Kone nuleidę rankas naujų talentų paieškose, darbdaviai plėtros planus dėlioja vis labiau koncentruodamiesi į esamų darbuotojų augimą ir išlaikymą. Daugiau nei pusės respondentų šių metų planuose – darbuotojų atlyginimų kėlimas.

Naujausi tyrimo duomenys atskleidžia, kad Lietuvoje verslas kiek atsargiau vertina situaciją dėl ekonominės situacijos artimiausiais metais ir nuosaikiau dėlioja lūkesčius augimui.

Visgi plėtrą planuojantys verslininkai pastebi didėjantį kvalifikuotų specialistų trūkumą ir teigia, jog tai viena iš svarbiausių priežasčių, stabdančių jų augimo planus. Paskutinio praėjusių metų ketvirčio duomenimis, kvalifikuotų darbuotojų trūkumą jaučia net 40 proc. Lietuvos verslo atstovų, tiesa, per ateinančius metus didinti įmonės darbuotojų skaičių planuoja vos penktadalis.

Nenuostabu, kad mažėjant verslininkų skaičiui, kurie nori tęsti naujų darbuotojų paieškas, ketinančių kelti darbo užmokestį daugėja – tokių planų turi net 6 iš 10 Lietuvos verslo atstovų. Panašios tendencijos vyrauja ir kitose Baltijos šalyse. Tiesa, Estijoje atlyginimų lygis aukštesnis nei Lietuvoje ir Latvijoje, todėl ir verslininkų ketinimai juos didinti yra ženkliai nuosaikesni.

Įdomu tai, kad verslininkai realiai vertindami situaciją dėl kvalifikuotų darbuotojų trūkumo, plėtrai ieško ir alternatyvių kelių.

Tyrimo duomenimis, verslo atstovai Lietuvoje vis dažniau mąsto ir orientuojasi į veiklos procesų peržiūrą bei produktyvumą skatinančias iniciatyvas. Verslo produktyvumą kaip augimo galimybę regi ir per ateinančius metus tokių iniciatyvų imtis planuoja 6 iš 10 Lietuvos verslininkų.

Lietuvos verslas iš kaimyninių Baltijos šalių išsiskiria nurodydamas kitas plėtros galimybes. Daugiau nei pusė Lietuvos verslo atstovų planuoja didinti pardavimų efektyvumą, pavyzdžiui įsidiegiant naujas darbo su klientais valdymo programas.

Taip pat, net 4 iš 10 verslininkų per ateinančius metus svarsto galimybes rinkai pristatyti naujų prekių bei paslaugų.

Šiemet verslui neabejotinai teks įveikti ne vieną iššūkį: pradedant minėtu kvalifikuotų darbuotojų trūkumu ir baigiant sėkminga verslo plėtra.

Galima tikėtis, kad kartu su naujais rinkai pristatomais produktais ir paslaugomis bei iniciatyvomis, kurios didins įmonių veiklos produktyvumą, mažės verslo nerimas dėl ekonominės situacijos stabilumo, o kylantis darbo užmokestis ir nuolatinis esamų darbuotojų ugdymas padės užpildyti kvalifikuotų specialistų trūkumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)