Visgi tai, ar greitu metu Lietuvoje sulauksime bitkoinų proveržio, didžiąja dalimi priklausys nuo vartotojų poreikių ir valstybinio reguliavimo.

Siųsti pinigus į užsienį – sunkiau nei siuntinį

Interneto pinigų, tokių kaip bitkoinai, atsiradimas ir populiarėjimas neturėtų stebinti – nors gyvename technologijų amžiuje, susiduriame su problema, kad nusiųsti siuntinį į užsienį yra greičiau ir pigiau nei pačius pinigus. Natūralu, kad tokią sudėtingą dabartinę pinigų sistemą buvo būtinybė keisti, o tam šiais laikais nesunku surasti tinkamų įrankių.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismui pripažinus bitkoiną piniginiu vienetu, net didžiausi šios valiutos kritikai suprato, kad bitkoinai galimai yra pinigų ateitis, kurios atėjimui priešintis neverta.
Audrius Ramanauskas

Nors bitkoinų technologija nuo pat šios valiutos atsiradimo pradžios turėjo savo skeptikų būrį, praėjusiais metais Europos Sąjungos Teisingumo Teismui pripažinus bitkoiną piniginiu vienetu, net didžiausi šios valiutos kritikai suprato, kad bitkoinai galimai yra pinigų ateitis, kurios atėjimui priešintis neverta.

Alternatyva tarptautiniuose atsiskaitymuose

Šios kriptovaliutos patrauklumas slypi atsiskaitymų paprastume: pervedimai bitkoinais įvykdomi labai greitai, o mokesčiai, palyginus su tradicinėmis atsiskaitymo priemonėmis, yra labai maži – transakcijos kaina siekia vos kelis centus.

Ši atsiskaitymo priemonė patraukli ir dėl saugumo – galima sakyti, kad atsiskaitymas yra saugus tiek, kiek saugus vartotojo slaptažodis, todėl tai niekuo nesiskiria nuo kitų atsiskaitymo būdų.
Audrius Ramanauskas

Bitkoinų pranašumai prieš kitas valiutas labiausiai išryškėja vykdantiems tarptautinius pervedimus. Neįtikėtina, kad laikais, kai rinkoje kelią skinasi įvairios finansinės inovacijos, už tarptautinį pervedimą gali būti nuskaitoma iki 7 proc. pervedimo sumos. Šiuo metu bitkoinas vienareikšmiškai yra pigiausias ir greičiausias tarptautinių atsiskaitymų būdas, leidžiantis tokių neadekvačių išlaidų išvengti.

Lietuvoje jau turi savo auditoriją

Elektroninių parduotuvių ir kitų prekybos vietų, kuriose galima atsiskaityti bitkoinais, Lietuvoje šiuo metu jau yra daugiau nei galima suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų. Nenuostabu, kad tokie prekybininkai išsiskiria iš kitų ir pritraukia specifinę vartotojų auditoriją.

Įtvirtinti bitkoiną kaip atsiskaitymo priemonę naujame augančiame segmente apsimoka – technologijų amžiuje žmonės nori būti kitokie ir siekia išskirtinumo, todėl bitkoinas užkariauja žmonių simpatijas tiek prekybininkų, tiek vartotojų pusėje.

Šią valiutą renkasi nepriklausomybę nuo egzistuojančios finansinės sistemos mėgstantys žmonės – bitkoinai leidžia pajusti, kad tavo pinigai priklauso tau ir yra pas tave – kai pinigai laikomi banke, žmonės neretai jaučiasi, kad jie ir priklauso bankui.
Audrius Ramanauskas

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 2 tūkst. bitkoinų vartotojų ir šis skaičius nuolat auga. Šią valiutą renkasi nepriklausomybę nuo egzistuojančios finansinės sistemos mėgstantys žmonės – bitkoinai leidžia pajusti, kad tavo pinigai priklauso tau ir yra pas tave – kai pinigai laikomi banke, žmonės neretai jaučiasi, kad jie ir priklauso bankui. Todėl tokius „interneto grynuosius“ kaip bitkoinai vertina vis daug žmonių. Bitkoinų technologiją geriausiai supranta IT srityje dirbantys žmonės, todėl nenuostabu, kad jie dažniausiai ir naudoja bitkoinus – kiti žmonės šios atsiskaitymo priemonės kartais vengia tiesiog dėl žinių apie bitkoinus ir jų technologiją trūkumo.

Po 3–5 m. Lietuva taps bitkoino inovatore?

Šiuo metu Lietuvoje svarbesnis klausimas yra ne „ar įvyks bitkoinų revoliucija?“, o „kada įvyks bitkoinų revoliucija ir kada tai taps įprastine atsiskaitymo priemone?“ Galima prognozuoti, kad bitkoinas kelią į kasdienius lietuvių atsiskaitymus atras per 3-5 metus. Žinoma, tai priklausys nuo pačių vartotojų poreikių ir valstybinio reguliavimo.

Anksčiau bankai buvo linkę priešintis bitkoinų revoliucijai, tačiau bitkoinas yra virtuali valiuta, kuri negali egzistuoti be tradicinių piniginių vienetų, todėl bet kuriuo atveju jungtys yra daromos per bankus. Bankai pradeda vertinti bitkoinus kaip valiutos vienetą ir dirbti su jais kaip su tradiciniais pinigais. Štai Ukrainoje vienas bankų jau pradėjo keisti bitkoiną kaip valiutą. Prisitaikę prie šios finansinės inovacijos bankai gali išlošti, tiesiog reikia mokėti bitkoinus teisingai „įdarbinti“.

Galima prognozuoti, kad bitkoinas kelią į kasdienius lietuvių atsiskaitymus atras per 3-5 metus. Žinoma, tai priklausys nuo pačių vartotojų poreikių ir valstybinio reguliavimo.
Audrius Ramanauskas

Rinkoje daugėja el. parduotuvių, kuriose galima atsiskaityti bitkoinais, tačiau jų savininkai diegia tuos atsiskaitymo sprendimus, kuriais mėgsta atsiskaityti jų pirkėjai. Todėl tai, kaip greitai bitkoinai prigis Lietuvoje, priklausys nuo vartotojų poreikių. Bitkoinų populiarumą nulems ir jų garsinimas: sėkmės istorijos bei įvairūs renginiai. Tikėtina, kad pavasarį Lietuvoje vyksianti tarptautinė skaitmeninės kriptovaliutos konferencija prisidės prie bitkoinų įvaizdžio stiprinimo ir populiarinimo ne tik tarp startuolių ar tradicinio verslo atstovų, bet ir šiuolaikinių vartotojų.

Galima tik pasidžiaugti, kad lietuviai investuoja į proveržį šioje srityje. Kuriasi įvairūs startuoliai, tobulėja infrastruktūra, todėl bitkoinas gali pritraukti dideles užsienio investicijas. Per 10 metų bitkoinai gali visiškai pakeisti mūsų gyvenimus, o Lietuva galėtų būti šios finansinės revoliucijos priešakyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)