Trečiadienį Lietuvos daiktų interneto prietaisų gamybos grupė „Teltonika IoT Group“ su Taivano Pramonės technologijų tyrimų institutu (ITRI) pasirašė 2,5 metų trukmės susitarimą dėl puslaidininkių lustų technologijų perdavimo. Šis susitarimas lietuviams atveria prieigą prie Taivane sukurtų technologijų, kurių pagrindu Lietuvoje galės būti pradėta kurti puslaidininkių lustų pramonė.

Sutarties vertė sieks 14 mln. eurų, iš kurių 10 mln. eurų skirs Taivano užsienio reikalų ministerija, pagal Lietuvos ir Taivano vyriausybių dvišalio bendradarbiavimo planą, o likusius 4 mln. eurų – „Teltonikos“ įmonių grupė.

Šis Lietuvai reikšmingas susitarimas apims pasiruošimą lustų gamyklos ir viso aukštųjų technologijų parko statyboms sostinės Liepkalnyje.

„Šios investicijos yra pamatas mūsų technologijų parkui. Sutarėme, kad per pustrečių metų paruošime keturis projektus: lustų „R&D“ (tyrimų ir plėtros – red.) centrui, lustų surinkimo gamyklai ir lustų gamybos gamyklai. Šalia atsiranda nauja niša – galios elektronikos komponentų gamybos, taip pat specialistų mokymai Taivane ir Lietuvoje. Tai yra nedidelis biudžetas, su kuriuo startuojame, bet iš esmės sutarėme, kad gamyklos turės veikti“, – renginyje kalbėjo grupės prezidentas Arvydas Paukštys.

Arvydas Paukštys

Trečiadienį pristatytos ir atnaujintos per dešimtmetį pastatyti planuojamo „Teltonika High-Tech Hill“ aukštųjų technologijų parko vizualizacijos. Jomis socialiniame tinkle „LinkedIn“ antradienį pasidalijo pats grupės prezidentas.

Parką sudarys puslaidininkinių lustų surinkimo, bandymų ir gamybos pastatų kompleksas, spausdintinių plokščių gamykla, plastikinių komponentų gamykla, įrankių ir mechaninės įrangos gamykla, surinkimo gamyklos, tyrimų ir plėtros laboratorijos, mokymo ir mokslo centras, vardija A. Paukštys.

Parkas užims 61 ha teritorijos, čia bus pastatyta apie 20 naujų objektų, bendras pastatų plotas – 400 tūkst. kv. m, bus sukurta 8 tūkst. darbo vietų. Į šiuos projektus „Teltonika“ planuoja investuoti apie 4 mlrd. eurų.

Teltonika High-Tech Hill technologijų parko vizualizacijos

Jame ketinama vykdyti puslaidininkių gamybos projektavimą, lustų gamybą, jų surinkimą ir testavimą. Tai esą turėtų tapti vienu iš didžiausių aukštųjų technologijų parkų Rytų Europoje.

Anot grupės prezidento, lustų gamybą įmonė planuotų pradėti per 5-6 metus: 2,5 metų truktų projektavimas ir statybos, vėliau būtų perkama ir paleidžiama įranga.

„Svarbiausia šio technologijų parko dalis bus puslaidininkių lustų surinkimo, testavimo ir gamybos kompleksas, kurį pastatysime per 5-6 metus“, – sako A. Paukštys.

O visas „Teltonika High-Tech Hill“ kompleksas pilnu pajėgumu turėtų pradėti veikti per dešimtmetį.

„Pajuokausiu: jei valstybės vadovai uždegtų tris žalias šviesas, mes galbūt viską padarytume per septynerius metus, o ne per dešimt. <…> Kiekvieni pavėluoti metai yra labai brangūs Lietuvai, todėl šį projektą reikėtų kuo greičiau paleisti“, – atkreipia dėmesį jis.

Teltonika High-Tech Hill technologijų parko vizualizacijos

Grupės prezidentas skaičiuoja, kad po 10 metų, kai Vilniuje bus pilnai pastatytas „Teltonikos“ aukštųjų technologijų parkas, jame pagamintos produkcijos eksportas galėtų siekti iki 10 mlrd. eurų per metus, ir sudaryti 5 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Mes gaminame daiktų interneto produktus, bet norime gaminti ir komponentus jiems. Pagrindinis komponentas – puslaidininkiai. Dabar paleisime naują plokščių gamyklą, gaminame komponentus, bet ne esminį komponentą – puslaidininkius. Juos kuriant čia, visa vertės kūrimo grandinė atsiranda Lietuvoje. Sakyčiau, Lietuvoje būtų kuriama 80 proc. mūsų savikainos. Tai didžiausia nauda Lietuvai, kad mes čia kuriame pridėtinę vertę, o ne importuojame komponentus“, – trečiadienį žurnalistams kalbėjo A. Paukštys.

Teltonika High-Tech Hill technologijų parko vizualizacijos

Puslaidininkiai bus naudojami daiktų interneto, automobilių įrenginių, galios modulių gamybai. Taip pat dalis technologijų galės būti panaudotos elektros gamybos įrenginiams, atsinaujinančioje energetikoje, elektromobilių ir jų įrenginių gamyboje.

„Kai Lietuvoje būsime sukūrę puslaidininkių pramonę, mūsų patirtis ir įranga leis praplėsti ateities 6G ryšių technologijas“, – pridūrė jis.

Delfi primena, kad pernai gruodį „Teltonikos“ įmonių grupė su Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasirašė investicijų sutartį dėl 96 mln. eurų vertės 14 ha Teltonika High-Tech Hill“ antrojo etapo technologijų parko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)