Vystytojai atideda projektus

Bendrovės „Newsec“ tyrimų ir analitikos grupės vadovas Baltijos regione Mindaugas Kulbokas pasakojo, kad šiuo metu esant tokiai ekonominei situacijai naivu tikėtis, jog viskas NT komerciniame sektoriuje yra gerai.

„Taip, mes stebime projektų stabtelėjimą ir gal naujų dar nepradėtų projektų pradžios atidėjimą. Vyksta natūralūs rinkos dėsniais paremti procesai.

Kiekvienas projektas dar gerokai prieš jo pasirodymą viešumoje pereina ne mažiau kaip 4 sustambintas (įsigijimo, koncepcijos, projektavimo, rangos darbų konkursavimo) plėtros stadijas ir kiekvienoje iš jų atliekamas projekto ekonominis vertinimas.

Taigi turime ne mažiau kaip 4 projekto biudžetus. Pokytis rinkoje dėl susidariusių medžiagų tiekimo sunkumų, energetinių resursų ir net darbo jėgos statybose sumažėjimo vertė ir dar verčia ieškoti netipinių sprendimų“, – aiškino jis.

Mindaugas Kulbokas

Kaip tikino, natūralu ir tai, kad dalis NT plėtojimo verslu užsiimančių verslininkų priima sprendimus parduoti turtą.

„Pardavimas nėra nei gerai, nei blogai – tai tiesiog kiekvieno individualių susidariusių aplinkybių įvertinimo pasekmė. Priežastys gali būti įvairiausios – nuo koncentravimosi į savo pagrindinį verslą iki paprasčiausio pavargimo ir noro ramiai gyventi“, – teigė M. Kulbokas.

Jis tikino, kad bendrai situacijos labiausiai paveiktos didesnės NT rinkos, o lyginant visas Baltijos šalis, didžiausias atvėsimas statybose matomas būtent Vilniuje.

Visgi, kaip pridūrė, kiek kitokia situacija yra kalbant apie investicijas į jau esamą komercinį NT.

„Susidarė paradoksali situacija, nes investicijos į pastato pagerinimus ir energetinį ūkį savininkai dar net paspartino.

Aukštos energetinių resursų kainos neleidžia delsti ir šiuo metu intensyviai jau esamų pastatų savininkai nepriklausomai naujų, senų ar istorinių deda maksimalias pastangas ir nukreipia investicijas į pastatų energetikos ūkius. Vieni gali minimaliomis investicijomis daryti korekcijas ir mažinti energetinių resursų vartojimą, kitiems reikės daugiau investuoti ir įdėti pastangų siekiant suvartojimo pastatuose mažinimo“, – sakė jis.

Avulis: dirbame lėčiau

Statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis pasakojo, kad jo valdoma įmonė taip pat darbuotis neskuba.

„Mes, asmeniškai, nesame sustabdę ar „atsidėję“ projektų, bet tiesiog juos vykdome šiek tiek lėčiau.

Projektai vykdomi, bet mes labai niekur neskubame, nes neapibrėžtumas rinkoje pasitaisys gal už mėnesio, o gal už trijų, tai tiesiog sustoti ir sustabdyti viską yra ne pats geriausias sprendimas. Manome, kad sunkumai ir neapibrėžtumai, kriziniai dalykai yra laikini ir tiesiog sumažinome tempą“, – sakė jis.

Aryvdas Avulis

Kaip prisiminė, viskas prasidėjo nuo karo Ukrainoje, nes tada rinkose įsivyravo baimė.

„O kai su karu apsipratome, prasidėjo energetikos krizė. Tai išryškėjo labai stipriai rugpjūtį, kada buvo smarkiai pašokusi elektros kaina. Taip pat dar infliacija, o kai visus šiuos faktorius sudedi į vieną – tai pradeda viską stabdyti, veikti visų žmonių elgseną, o daugelis pradeda laukti ir stebėti, kaip keisis aplinka.

Mes tikime, kad aplinka kritinėje būklėje bus laikinai, o aplinkybės labai greitai galėtų pasikeisti, jie pavyktų susitarti dėl taikos varianto Ukrainoje“, – sakė verslininkas.

A. Avulis tikino, kad jo įmonės šiuo metu lėčiau vykdomi projektai nėra susiję su komercinio NT statybomis, o labiau liečia gyvenamų namų statybą.

Neiškils du viešbučiai

Konstitucijos prospekte kylančiame verslo centre „Artery“ taip pat nebeiškils anksčiau planuotas viešbutis „Radisson Red“.

A. Avulis patikino, kad šiandien minėtos patalpos ten perplanuotos į biurų.

„Per pandemiją viešbučiams buvo tragedija, jie nesugebėjo išgyventi, dirbo nuostolingai, jiems reikėjo mokėti mokesčius. Tokia situacija buvo dvejus metus. Tuo metu kalbėti apie kokį nors viešbučių projektą buvo neįmanoma.

Dėl to dalis tokių projektų, kaip „Radisson Red“ ar Matijošaičių statytas „Double Tree by Hilton“ buvo pakeisti.

„Radisson Red“ perplanuotas į biurų pastatą, o Matijošaitis išvis tokio projekto atsisakė ir jį pardavė“, – kalbėjo jis.

Šiandien viešbučių sektorius, kaip patikino, jau atsigavęs.

„Dabar, galbūt, kitos priežastys stabdo, nes labai išbrango statybos, pasikeitė biudžetai“, – sakė verslininkas.

Redakcija primena, kad dar vasarą buvo pranešta apie Rinktinės gatvėje stabdomas 174 kambarių viešbučio „Double Tree by Hilton“ statybas bei pardavimą.

Specialiai projektui skirtos įmonės „Rinktinės investicijos“ vadovas Šarūnas Matijošaitis, paklaustas, kokios priežastys lėmė sprendimą parduoti „DoubleTree by Hilton“ projektą, teigė, kad taip nuspręsta matant paklausą.

„Nieko neatsitiko, tiesiog gyvenimas. Matome, kad yra poreikis iš išorės, nusprendėme pasinaudoti ta proga. Mes ir daugiau tų objektų turime, kurie ir gulėję, ir su leidimais, ir taip toliau. Tai tiesiog nusprendėme dalį jų parduoti“, – sakė Š. Matijošaitis.

Kaip skelbta, į 4 žvaigždučių, 174 kambarių viešbutį „Vičiūnų grupė“ ketino investuoti daugiau nei 30 mln. eurų.

Redakcija kreipėsi į įmonių grupę komentaro, tačiau įmonės savininkai teigė nuo komentarų susilaikantys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją