„Nuo kitų metų keičiasi Statybos įstatymo nuostatos ir atsiranda naujas teisinis reguliavimas, nustatantis, kad patalpų daugiabučiuose namuose nuosavybė galės būti perduodama tik visiškai užbaigus statinį“, – sako advokatų profesinės bendrijos „Markevičius, Gerasičkinas ir partneriai“ advokatas Haroldas Ivanauskas.

Visgi jis pažymi, kad tai nereiškia, jog išnyks praktika pirkti butus dar iš brėžinių, kadangi preliminarioms sutartims ir jų sudarymui naujieji įstatymo pakeitimai įtakos neturės.

„Reguliavimas, susijęs su preliminarių sutarčių sudarymu, išliks. Ir tose preliminariose sutartyse bus galima tartis dėl šalių įsipareigojimų, avanso ar rezervacijos mokesčio, kaip jis bebūtų vadinamas“, – teigia H. Ivanauskas.

Haroldas Ivanauskas

Pasak teisininko, vis dar trūksta informacijos, kaip naujasis įstatymas bus įgyvendinamas, kadangi priimta tik pagrindinė jo nuostata, o lydinčiųjų teisės aktų trūksta: „Bent jau iš viešosios Aplinkos ministerijos komunikacijos matyti, kad tų pakeitimų dar bus ir bus įnešta daugiau aiškumo.“

H. Ivanausko teigimu, kol kas neaišku, kaip į pataisas sureaguos rinka, tačiau tikėtina, kad būsto pirkėjų išlaidos įsigaliojus naujai įstatymo redakcijai gali ir pakilti. Jis mano, kad nekilnojamojo turto vystytojai gali pradėti prašyti didesnių avansų, nes reikalavimas atlikti pilną buto apdailą didina jų kaštus.

„Natūralu, kad tie papildomi kaštai turės būti perkelti pirkėjams arba vystytojams teks tas lėšas skolintis iš bankų, o tai reikš didesnes palūkanas. Todėl manau, kad visai tikėtinas scenarijus, kai vystytojai kels avansus, rezervacijos kainas ir taip sieks dar iki galutinio sandorio susirinkti kuo didesnę sumą pinigų. O tai didins ir pirkėjų riziką, nes jei statytojas bankrutuos ir projekto neužbaigs, jie praras daugiau lėšų“, – svarsto advokatas.

Anot jo, gali būti, kad vystytojai su būstų pirkėjais taip pat stengsis sudaryti kuo daugiau sutarčių iki kitų metų pradžios, kad būtų išvengta naujojo reglamentavimo.

Delfi primena, kad iki šiol pirkėjai turi galimybę įsigyti butą ar individualų namą, kuris yra baigtas tik 85 proc. ar daugiau. Kitaip tariant, su daline apdaila. Nuo kitų metų sausio notarinės pirkimo-pardavimo sutartys tarp pardavėjo ir pirkėjo galės būti pasirašomos tik tada, kai pirkėjo perkamas NT turės inžinerinius tinklus, komunikacijas, san. mazgą, atitikti projektą, atlikti kiti vystytojo įsipareigojimai ir projektas įregistruotas kaip 100 proc. baigtas.

Čia galite pasižiūrėti visą LNK reportažą: