Taiko naują strategiją: savaitgalis nebeskaidomas į atskiras dienas

Keli šimtai ar beveik 2 tūkstančiai eurų už nakvynę Kaune, gegužės 19 – 21 dienomis vyksiančios krepšinio fiestos metu. Tokios kainos viešojoje erdvėje sukėlė pasipiktino bangą, imta diskutuoti, kur yra verslininkų godumo ribos.

Portalo Delfi kalbinti du Kaune žinomi viešbučių verslo atstovai teigė, kad didesnių rinkos žaidėjų finansiniams rezultatams šis laiko tarpsnis didesnės įtakos neturės. Juolab, apgyvendinimo sektorius susiduria su itin rimtomis problemomis – dėl karo Ukrainoje, Baltarusijos ir Rusijos kaimynystės, į Lietuvą beveik nebeužsuka turistų grupės.

„Mums reikia dirbti 366, o ne tik 3 dienas, norime, kad užimtumas visus metus būtų tolygus. Reikia išlaikyti žmones, mokėti jiems atlyginimą. Tai, kad viešbutis tris dienas bus labiau užimtas, mėnesio rodikliuose nepadaro jokio ženklesnio užimtumo pakoregavimo, gal tik kelias procento dalis“, – sakė Kauno senamiestyje veikiančio viešbučio „Daugirdas“ savininkas Vytautas Gustas.

Eurolygos finalo ketverto varžybų dienomis Kaune ženkliai pakilo apgyvendinimo kainos

Verslininkas pastebėjo, kad ruošiantis priimti Eurolygos finalo ketverto varžybas stebėsiančius svečius viešbučiai pakeitė savo strategiją, kas galiausiai atsispindi daug diskusijų sukėlusiose apgyvendinimo kainose.

„Mūsų noras, kad savaitgalio nebūtų galima skaidyti po vieną naktį. Todėl kainos nurodomos už visas tris čempionato dienas.

Nenorime, kad pasikartotų 2011 metų Eurobasket nesėkmės, kai mūsų komandai pralaimėjus, jau kitą dieną svečiai masiškai išsiregistravo iš viešbučių. Tolimesnė varžybų eiga ir čempionato baigtis jiems tapo nebeįdomi“, – kalbėjo V. Gustas.

Verslininko valdomame „Daugirdo“ viešbutyje šiuo metu laisvų vietų jau nėra, tačiau jis viliasi spėsiantis iki Eurolygos finalo ketverto atidaryti kitą viešbutį.

V. Gustas spėjo, kad Kaune vyksiančiomis Eurolygos finalo ketverto varžybomis ypač pasinaudos smulkesni rinkos žaidėjai, trumpalaikei nuomai butus, namus bei apartamentus siūlantys verslininkai.

Itin aukštos kainas gali reikšti, kad nebeliko laisvų vietų

Šešis viešbučius valdančios bendrovės savininkas, Kauno prekybos, pramonės amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius atskleidė užkulisines apgyvendinimo sektoriaus veiklos detales.

Jo teigimu, rezervavimo platformose matomos kainos ne visada atspindi realybę, kartais iki astronominių aukštumų jos iškeliamos specialiai. O tai gali būti daroma dėl kelių priežasčių, viena jų – parodyti, kad viešbutis vis dar priima lankytojus, nors laisvų kambarių jau nebelikę. Taip elgiamasi ir dėl priešingos priežasties, nenorint, kad apsigyventų nauji svečiai.

„Nauda bus, tačiau tai nebus ta nauda, kuri suteikia viešbučiams pelningumą, nes tai yra dvi dienos, o kam pasiseka – trys. Atskrido, pagyveno ir išskrido, o viešbutis dirba visus metus. Tai vadinčiau šviežio oro gurkšniu, tačiau ne viešbučių sektoriaus atsigavimu, nes dėl karo Ukrainoje mes beveik nesulaukiame turistų grupių“, – kalbėjo Z. Dargevičius.

Krepšinio sirgaliai Kaune

Kalbėdamas apie itin aukštas apgyvendinimo kainas, siekiančias 1 tūkst. ir daugiau eurų, šešių viešbučių savininkas sakė to visai nesureikšminantis.

„Tokios kainos reiškia, kad šis viešbutis iš tiesų jau neturi laisvų vietų. Nenori uždaryti rezervacijos, kainą pakelia tiek, kad niekas nepirktų“, – sakė Z. Dargevičius.

Tačiau Kaune būta ir dar didesnių kuriozų. Prieš atvykstant sporto aistruoliams, vienas viešbučių nakvynės kainą žmogui pakėlė iki 5 tūkst. eurų, o rungtynių dieną ją net padvigubino. Priežastis paprasta – savininkai nenorėjo, kad jų svečių ramybę trikdytų įsiaudrinę sporto aistruoliai.

„Kai kurie taip žaidžia: vieni – visai užsidaro, kiti nurodo nelogišką kainą“, – konstatavo Z. Dargevičius.

Pasinaudojo nutekėjusia informacija: viešbučius masiškai užsakė įprastomis kainomis

Verslininkas portalui Delfi minėjo, jog nepaisant galimybės užsidirbti Eurolygos finalo ketverto varžybų metu, ne visi viešbučiai tuo galės pasinaudoti. Pasirodo, iki oficialiai paskelbiant, kad šios varžybos vyks Kaune, informacija nutekėjo ir imta masiškai rezervuoti viešbučių kambarius.

„Viešbučiai tuo metu dirbo normaliomis kainomis, o kai kurie „gudručiai“ ėmė rezervuoti po dešimt ir daugiau kambarių. Rezervacijos sistemos veikia taip, kad klientas – visada teisus. Jis gali atšaukti rezervaciją, o viešbutis jo nepriimti – negali. Mums būtų pasakyta: „Mes surasime vietą už 1 tūkst. eurų, apgyvendinsime, bet už tai mokėsi tu“, – apgyvendinimo sektoriaus veiklos ypatumus atskleidė Z. Dargevičius.

Jis minėjo, kad prieš oficialiai paskelbiant, jog Eurolygos finalo ketverto varžybos vyks Kaune, viešbučius masiškai ėmė rezervuoti italai. Z. Dargevičius spėja, kad jie galėjo pasinaudoti nutekėjusia informacija apie dar nepaviešintą Eurolygos sprendimą.

„Jie rezervavosi pas mus po 60 – 70 eurų parai. Todėl tai bus eilinis savaitgalis, tik tiek, kad pilna svečių. Gal išgers daugiau alaus, bet jie dažniausiai viešbutyje negeria, bus šilta, laiką leis miesto baruose“, – konstatavo „Best Baltic“ ir „Best Western“ viešbučių savininkas, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Z. Dargevičius.

Apartamentų savininkas neslepia: noriu gerai užsidirbti

„Tai yra proga, kuria tiesiog būtina pasinaudoti. Jeigu rinka diktuoja tokias sąlygas, tai kodėl nepakoregavus kainų, juolab atvyksta sumokėti galintys žmonės“, – portalui Delfi sakė kelis apartamentus valdantis ir juos nuomojantis kaunietis.

Pavardės prašęs neskelbti smulkusis verslininkas sakė, kad Eurolyga ketverto varžybos turėtų tapti puikia proga pasigerinti finansinę situaciją trumpalaikės nuomos sektoriui.

„Situacija Kaune toli gražu nėra tokia, kaip Vilniuje. Sulaukiame kur kas mažiau svečių, jų mokumas taip pat skiriasi nuo apsistojančių sostinėje. Kartais paprasčiau išnuomoti butą studentams iš užsienio šalių nei laukti, kol kažkas rezervuos porai ar trims dienoms.

Užsidirbti ketiname ne tik mes, net ir barai, pavėžėjai. Atvyksta pinigus išleisti nusiteikę žmonės, turime jiems padėti tai padaryti“, – juokavo kaunietis.

Eurolygos finalo ketverto varžybų dienomis Kaune ženkliai pakilo apgyvendinimo kainos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)