Komplekso koncepciją parengusi Finansų ministerija ir VĮ Turto bankas iki balandžio mėn. turi pateikti Vyriausybei pirmajame etape numatyto pastato – A. Goštauto g. 11 – atnaujinimo projektą. Visus komplekso konversijos darbus ketinama baigti iki 2028 m. antro ketvirčio.

„Šis sisteminis projektas apima kelis aspektus – valstybės nekilnojamojo turto modernizavimą ir efektyvų jo panaudojimą, atsisakant nereikalingų pastatų. Jį įgyvendinus, Vilniuje beveik neliks tuščių nenaudojamų patalpų, o turimos bus naudojamos efektyviai. Tikimės, kad modernių darbo sąlygų sukūrimas taip pat prisidės ir prie valstybės tarnybos patrauklumo didinimo“, – teigia finansų viceministras Gediminas Norkūnas.

Preliminariais skaičiavimais, viso projekto vertė sudarys 167,6 mln. eurų, o čia perkėlus dalį ministerijų bei kitų valstybės įstaigų, Vilniaus mieste bus atlaisvinta daugiau kaip 88 tūkst. kv. m. centralizuotai valdomo administracinės paskirties valstybės nekilnojamo turto (AVNT). Jį pardavus tikimasi gauti apie 151,7 mln. eurų pajamų. Dar 2,84 mln. eurų kasmet būtų sutaupomi dėl sumažėjusių komunalinių paslaugų ir AVNT remontų išlaidų.

Kompleksas bus vystomas šešiais etapais ir apims tiek esamų pastatų atnaujinimą, tiek ir naujų statybą bei visos komplekso teritorijos sutvarkymą. Kadangi dabartiniai ministerijų pastatai yra neefektyvūs energetiškai bei išplanavimo ir patalpų išnaudojimo aspektais, pirmuosius tris etapus planuojama skirti ministerijų poreikiams.

Pirmojo etapo metu bus atnaujinamas 8,63 tūkst. kv. m. ploto pastatas A. Goštauto g. 11, čia perkeliant Žemės ūkio, Susisiekimo ir Sveikatos apsaugos ministerijas. Neefektyvius šių ministerijų pastatus (23,5 tūkst. kv. m.) planuojama parduoti. Pirmąjį etapą numatyta pabaigti iki 2025 m. antro ketvirčio. Preliminari etapo vertė 16,19 mln. eurų.

Antrojo etapo metu bus statomas naujas 14,80 tūkst. kv. m. ploto pastatas su požemine automobilių aikštele, čia perkeliant Finansų ir Aplinkos ministerijas. Modernizavus buvusius ministerijų pastatus ir į juos perkėlus kitas valstybės įstaigas, būtų atlaisvinta 14,5 tūkst. kv. m ploto AVNT, kurį ketinama parduoti. Preliminari etapo vertė 36,99 mln. eurų.

Trečiojo etapo metu bus statomas naujas 18,83 tūkst. kv. m. ploto pastatas su požemine automobilių aikštele. Čia bus perkeltos Ekonomikos ir inovacijų, Energetikos, Teisingumo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Modernizavus buvusius ministerijų pastatus ir į juos perkėlus kitas biudžetines įstaigas, būtų atlaisvinta 21,1 tūkst. kv. m ploto AVNT, kurį ketinama parduoti. Preliminari etapo vertė 47,06 mln. eurų.

Ketvirtojo etapo metu bus atnaujinamas 7,51 tūkst. kv. m. ploto pastatas A. Goštauto g. 9. Į jį bus sukelti visi dabartiniai ir papildomi komplekso klientai. Tokiu būdu būtų atlaisvinta 1,7 tūkst. kv. m ploto AVNT, kurį planuojama parduoti. Preliminari etapo vertė 14,37 mln. eurų.

Penktojo etapo metu bus atnaujinamas 9,52 tūkst. kv. m. ploto pastatas A. Goštauto g. Į jį bus perkelta dalis Vilniaus mieste veikiančių valstybinių įstaigų, kurių AVNT (11,68 tūkst. kv. m.) planuojama parduoti. Preliminari etapo vertė 17,85 mln. eurų.

Šeštojo etapo metu bus statomas naujas 14,04 tūkst. kv. m. ploto pastatas. Į jį bus perkelta dar viena dalis Vilniuje veikiančių valstybės įstaigų, kurių AVNT planuojama parduoti. Preliminari etapo vertė 35,09 mln. eurų.

Dalį pastatų griaus

Goštauto kvartale anksčiau veikė Chemijos ir Fizikos institutai. Šiuo metu kompleksą sudaro apie 34 tūkst. kv. metrų, iš kurių užimta tik apie 40 proc. Visą kitą laisvą nugyventą turtą, į kurį įstaigos atsisako keltis dėl būklės, tenka išlaikyti valstybei, informuoja Turto bankas.

Atliktoje galimybių studijoje siūloma kompleksą atverti visuomenei, sukurti papildomų erdvių.
Komplekso vidiniame kieme numatomas viešas skveras, kuriame bus įprasmintą čia buvusios Totorių kapinės ir Sovietmečiu nugriauta mečetė. Transformuojamą kvartalą kirs pėsčiųjų alėja, sujungsianti Lukiškių gatvę su Neries krantine.

Tariantis su Vilniaus savivaldybe, numatyta, kad pirmieji pastatų aukštai bus skirti visuomeninėms reikmės – atsiras kavinės ir kita infrastruktūra. Tai taip pat užtikrins naujojo kvartalo gyvybingumą po įstaigų darbo valandų.

Administracinio komplekso teritorijos analizę, vystymo scenarijus ir viziją kūrė įmonė mmap. („Martyno Marozo architektūra ir planavimas “).

Dalies ūkinių pastatų palei Lukiškių gatvę nėra įmanoma pritaikyti, todėl juos ketinama griauti. Vietoje jų bus statomi nauji administraciniai pastatai, formuojama aikštė, atkūrus istorinę jungtį per kvartalą į krantinę ves pėsčiųjų alėja.

Skaičiuojama, kad dėl efektyvesnio AVNT panaudojimo, laisvo AVNT dalis Vilniuje sumažės nuo 26,49 proc. iki mažiau kaip 5 proc., o į kompleksą perkeltų ministerijų bei įstaigų bendrojo ploto, tenkančio vienam darbuotojui rodiklio vidurkis – nuo 20,9 kv. m./darbuotojui iki 13,6 kv. m./darbuotojui.

Centralizuotai valdomas AVNT iš viso apima 689,5 tūkst. kv. m., beveik pusė jo – 332,9 tūkst. kv. m. – yra Vilniuje. Didžiausia laisvo AVNT ploto dalis Vilniaus mieste (beveik 20 tūkst. kv. m.) tenka būtent minėtam A. Goštauto g. ir Lukiškių g. pastatų kompleksui. Bendras šio komplekso plotas yra daugiau kaip 34 tūkst. kv. m., kuris sudaro reikšmingą – apie 10 proc. dalį – bendrame Vilniaus AVNT portfelyje. Komplekso užimtumas šiuo metu siekia 40,92 proc., o jame esančios laisvos patalpos šiuo metu nėra tinkamos būklės nei valstybės įstaigų veiklai, nei nuomai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)