Vien ko vertas paskutinis energetikos ministro Roko Masiulio minties viražas. Kalbėdamas apie dujų kainą, ministras viešai ir neraudonuodamas leido sau pasidžiaugti, kad „turime dvigubą „Gazprom“ nuolaidą“.

Kitaip tariant, R. Masiulis Kalėdų stebuklą paorganizavo šiek tiek anksčiau laiko. Ministras mostelėjo burtų lazdele ir valstybinės įmonės „Lietuvos dujų tiekimas“ skola šilumos vartotojams pavirto nuolaida.

Priminsiu, kad valstybė, Vyriausybė jau metus vengia tvarkingai ir laiku šilumos vartotojams sugrąžinti nuo 2013 metų sausio 1 dienos iki 2014 metų balandžio 30 dienos susidariusią permoką, kai koncernas „Gazprom“ atgaline data pritaikė 20,95 proc. nuolaidą dujų kainai.

„Gazprom“ permoką prieš metus pervedė įmonei „Lietuvos dujos“. Ši įmonė yra valdoma valstybinės bendrovės „Lietuvos dujų tiekimas“. Deja, pagal Vyriausybės numatytą tvarką, permokos vartotojams yra grąžinamos vangiai, o, pavyzdžiui, Šiaulių gyventojai iki šiol nesulaukė nė vieno permokos grąžinimo.

Šiaulių šilumos vartotojams priklauso didesnės nei 1,1 mln. eurų permokos. Visoje Lietuvoje šilumos vartotojams bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ iš viso yra negrąžinusi apie 30 mln. eurų. Teisininkai patvirtina, kad Vyriausybės taikomas permokos grąžinimo mechanizmas yra nelogiškas, neteisingas ir net absurdiškas.

Jau anksčiau premjeras Algirdas Butkevičius aiškiai rėžė: permokos grąžinimo tvarka nebus keičiama ir taškas.

Pasirodo, tai nebuvo ciniškiausias pareiškimas šiuo aktualiu klausimu. Energetikos ministro R. Masiulio šnekos apie dvigubą nuolaidą valdžios cinizmo ledkalnį augina toliau.

Buityje R. Masiulio stebuklinė dviguba nuolaida atrodytų šitaip. Kaimynas iš jūsų pasiskolina 30 eurų ir ilgą laiką negrąžina. Prispaustas prie sienos, sako: „Žinai, skola pavirto dviguba nuolaida bulvėms. Dabar pirksi iš manęs bulves ir mokėsi tik po 1 eurą už kilogramą“.

Ar pavyktų taip atsiskaityti kaimynui? Turbūt, ne. Tačiau ministrams, panašu – pavyksta.

Įdomus čia dar vienas momentas. Kai vartotojas įsiskolina už dujas, elektrą ar šilumą, vėliau iš jo išieškoma ne tik skola, bet ir delspinigiai. Imamasi visų priemonių – blokuojamos sąskaitos banke ir panašiai. Tačiau tuo atveju, kai žmonėms skolinga valstybė, jai už tai niekas negresia.

Galima tiesiog džiaugtis dvigubomis nuolaidomis ir tiek. Jokia atsakomybė negresia?

Viliuosi, kad gresia. Jau tūkstantis šilumos vartotojų pasirašė peticiją, kuria reikalaujame sugrąžinti lėšas. Šiuo metu baigiame ruošti ieškinį ir kreipsimės į teismą.

Vartotojams priklausantys pinigai privalo būti sugrąžinti. Sugrąžinti eurais – ne bulvėmis, ir ne magiškomis nuolaidomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)