Renovuoti turės per 4 metus

Pagal naujus reikalavimus gyventojų šilumos tiekėjas, šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas arba namo valdytojas turės užtikrinti, kad ne vėliau nei per ketverius metus visi daugiabučių namų šilumos punktai būtų pertvarkyti į automatizuotus.

Vykdant šiuos pakeitimus tikimasi sumažinti šildymo sąskaitas ir paskatinti gyventojus aktyviau naudotis valstybės teikiama parama. Valstybė numato kompensuoti iki 80 proc. šilumos punktų bei mažosios renovacijos kaštų.

Daugiabučių gyventojai nelinkę atverti piniginių
Šilumos punktų atnaujinimas, panašu, kėdainiškiams taps dar viena nemenka problema, nes realybė byloja, kad dauguma gyvenančių butuose miestelėnų nėra linkę atverti piniginių namų renovacijai, tad veikiausiai bus nemažai nepatenkintų ir dėl priverstinio šilu mos punktų atnaujinimo.

Kėdainiuose sunkiai judantis renovacijos procesas rodo, kad gali būti nelengva atnaujinti ir šilumos punktus. Beje, daugumą daugiabučių administruojantys „Kėdainių butai“ dėl lėtos renovacijos kratosi atsakomybės.

„Renovacija priklauso nuo gyventojų ir jų įsiskolinimo“, – sako „Kėdainių butų“ vyr. inžinierius Mindaugas Latvys ir tikina, kad ne jo atstovaujama bendrovė, o patys gyventojai turi siekti, kad jų daugiabučiai būtų atnaujinti.

Kol kas dar nieko tiksliai nežino

„Kėdainių butų“ direktorius Kęstutis Vaitkevičius, paklaustas apie laukiantį privalomą daugiabučių šilumos punktų atnaujinimą sako dar nieko nežinąs ir nieko negalėsiąs pasakyti, kol projektas nebus visiškai „įrėmintas“. Aišku tik tai, kad dalį išlaidų už šilumos punktų atnaujinimą gyventojams kompensuos valstybė, bet kokio dydžio kompensacijų galima tikėtis?

„Kompensacijos bus. Jos bus skaičiuojamos ne pagal išlaidas, o socialinę padėtį, pajamas“, – sako K. Vaitkevičius.

Nežino ir kiek apytiksliai kainuos šilumos punkto atnaujinimas

Tačiau kiek kainuos šilumos punktų atnaujinimas ir kokių kompensacijų galės tikėtis
gyventojai, negali pasakyti ne tik „Kėdainių butų“ direktorius, bet ir už šį atnaujinimą atsakinga Aplinkos projektų valdymo agentūra.

Būsto energijos taupymo agentūros Pastatų energinio taupumo departamento patarėja Gintarė Burbienė teigia, kad vidutiniškos daugiabučio pastato šilumos punkto renovacijos kainos dar nėra žinomos, kadangi kaina priklauso nuo techninių parametrų, kurie šiuo metu nėra žinomi.

Tuo tarpu „Kėdainių butų“ vyr. inžinierius M. Latvys, paklaustas, kokia yra šiemetinė Kėdainių daugiabučių šilumos punktų būklė, atsako, kad ji vienoda – yra ruošiamasi šildymo sezonui.

Turės pateikti įrodymus, kad turi pakankamai lėšų G. Burbienė aiškina, jog sprendimą dėl šilumos punkto renovavimo priimti turi šilumos punkto savininkai (daugiabučio namo butų ar kitų patalpų savininkai arba šilumos tiekėjas, nuosavybės teise valdantis šilumos punkto įrenginius daugiabučiame name).

Dėl įsiskolinusių butų apribojimų vykdyti projektą nėra, tačiau atkreiptinas dėmesys, kad projekto vykdytojas turės pateikti įrodymus, kad turės pakankamai lėšų padengti tą dalį išlaidų, kurių nekompensuos suteikta subsidija.

Dėl banko paskolų suteikimo arba nesuteikimo spręs bankai pagal jų nustatytas taisykles.
Kainos nežino, bet skaičiuoja atsipirkimą Šilumos punktų atnaujinimo iniciatoriai skaičiuoja, kad rekonstruotas šilumos punktas su pertvarkytomis šildymo ir karšto vandens sistemomis šilumos suvartojimą gali sumažinti 15–20 proc.

Nors teigiama, kad dar nežinoma, kiek bent apytiksliai kainuos vieno šilumos punkto atnaujinimas, tačiau jau skaičiuojama, kad investuotos lėšos gali atsipirkt per 3–5 metus. Tik kaip skaičiuojamas atsiperkamumas, kai nežinoma, kiek realiai reikės investuoti, niekas nepaaiškina.

Projekto atsiperkamumas, anot G. Burbienės, esą skaičiuojamas remiantis šilumos tiekėjų asociacijos pateikta informacija apie energinio efektyvumo rodiklius įgyvendinus daugiabučio namo šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimo projektą.

Paraiškas priima nuo liepos 20 dienos

Aplinkos projektų valdymo agentūra paraiškas šilumos punktų modernizacijai priima nuo liepos 20 dienos.

„Paraiškas Agentūra priima nuo kvietime nurodytos datos, kol pakanka lėšų pagal Priemonę, bet ne ilgiau kaip 12 mėnesių nuo kvietimo teikti paraiškas paskelbimo dienos.

Paraiškos, gautos pasibaigus paraiškų priėmimo laikui, bus nebevertinamos“, – teigia Pastatų energinio taupumo departamento patarėja.

2022 metams daugiabučių mažosios renovacijos projektams yra skirta 4 mln. eurų.

Savivaldybė gyventojus skatina… skelbimais

Kėdainių rajono savivaldybės Statybos ir turto skyriaus vedėjo pavaduotojas Algimantas Gedgaudas sako: „Mes tiesiogiai skatiname žmones dalyvauti šiame projekte. Viskas vyksta per reklamą ir įvairius skelbimus.“