„Do architects“ vadovė ir įmonės bendraįkūrėja Sabina Grincevičiūtė teigia, kad sekmadienį vakare projekto vystytojui UAB „Rinktinės NT“ buvo išsiųstas raštas, inicijuojantis sutarties nutraukimą.

Anot architektų, bendrovei „Rinktinės NT“ priklausančiame sklype Vilniuje projekto kurta architektūrinė ir urbanistinė vizija buvo paremta dviem kvartalo centre ir sklypo šone augančiais ąžuolais.


„(...) Prie šio sklypo dirbome septynerius metus, per tą laiką buvome nagrinėję įvairiausius sklypo užstatymų variantus. Penktadienį, dieną prieš medžio nukirtimą, išsiuntėme užsakovo tvirtinimui atnaujintus brėžinius su išsaugotu centriniu ąžuolu, kaip pagrindine projekto ašimi, pagal arboristo šaknų tyrimą ir jo rekomendacijas, todėl vystytojų sprendimas mums netikėtas, esame šoke. Labai gaila ąžuolo, gaila ir paties projekto, į jį sudėtos kūrybinės energijos, bet nematome tolesnių galimybių dirbti kartu“, – sakė „Do Architects“ bendraįkūrėja, architektė Gilma Teodora Gylytė.

Skelbiama, kad šio administracinės ir viešbučio paskirties pastatų Ceikinių g. 2 kvartalo projektas 2020 ir 2021 metais buvo pristatytas Lietuvos Architektų Rūmų tarybai (RAT), gauta rekomenduojančio pobūdžio teigiama išvada.

2021 metais spalio mėnesį įvyko pirmasis projekto viešinimas, kuriame buvo pristatyta aplink ąžuolą kuriama projekto idėja, projektas papildytas pagal Vilniaus miesto savivaldybės gautas pastabas ir 2022 metų birželio mėnesį buvo viešinimas antrą kartą.

Po pastarojo viešinimo buvo atlikta arboristinė medžio šaknų revizija ir tyrimas, pagal jų rekomendacijas pakoreguoti projekto sprendiniai tolimesniam Projektinių pasiūlymų derinimui.

ELTA primena, kad šeštadienį Vilniaus centre, Ceikinių gatvėje, nukirstas ilgaamžis ąžuolas. Vilniaus meras Valdas Benkunskas tai pavadino vandalizmu ir patikino, kad NT vystytojai leidimų medžio kirtimui neturėjo. Meras pridūrė, kad ketina kreiptis į teisėsaugą.

Nepasitenkinimą išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pavadinęs tai barbarišku išpuoliu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)