Seimas po pateikimo bendru sutarimu pritarė tokį kompensavimo būdą numatančiam Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pakeitimo projektui, kurį penktadienį pateikė Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujanti Seimo narė Rita Tamašunienė.

Projektą palaikęs Aplinkos ministras parlamentaras Simonas Gentvilas pasiūlė jį svarstyti skubos tvarka, todėl Seimo salėje projektas turėtų atsirasti dar šį mėnesį.

Priėmus įstatymo pakeitimo projektą, gyventojai turėtų paskutinį šansą už neatgautą žemę pasirinkti kompensaciją miško žeme. Tokį kompensavimo būdą jie galėjo pasirinkti tik iki šių metų vasario 1 d.

Seimo narės R. Tamašunienės duomenimis, įstatymo pataisų priėmimo laukia apie 3 tūkst. gyventojų. Parlamentarė kvietė parlamentarus nuraminti žemės savininkus, kad jiems nebus siūloma menka piniginė kompensacija, o bus galimybė už turėtą žemę mieste bent jau pasirinkti miško paskirties žemę.

„Gyventojams siūlomos finansinės kompensacijos, deja, yra labai menkos, nes Vyriausybė jų neperžiūri, neindeksuoja. Realiai miestuose žemė kainuoja jau apie 450 kartų daugiau, nei pasiūloma žmonėms. Todėl jie nesutinka su tokia kompensacija“,- iš Seimo tribūnos sakė R. Tamašunienė.

Jos nuomone, siūlomos įstatymo pataisos paspartintų žemės grąžinimo procesą ir jis taptų labiau teisingas.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas tvirtino, kad per metus galima užbaigti žemės restitucijos procesą.

„Šiandien Vilniuje yra suformuota pakankamai sklypų, kad gyventojai atgautų nuosavybę. Šiuo projektu sudaroma galimybė gauti kompensaciją mišku. Labai noriu tuos 3 tūkst. gyventojus paraginti: nepasiduokite šantažui, nes vaikščioja tarpininkai, gąsdina, kad esą neatgausite nei miško, nei žemės. (...) Informuokite apie tai specialiąsias tarnybas, nepasiduokite šantažui, nes žemės ir miško yra pakankamai. Tikrai jums bus pasiūlyta, visiems sklypų užteks “,- aiškino Aplinkos ministras Seimo narys S. Gentvilas.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Aplinkos ministerijos šių metų sausio 1 d. duomenimis, 2 865 piliečiams (2838 – Vilniaus m., 27 – Grigiškių m.) liko atkurti nuosavybės teises, o likusios neatkurtos žemės plotas sudaro 1 692 ha žemės (1 675 ha – Vilniaus m., 17 ha – Grigiškių m.). Trakų mieste nuosavybės teisės atkurtos į 93,82 proc. žemės ploto, nurodyto piliečių prašymuose, o liko atkurti nuosavybės teises 33 piliečiams.

ELTA primena, kad galiojantis įstatymas numato galimybę asmenims pasirinkti nuosavybės teisių atkūrimo būdą už turėtą žemę lygiaverčiu miško sklypu iki šių metų vasario 1 d. Tokia galimybė buvo pratęsta 2019 m. sausio 11 d. ir pernai birželio 28 d. priimtomis įstatymo pataisomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją