiama į šia sistemą pritraukti ir kitų komunalinių paslaugų teikėjus ir netgi kabelinės televizijos transliuotojus. Bus dar galima atsisiųsti išmaniąją programėlę. Ambicinga.

Galima tik įsivaizduoti, kiek žmonių dirbo prie šio projekto. Turbūt nemažai kainavo, o kur dar šios paslaugos reklamos kaštai. Rezultatas, tikėtina, bus pasiektas – prismaugtas smulkusis verslas, jau teikiantis tokias paslaugas, o jo darbuotojai galės eiti į Darbo biržą. Stipru.

Po tokių netikėtų naujienų Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentui Žilvinui Šilėnui beliko skėsčioti rankomis.

„Kuo ši paslauga tokia svarbi, kad ja turėtų užsiimti valstybės įmonė? Kas tuomet trukdo „Lietuvos energijai“ atidaryti parduotuvę ir ten prekiauti duona?”, - suglumęs klausė Ž. Šilėnas. Dėl parduotuvės ir duonos instituto prezidentas neprašovė – „Gilės kromelis” būtent tuo ir užsiima. Tik ši elektroninė parduotuvė ne valstybinė, o privati.

Anksčiau buvo daug kalbama apie konkurencingą rinką skatinančius veiksmus - Trečiajį energetikos paketą, įmonių veiklų atskyrimą ir išgryninimą. Su „Gile” – per galvą tiems kalbėtojams.

Nebėra kam gaminti elektros

Sausio 11 dieną vidutinė elektros energijos kaina biržoje siekė 87,43 Eur/MWh. Maksimali elektros energijos kaina kai kuriomis tos dienos valandomis šoktelėjo net iki 200 Eur/MWh.

Tokio elektros kainos šuolio pagrindinė priežastis – buvo atsijungę abu Rygos antrosios termofikacinės elektrinės blokai. Suprantama. O mūsų termofikacinės? Ką, negali pagaminti elektros per šalčius?

Pasirodo, kad ne. Kodėl? Todėl, kad galios rezervo paslaugą Vyriausybė nusprendė pirkti iš valstybės įmonei priklausančios Lietuvos elektrinės. Tai reiškia, kad pigesnę elektrą šildymo sezono metu gaminančios miestų termofikacinės elektrinės negaus elektros gamybos kvotų ir elektros nebegamins. Genialus planas.

Tai ką tuomet daryti? “Lietuvos energija” pranešė, kad šia proga – išaugus elektros kainoms – užkūrė tą dieną konkurencingu tapusį Elektrėnų kombinuoto ciklo bloką. Didis įvykis šiuolaikinės Lietuvos energetikos istorijoje. Didesnių kol kas nesusimato.

Visaginas – lyg ašaka gerklėje

O gal konkurencingą elektrą galėtų gaminti būsimoji Visagino atominė elektrinė? Na, šito geriau neklausti, nes tuomet premjero atsakymai visai pavandenija lyg sugedusi mišrainė.

Prieš keletą metų dar buvo kalbama apie naujus skaičiavimus, kažkokius terminus, darbo grupes, Baltijos šalių vyriausybių vadovų susitikimus, tuo tarpu dabar nebeliko nieko – tik kalbėjimas, kad atsakinėjama į kažkokius estų pateiktus klausimus.

Vis sunkiau Vyriausybės vadovui apsimesti, kad Visagino elektrinės projektui vystyti nėra nei valios, nei noro. To projekto rinkėjas juk nesupras. O štai “Gilės” projektas gali būti patogus ir naudingas. Įvertink pastangas, rinkėjau.

Bet gal tai klaidingos interpretacijos? Vyriausybės vadovas juk seniausiai žino, kad estai nedalyvaus Visagino AE statybose. O gal jis patyliukais derasi tik su latviais ir “Hitachi”? O galbūt AE ketina statyti tik Lietuva ir Japonija, gal dar lenkai prisidės, nes jungtis su Lietuva jau veikia?

Na štai, ir dėliojasi nevieši, bet ambicingi strateginiai energetikos planai. Ne, ne. Rinkėjas to nesuprastų.

Kad tik rinkėjas ko blogai nepagalvotų

Rinkėjas taip pat nesuprastų jeigu jam reikėtų pasirinkti elektros tiekėją ir elektrą pirkti laisvoje rinkoje. Na, ir kas, kad taip yra visame Vakarų pasaulyje, kad Lietuva jau nuo 2015 metų turėjo nebereguliuoti elektros kainų buitiniams vartotojams.

Argi atsisakysi didžiausio politinio malonumo – paskelbti 1,5 milijono elektros vartotojų, kad elektra atpigs 1,5 procento? Neatsisakysi. Nes tik tokia šlovė ir kutena jokių strateginių ambicijų neturinčius politikus.

Ir svarbiausia šioje vietoje nesuklupti. Na ir kas, kad Konstitucinis Teismas, paskelbė, jog skalūninių dujų gavyba neprieštarautų Lietuvos Konstitucijai. Premjeras nesuklupo – greitai sumojo pranešti, kad konkurso skalūninių dujų gavybai skelbti neverta. Argumentas – naftos kainos smuko, todėl niekas nenorės dalyvauti šiame konkurse. Pavydėtinas įžvalgumas. Mokykitės, strategai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)