Kotedžų kvartalas Kalnėnuose – maždaug 7 km nuo sostinės centro. NT pardavėjas rakina vieno iš paskutinio dar neparduoto kotedžo duris.

„Esame 174 kv. m kotedže Kalnėnuose, kur jų pastatyta 10. Jie iš tiesų buvo labai populiarūs šią vasarą, buvo parduota daugiau nei pusė. 2022 m. pabaigoje šis laisvas kotedžas ir dar vienas likęs jau kainuoja truputį pigiau. Atpigo iki 10 proc.“, – kalba NT brokeris Šarūnas Kaniava.

Pasak pardavėjo, 2023 m. šis kotedžas pirkėją tikrai ras.

„Atpigti greičiausiai ne. Patys statytojai neplanuoja daugiau mažinti kainos, tiesiog neapsimoka pardavinėti“, – sako jis.

Neturėtų pigti ir jau pastatyti daugiabučiai. Vieni tokių sostinėje – Šnipiškėse. Kainos čia – didelės. Su daline apdaila 1 kv. m kaina svyruoja nuo 3,5 iki 4 tūkst. eurų.

„Pastaruoju metu stebime, kad pardavimai yra sulėtėję. Projektuose parduodami keli butai per mėnesį“, – sako „Ober haus“ rinkos tyrimų vadovas Raimondas Reginis.

Nors būsto pardavimai metų pabaigoje tikrai apmažėjo, o kainos šiek tiek krito, rinkos ekspertai nemato priežasčių, kodėl būstas turėtų pigti ir 2023 m.

„Kiekvieno plėtotojo situacija ne vienoda. Vieni gali laukti pusę metų, metus ir kainų nemažinti. Kitiems finansiniai srautai nesusidėlioja, todėl gali tekti kainas pamažinti“, – vertina ekspertas.

Ekspertai sutaria dėl vieno – jei pigs, tai nedidelė dalis kotedžų, namų ir butų. Absoliuti jų dauguma išlaikys labai panašias kainas.

„Pirminėje rinkoje tai nebus masinis reiškinys. Pigs dalis segmentų, ypač ten, kur bus didesnė konkurencija, rinkos aktyvumas bus mažesnis ir labai svarbus pirkėjo perkamosios galios rodiklis – antrinėje rinkoje. Ryškiausias kainų pokytis bus ten, kur lūkesčiai buvo aukščiausi“, – pažymi „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

„Mažėjimas jei ir bus, tai labai siaurame segmente. Ten, kur kompanijos galbūt nepataikė su kainodara. Mažesni vystytojai, kuriems reikės išsitraukti lėšų greičiau parduodant būstą. Iš esmės didieji plėtotojai, manau, kainas laikys stabilias, ir lauks. Matyt, atsižvelgs į pirkėjų pasiūlymus“, – svarsto Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius.

Yra manančių, kad dalis naujos statybos būstų gali net ir pabrangti.

„Mūsų nuomone, kainų korekcija jau yra įvykusi. Jau pastatyti namai kainuoja šiek tiek pigiau. Panašu, kad metų pradžioje kainos bus stabilios, kai kada naujoje statyboje galėtų vis dar augti“, – sako NT brokeris Š. Kaniava.

Ekspertai pastebi, kad nors paskolų palūkanos ir kyla, paskolas imančių sumažėjo nedaug – dalindami paskolas bankai stabdžių kol kas nespaudžia.

„Sakyti, kad mažės kainos, būtų gana drąsu, nes yra ir bankų palaikymas ir tam tikros visuomenės dalies nusiteikimas toliau pirkti, nes didelė infliacija toliau skatina kažką daryti su pinigais, o ne sėdėti ir laukti to, ko niekada nenutiks“, – sako NT ekspertas Arnoldas Antanavičius.

Panašios kaip ir metų pabaigoje 2023 m. pirmoje pusėje turėtų išlikti ir būsto nuomos kainos.

Visą reportažą galite pažiūrėti čia: