Kovo viduryje Kijeve subombarduoto lietuvių investicinės bendrovės „BT Invest“ valdomo prekybos centro „Retroville“ nuotraukos apskriejo visą pasaulį. Rusų atakos metu miestą sudrebino didžiulis sprogimas, tuomet pranešta, kad žuvo 8 asmenys, iš priekinės pastato dalies liko tik griuvėsiai.

Praėjus vos 4 mėnesiams, liepą po remonto „Retroville“ lankytojams vėl atvėrė duris. „BT Invest“ vadovas Aivaras Karalius Delfi pasakoja, kad prekybos centro atstatymui šiais metais skirta per 5 mln. eurų nuosavų lėšų. Biurų centro ir baseino atstatymui reikės skirti dar daugiau kaip 15 mln. eurų. Anksčiau skelbta, kad bendros investicijos į 2020 m. atidarytą prekybos centrą siekė 100 mln. eurų.

Šiuo metu dirba apie du trečdaliai „Retroville“ esančių parduotuvių, per artimiausią pusmetį tikimasi suremontuoti visus likusius prekybos plotus.

„Šiuo metu veikiančios parduotuvės, be pajamų mums, Kijevo gyventojams dar suteikia taip reikalingą komercinę socialinę infrastruktūrą. Pradėjome nuo mažiau pažeistų prekybos centro plotų kapitalinio remonto. Tam reikalui išleidome daugiau kaip 5 mln. eurų, bet jau liepos pabaigoje buvome užbaigę apie 80 proc. numatytų darbų. Per ateinantį pusmetį planuojame suremontuoti beveik visus likusius prekybos plotus“, – pasakoja A. Karalius.

Šiuo metu prekybos centre veikia parduotuvė „Novus“, kino teatras „Multiplex“, vaikų pramogų erdvė „Papashon“, „Sinsay“, „House“, „Cropp“, „New Yorker“ ir kitos parduotuvės. Taip pat atidaryta buitinių prekių parduotuvė „Foxstrot“. Jau dirba 13 restoranų, įsikūrusių 3 tūkst. kv. m gastronominėje erdvėje.

Kol kas dar neveikia ir yra atstatinėjama prekybos centro dalis, kuri buvo arčiau sprogimo vietos: galerija pietrytinėje „Retroville“ dalyje, sporto klubas, DIY parduotuvė „Leroy Merlin“. Juos planuojama atidaryti šį gruodį, kai veiktų 80 proc. nuomojamo ploto.

Kaip pažymi, didžiausią žalą patyrė biurų centras, kur išliko tik pastato karkasas, bet jį jau pavyko stabilizuoti, ir baseinas, kuris – visiškai sugriautas. Jų atstatymui reikės skirti dar apie 15 mln. eurų. Šiuos objektus planuojama atstatyti tik pasibaigus karui Ukrainoje.

„Retroville“ plotas siekia daugiau kaip 100 tūkst. kv. m. Dalį jo pavyko atstatyti vos per kelis mėnesius.

„Tai yra didelis objektas, todėl kai kurios pastato dalys, tokios kaip biurų pastatas bei baseinas, nukentėjo labai stipriai, o kitos, buvusios toliau nuo sprogimo vietos, nukentėjo mažiau. Pradėjome remontą nuo mažiau pažeistų vietų, kurias nuo daugiau pažeistų vietų atskyrėme laikinomis pertvaromis“, – komentuoja A. Karalius.

Investicinės bendrovės vadovo teigimu, remontuojant pastatą netrūksta iššūkių, pirmiausia tai – statybinių medžiagų kainos.

„Dėl karo Ukrainoje statybos apimtys Ukrainoje stipriai krito, vyrai negali išvykti iš Ukrainos, todėl darbų įkainiai nepakito, o vertinant eurais, net krito. Tačiau dėl ženklaus grivinos nuvertėjimo stipriai išaugo importuojamų medžiagų kainos bei tos vietinės medžiagos, kurių didelę savikainos dalį sudaro importuojami komponentai arba energetika. Beveik 50 proc. grivinomis pabrango langai ir jų montavimo darbai – dėl didelių sprogimų jie gali būti pažeidžiami vieno kilometro spinduliu, ir daugelyje namų juos reikia keisti“, – pasakoja A. Karalius.

Maža to, brangsta ir elektros energija, tai prekybos centro valdytojus ir nuomininkus verčia taupyti.

„Elektra Ukrainoje šiuo metu kainuoja 0,14 euro už kilovatvalandę. Jei palyginsime su praėjusių metų spalio kainomis, tai būtų 47 proc. augimas grivinomis, o jei vertinsime eurais, – 23 proc.

Todėl peržiūrėjome visas paslaugų teikimo sutarčių sąlygas, perspėjome nuomininkus apie energijos taupymo programą, prekybos centro viduje sumažinome temperatūrą. Vertiname švieslenčių naudojimo ir naktinio apšvietimo poreikį ne darbo metu“, – pažymi „Retroville“ valdytojas.

Anot jo, stipriai išaugusios Kijevo gatvių spūstys leidžia teigti, kad ukrainiečiai grįžta į miestą. Šiuo metu „Retroville“ lankomumas siekia apie 65 proc. iki karo buvusio lygio.

„Sunku tiksliai pasakyti, kaip yra iš tikrųjų, nes kartais dėl oro pavojaus prekybos centras per dieną uždaromas iki kelių kartų, todėl apskaita gali sudubliuoti tuos pačius išėjusius ir grįžusius lankytojus.

Tačiau aiškiai pastebime, kad ukrainiečiai vis drąsiau lankosi prekybos centruose, nes jau priprato prie karo režimo: į prekybos centrą užsuka ne tik būtinųjų prekių, bet ir pramogauti, švęsti vaikų gimtadienių“, – pasakoja A. Karalius.

„BT Invest“ Ukrainoje taip pat valdo ir prekybos tinklą „Novus“. Vadovo teigimu, karo metu buvo stipriai pažeistos 4 parduotuvės, tačiau rugsėjo 20 dieną atidaryta jau trečia iš jų. Paskutinę, kurioje pažeidimai yra didžiausi, tikimasi atidaryti gruodžio antroje pusėje.

Lietuvos verslininkai ne tik remontuoja apgadintas parduotuves, bet ir atidaro naujų.

„Turėjome prieš karą pasirašytą nuomos kontraktą ir, galima sakyti, pabaigtas investicijas į naują parduotuvę Kijeve. Manome, kad šiuo atidarymu mes ne tik pasiekiame platesnį klientų ratą, bet ir užtikriname savo indėlį į Ukrainos ekonomikos plėtrą ir atsparumą“, – komentuoja A. Karalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją