Trumpina darbo laiką

Pirmasis apie pokyčius pranešė Vilniaus „Akropolis“: nuo rugsėjo 5 d. trumpinamas parduotuvių darbo laikas – jos dirbs valanda trumpiau, t. y. nuo 10 iki 21 val. Skelbiama, kad toks sprendimas priimtas, reaguojant į išaugusias elektros energijos kainas ir atsižvelgiant į Europos Sąjungos šalyse taikomas efektyvaus energijos vartojimo praktikas.

„Tokį sprendimą priimti paskatino ženkliai išaugusios elektros energijos kainos ir mūsų siekis optimizuoti energetinių resursų naudojimą. Prašymų trumpinti darbo laiką sulaukėme ir iš nuomininkų“, – pranešime teigia „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Prekybos ir paslaugų vietų darbo laikas Klaipėdos bei Šiaulių „Akropoliuose“ nesikeičia.

Prekybos centras „CUP“ nuo rugsėjo 1 d. taip pat sutrumpino parduotuvių darbo laiką.

„Atsižvelgdami į išaugusias elektros energijos kainas ir bendrą situaciją rinkoje, rugpjūčio pradžioje priėmėme sprendimą prekybos centro „CUP“ parduotuvių darbo laiką sutrumpinti 1 valanda, nuo rugsėjo 1 d. parduotuvės dirba nuo 10 iki 21 val. Šiuo sprendimu atliepėme nuomininkų lūkesčius, kuriems taupymas šiuo metu itin aktualus“, – komentuoja „CUP“ generalinė direktorė Ona Nevinskienė.

To paties ėmėsi ir dar vienas sostinės prekybos centras „Ozas“ – nuo rugsėjo 5 d. parduotuvių darbo laikas trumpinamas iki 21 val.

„Ozui“ suteiktas tarptautinis COVID-19 saugumo sertifikatas

Kiti šalies prekybos centrai tokius sprendimus priėmė žymiai anksčiau, tad dar labiau trumpinti darbo laiko nesiima.

„Dar pavasarį įvertinome augančias energetikos išteklių kainas ir priėmėme sprendimą neilginti prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ darbo laiko taip, kaip tai darydavome anksčiau šiltuoju ir šviesiuoju metų periodu. Taigi atėjus rudeniui, darbo laikome netrumpiname, o paliekame pirkėjams jau įprastą – didžioji dalis parduotuvių ir toliau dirbs nuo 10 iki 21 val.“, – pažymi Kauno „Mega“ valdytoja Ieva Goštautaitė-Gedutė.

Prekybos centras „Europa“ darbo laiką peržiūrėjo dar pandemijos metu.

„Sutrumpintą darbo laiką paliksime ir toliau, jei matysime poreikį ir būtinybę, peržiūrėsime pakartotinai. Dirbame tikslinių lankytojų – aplink gyvenančių ir dirbančių žmonių – dienos ritmu. Parduotuvės pirmadieniais-šeštadieniais „Europoje“ dirba nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 19 val., anksčiau darbą pradeda ir ilgiau dirba „Maxima“, „Lemon Gym“, „BENU vaistinė“, taip pat ilgiau dirba maisto ir pokalbių erdvė „Dialogai“, kiti restoranai“, – vardija Iveta Ardava, „BH Europa“ generalinė direktorė.

Prekybos centras „Panorama“ darbo laiką sutrumpino dar 2021 m. gegužės 24 d.

„Tokiu būdu taupome ne tik energetinius resursus, bet efektyviau planuojami ir nuomininkų žmogiškieji resursai“, – sako atstovai.

Išjungia eskalatorius

Siekiant taupyti energiją, vien darbo laiko peržiūrėjimo nepakanka, todėl prekybos centrai imasi ir kitų priemonių. Pavyzdžiui, kai kurie išjungia eskalatorius ir mažina apšvietimą.

„Nuoširdžiai dėkojame, kad lipdami prisidedate prie tvarumo ir energijos taupymo. Patekti į kitus aukštus galite ir naudodamiesi liftais, kuriuos rasite prie pagrindinio išėjimo į automobilių stovėjimo aikštelę“, – tokia iškaba pasitinka PC „Europa“ lankytojus.

Neveikiančius eskalatorius galima pamatyti ir prekybos centre „Ozas“.

„Priėmėme sprendimą prekybos centre palikti veikiančius tik tuos eskalatorius, kurie kelia į viršų, žemyn nukreipti eskalatoriai yra išjungti“, – pažymi „BH Europa“ generalinė direktorė I. Ardava.

Per dvejus metus elektra pabrango net 11 kartų

Anot jos, šiuo metu elektros energijos sąnaudos sudaro apie pusę visų prekybos centro „Europa“ sąnaudų. Lyginant su 2021 m. rugpjūčio mėn., elektra pabrango daugiau nei 5 kartus, lyginant su 2020 m. rugpjūčio mėn. – net 11 kartų.

„Kadangi prekybos centre „Europa“ dėl dėkingos pastato konstrukcijos yra daug stoglangių ir pakliūva natūralios dienos šviesos, vidaus apšvietimą, priklausomai nuo oro sąlygų, galėjome sumažinti nuo 40 iki 70 proc. Viduje visiškai atsisakėme dekorinio apšvietimo, išorės apšvietimą sumažinome iki minimumo – palikome tik aktualiausias valandas. Visur, kur tik įmanoma, apšvietimui naudojame energiją taupančias LED lempas.

Taip pat peržiūrėjome energijos naudojimą kondicionavimui, šildymui ir vėdinimui. 2-3 laipsniais padidinome temperatūrinio režimo toleranciją, reikšmingesnes korekcijas atlikome nedaug naudojamose ir neprekybinės paskirties patalpose, čia diegiami ir judesio davikliai. Siekdami kuo labiau sumažinti suvartojimą tuo laikotarpiu, kai energija itin brangi, nuolat stebime ir aktyviai reguliuojame aušinimo sistemos veiklą.

Vakarais po visų parduotuvių uždarymo ir rytais iki parduotuvių atidarymo visame prekybos centre gerokai sumažintas vėdinimo pajėgumas, o nakčiai išvis išjungiamas, taip pat koreguojami įrangos paleidimo laikai, atsižvelgiant į oro sąlygas“, – taupymo priemones vardija ji.

Be šių sprendimų, prekybos centras kartu peržiūri ir investuoja į energiją taupančias technologijas, tobulina priežiūros procesus.

„PC „Europa“, kurioje įgyvendinti atnaujinimo ir rekonstrukcijos darbai, investavome į elektros ir šilumos efektyvaus naudojimo technologijas. Jau dabar galime konstatuoti, kad elektros sunaudojimas apšvietimui sumažėjo 30 procentų, lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai. Įdiegus papildomus pastato energetinės priežiūros procesus, šilumos sąnaudos sumažėjo 15 procentų. Taigi, efektyvumas pasiektas tiek peržiūrint laiko režimus, tiek investuojant į energiją taupančius įrenginius“, – pasakoja I. Ardava.

Atnaujinta „Mega“

Mažina apšvietimą

Vilniaus, Šiaulių ir Klaipėdos „Akropoliuose“ rugpjūtį elektros energijos kaštai buvo 4-5 kartus didesni nei metų pradžioje ir 8-9 kartus didesni nei pernai.

„Sutrumpinome ne tik Vilniaus „Akropolio“ parduotuvių darbo laiką, bet ir atitinkamai pakoregavome prekybos centro alėjų apšvietimo režimą, automobilių aikštelės, reklaminių iškabų apšvietimo trukmę pagal trumpesnį parduotuvių darbo laiką.

Bendro naudojimo ir pagalbinėse patalpose planuojame automatizuoti apšvietimą pagal žmonių buvimą patalpose, taip pat maksimaliai išnaudoti natūralų apšvietimą. Iki šildymo sezono pradžios numatome optimizuoti šildymo įrenginių darbą, atsižvelgiant tiek į vidaus ir lauko temperatūrą, tiek į parduotuvių darbo laiką.

Efektyviau vartoti elektros energiją skatiname ir nuomininkus – rekomenduojame patalpose naudoti tik LED šviestuvus, reguliuoti pagalbinių patalpų apšvietimą, optimaliai vėsinti ir šildyti patalpas“, – komentuoja „Akropolis Group“ atstovas D. Mertinas.

Kauno „Akropolis“ ėmėsi panašių sprendimų. Elektros energiją prekybos centro valdytojai perka nefiksuota biržos kaina, todėl sąskaitos išaugusios keletą kartų.

„Šiuo metu prekybos centre jau yra įgyvendinama energetinių resursų taupymo programa: atjungta dalis apšvietimo bendrose erdvėse, taip pat automobilių stovėjimo aikštelėje, optimizuoti vėdinimo sistemų darbo laikai, svarstoma įrengti saulės elektrinę ant pastato stogo, jeigu leis techninės sąlygos“, – sako Kauno „Akropolis“ valdytoja Brigita Kuodytė.

Pavyko sutaupyti iki 30 proc. elektros

NT įmonių grupė „Newsec“ valdomuose komerciniuose objektuose (Kauno „Akropolis“, prekybos centras „BIG“, Liepų g. prekybos centras Klaipėdoje, prekybos centras „Luizė“ Klaipėdoje ir kt.) yra pavykę sutaupyti iki 30 proc. elektros energijos, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

„Visada, ypač pastaruoju metu, siekiame maksimaliai efektyviai naudoti energijos išteklius. Pagal pastatų specifiką svarstomi alternatyvus elektros gamybos šaltiniai, tokie kaip vėjas ar saulė. Skatinamas nuomininkų ir objektų lankytojų sąmoningumas, kviečiame nuomojamų patalpų darbuotojus būti atsakingais ir kontroliuoti energijos vartojimą nuomojamose patalpose.

Šiuo aukštų energijos kaštų laikotarpiu siekiame objektus valdyti maksimaliai efektyviai, būtiną įrangą siekiame naudoti žemesnių energijos kaštų valandomis, mažiau būtiną įrangą bandome naudoti rečiau arba, jei leidžia aplinkybės, išvis ją išjungti“, – pažymi „Newsec“ Komercinio turto Biurų valdymo grupės vadovas Justas Bandza.

Kauno „Megos“ elektros energijos kainos nuo sausio iki rugpjūčio išaugo daugiau kaip 3 kartus. Vien rugpjūtį jos yra 57 proc. didesnės nei liepą, tačiau neplanuojama, kad išaugusios energetinių išteklių kainos turės įtakos patalpų nuomos kainoms.

„Reaguodami į išaugusias elektros energijos kainas, jau kuris laikas bandome efektyvinti elektros energijos vartojimą: sumažinome orą vėsinančių įrenginių darbo intensyvumą, nežymiai patrumpinome vėdinimo įrenginių veikimo laiką, sumažinome vidaus patalpų ir teritorijos apšvietimą, rečiau naudojamose erdvėse (laiptinėse, koridoriuose ir pan.) apšvietimui valdyti sumontavome papildomų judesio daviklių“, – pasakoja „Baltic Shopping Centers“, kuriai priklauso prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“, direktorė I. Goštautaitė-Gedutė.

PC CUP taip pat energijos kaštus taupys mažindamas apšvietimo intensyvumą parkavimo aikštelėse ir fasado apšvietimo laiką.

Priemonių ėmėsi prieš kelerius metus

„Panorama“ generalinė direktorė Birutė Kalanovaitė tikina, kad energiją taupantys sprendiniai apšvietimo sistemoms yra suinstaliuoti jau daugiau kaip penkerius metus, tai esą jau atsipirko ir leidžia taupyti nuolatos.

„Periodiškai analizuojamos prekybos centro valandinės elektros sąnaudos, kai prekybos centras nedirba, aiškinamasi, kurie įrenginiai yra nebūtini ir paliekami veikti nakties metu be lankytojų. Taip atsiranda taupymo potencialas.

Nuolatos yra kontroliuojamas ir koreguojamas pagal klientų srautus prekybos centro apšvietimo, inžinerinės įrangos darbo grafikas.

Optimizuotas lauko reklamų švietimo grafikas. Relė nustatyta taip, kad reklamos būtų išjungiamos nuo 24 iki 6 val.“, – pasakoja „Panorama“ vadovė.

Sutaupyti leidžia ir šių metų pradžioje priimtas sprendimas pirkti elektrą iš Lietuvoje veikiančio vėjo parko su fiksuota elektros kaina.

„Mūsų užduotis yra inovatyvių sprendimų pagalba suvaldyti energetinių išteklių vartojimą bei stebėti kainodaras, ir atsiradus galimybei tinkamu metu suderinti su tiekėjais palankiausias kainas, ką jau ir padarėme šių metų pradžioje užfiksavę elektros kainą“, – komentuoja ji.

Elektros kainos neturi įtakos nuomos kainoms

Visi Delfi kalbinti prekybos centrų atstovai patikina, kad išaugusios elektros kainos neturės įtakos nuomos kainoms.

„Elektros kainų augimas fiksuojamas visose Baltijos šalyse, pastatuose, kuriuose elektros kainos nėra fiksuotos, stebimas kainos padidėjimas keletą kartų. Mūsų valdomuose pastatuose daugeliu atveju elektros kainos nėra susijusios su nuomos mokesčiu, todėl tiesioginės įtakos nuomos kainoms tai neturės, tačiau bendrai galima konstatuoti, kad nuomojamų patalpų išlaikymas nuomininkams dėl išaugusių elektros kainų yra pabrangęs“, – pažymi „Newsec“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją