Pačiame Vilniaus centre, Gedimino pr. 7, įsikūrusiame pastate po rekonstrukcijos telpa auditorijos, amfiteatras, kuriame vyks universiteto renginiai ir konferencijos, biblioteka, studentų bendradarbiavimo bei laisvalaikio erdvės, modernūs susitikimų kambariai.

Ant pastato stogo įrengta erdvi terasa, iš kurios atsiveria įspūdingas vaizdas į Vilniaus senamiestį bei Gedimino pilį.

ISM universiteto rektorius dr. Dalius Misiūnas sako, kad pagrindinis uždavinys rekonstruojant pastatą buvo pritaikyti jį šių dienų žmogaus poreikiams ir išsaugoti istorijos dvasią. Rektoriaus teigimu, pačiame miesto centre studijuojantiems jaunuoliams atsivers dar daugiau galimybių stiprinti ryšį su verslo pasauliu.

„Didžiausias mūsų noras, kad studentai naujuose ISM namuose norėtų praleisti kuo daugiau laiko. Dabar gyvensime verslo ir kultūros centrų, valstybinės reikšmės objektų kaimynystėje, todėl studentams bus dar lengviau pajusti mokslo, verslo ir visuomenės pulsą ir stiprinti ryšį su Lietuvos verslo bei kultūros pasaulio atstovais. Šis pastatas pradeda naują gyvavimo etapą ir mes sieksime, kad jame vyktų ne tik ISM bendruomenės gyvenimas, bet jis kurtų vertę ir miestiečiams bei pačiam Vilniui“, – pažymi dr. D. Misiūnas.

Jis priduria, kad rekonstrukcijos metu daug dėmesio buvo teikiama pastato tvarumui. Pakeitus langus, stiklinius fasadus, apšiltinus pamatus bei stogą, pastatą pavyko priskirti prie B energinio naudingumo klasės – anksčiau jis atitiko F klasę. Išsaugoti ir restauruoti senieji pastato šviestuvai, sumontuotos energiją taupančios LED lempos.

Universitete įrengti išmanieji judesio davikliai padeda taupyti elektros energiją, o išmanioji pastato valdymo sistema leidžia sumažinti arba pakelti oro temperatūrą ir padidinti oro srautą visose patalpose, atsižvelgiant į užimtumą bei poreikį. Pastato apdailos darbams naudotos tik ekologiškos medžiagos. Remiantis tvarumo filosofija, studentai bei darbuotojai skatinami miesto centre esantį universitetą pasiekti viešuoju arba kitu aplinką tausojančiu transportu.

ISM universiteto reikmėms pastatą pritaikę architektai Aurimas Sasnauskas, Radvilė Samackaitė, Sla Malenko ir tvarkybos darbų bei architektūrinės dalies projekto vadovė Diana Sabaliauskienė meistriškai suliejo istoriją su naujais sprendimais, išsaugodami unikalias senąsias erdves ir įtraukdami jas į šiuolaikinį universiteto gyvenimą. Iš auditorijų atsiveria vaizdas į gatvę, o gatvės praeiviai gali žvilgtelėti į akademinį pasaulį.

„Stengėmės išsaugoti pagrindinės pastato fojė erdvę, charakteringus ir vertingus jos elementus: šviestuvus, įspūdingą originalų laikrodį, senąsias pašto dėžutes, gipso lamelių lubas, medines vitrinas. Šioje erdvėje suprojektavome ir naują amfiteatrą, kuris, tikimės, taps ne tik svarbiausių ISM universiteto renginių vieta, bet ir studentų mėgstama poilsio zona. Stengėmės sukurti modernų skandinavišką interjerą, atspindintį ISM universiteto šaknis ir vertybes. Interjeras neperkrautas, leidžiantis susikoncentruoti studijuojantiems“, – pasakoja architektas A. Sasnauskas.

Nuo pat pastatymo 1886 m. pastatas buvo žinių ir informacijos centras. Iš pradžių jame veikė slapta lietuvių organizacija, kovojanti už pamaldas lietuvių kalba. Vėliau ilgus metus čia buvo įsikūręs bankas, o septintajame dešimtmetyje statinys buvo pertvarkytas į Vilniaus centrinį paštą. Tačiau prieš tai buvo atlikta didžiulė rekonstrukcija. Po jos pastato erdvės išsiplėtė tris kartus. Būtent po rekonstrukcijos pastatas tapo ikoninis.

Atlikti rekonstrukciją buvo pavesta jauniems ir talentingiems „Naujosios bangos“ architektams Algimantui ir Vytautui Nasvyčiams. Broliai jau buvo žinomi dėl savo darbų viešbutyje ir restorane „Neringa“, vėliau jie suprojektavo keletą kitų žymių statinių, kaip antai Nacionalinį dramos teatrą, Lietuvos Respublikos Seimą ar viešbutį „Lietuva“. Planuodami Vilniaus centrinio pašto rekonstrukciją, architektai Nasvyčiai įkvėpimo sėmėsi iš garsaus suomių architekto Alvaro Alto darbų, juos inspiravo šio architekto suprojektuotas Suomijos pedagoginis institutas Helsinkyje.

Iki persikeliant į Gedimino pr. 7, ISM universitetas buvo įsikūręs sostinės Arklių g. (2006–2023 m.), prieš tai veikė Trakų g. (2000–2006 m.), taip pat ISM filialas veikė Kaune, Ožeškienės g. (2000–2015 m.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją