Reglamentuojant efektyvesnę statybos dalyvių atitikties kvalifikaciniams reikalavimams priežiūrą, statybos produktų eksploatacinių savybių pastovumą vertinančių ir tikrinančių bandymo laboratorijų, sertifikavimo įstaigų, techninio vertinimo įstaigų vertinimą, paskyrimą, koordinavimą, stebėseną, paskyrimo galiojimo sustabdymo panaikinimą ir paskyrimo panaikinimą tikimasi pagerinti statinių projektavimo, statybos darbų kokybę.

Įstatyme išsamiai apibrėžti galimi statybos organizavimo būdai: rangos, ūkio ar mišrus, šiais būdais atliekamų statybos darbų mastas ir subjektai; aiškiai atskirtos ypatingųjų ir neypatingųjų statinių statybos užbaigimo procedūros, pažymima pranešime.

Teisės akte įtvirtintais pakeitimais plečiama paslaugų, tvirtinant deklaracijos apie statybos užbaigimą, ar pažymos apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių teikimo, konkurencinė aplinka, tokiu būdu siekiant sumažinti šių paslaugų kainą.

Priimtais pakeitimais atsisakyta poreikio statinio (dalies) ekspertizės rangovui tvirtinti deklaraciją apie statybos užbaigimą, keičiant statinių ar jų dalies paskirtį, kai atliekami tik statinio paprastojo remonto darbai arba statybos darbai iš viso neatliekami, taip pat nesudėtingųjų statinių, kuriems nereikalingas statybą leidžiantis dokumentas atvejais, nustatyta, kad statinio projekto (dalies) ekspertizės, statinio (dalies) ekspertizės rangovas ar jo paskirtas statinio projekto (dalies) ekspertizės vadovas ar statinio (dalies) ekspertizės vadovas, tikrinantis statytojo pateiktus dokumentus, turi nusišalinti nuo šio darbo tais atvejais, jeigu jį sieja artimų asmenų, kurie suprantami taip, kaip tai apibrėžta Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatyme, ryšiai su statytoju (užsakovu), kai statytojas (užsakovas) yra fizinis asmuo, arba su statytojo (užsakovo) vadovu ar dalininku, kai statytojas (užsakovas) yra juridinis asmuo.

Nustatyta, kad kitam ekspertizės rangovui perėmus atlikti projekto ar statinio ekspertizės atlikimą, turės būti atsižvelgiama į pirminę ekspertizę atlikusio ekspertizės rangovo pateiktas pastabas arba pastabos turėtų būti argumentuotai atmetamos, rašoma pranešime.

Įstatyme atsisakyta teisės aktuose Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos nustatytos statybą leidžiančio dokumento išdavimo funkcijos, kai to nustatytais terminais ir sąlygomis neatlieka atitinkama savivaldybės administracija.

Be to, priimtu įstatymu nustatyta, kad pastatytą naują ypatingąjį ar neypatingąjį statinį (jo dalį) galima naudoti ir (ar) sudaryti sandorius dėl jame esančių gyvenamosios paskirties patalpų nuosavybės teisės perleidimo kitiems naudotojams tik esant visiškam statybų baigtumui, t. y. nustatyta tvarka užbaigus šių statinių (jų dalių) statybą. Toks pat reikalavimas bus taikomas ir norint pradėti naudotis rekonstruoto ypatingojo ar neypatingojo statinio naujomis dalimis ir (ar) sudaryti sandorius dėl naujose statinio dalyse esančių gyvenamųjų patalpų perleidimo kitiems asmenims (išskyrus įstatyme numatytas išimtis).

Įsigaliojus įstatymui, Vyriausybės įgaliota institucija turės patvirtinti tvarką, kurioje bus patikslintas statinių klasifikavimas pagal jų naudojimo paskirtį pagal jai būdingus funkcinius, inžinerinius, socialinius ir kitus požymius, taip pat tvarką, kuria remiantis, turės būti formuojami nauji nekilnojamojo turto kadastro objektai – patalpos naujai pastatytuose statiniuose, statinius ir ar patalpas padalijant, atidalijant, sujungiant, pažymima pranešime.

Nustatyta, kad jei tikrinant statinio projektą savivaldybės administracija nustato, kad gali būti pažeisti esminiai Statybos įstatyme įtvirtinti statinio architektūros reikalavimai, ji gali kreiptis į regioninę architektūros tarybą, sudaromą Architektūros įstatymo nustatyta tvarka, su prašymu įvertinti, ar statinio projektas atitinka Statybos įstatymo reikalavimus.

Priimtu teisės aktu patikslintos nuostatos dėl privalomojo nurodymo atlikti statinio ekspertizę surašymo; apibrėžtos rekonstravimo sąvokos taikymo sąlygos, nustatant, kad tuo atveju, kai rekonstruojant pastatą, jo tūris padidėja daugiau nei 100 procentų, jam taikomi įstatymuose ir jų įgyvendinamuosiuose teisės aktuose, teritorijų planavimo dokumentuose nustatyti naujo statinio projektavimui ir statybai keliami reikalavimai; patikslinti įmokos už savavališkos statybos įteisinimą apskaičiavimo formulė bei principai ir kt.

Šis įstatymas, išskyrus atskirus jo straipsnius, įsigalioja 2023 m. gegužės 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją