Būsto kainos rekordus pasiekia ne tik Vilniuje, bet ir visuose didesniuose šalies miestuose. Birželio mėnesį kvadratinis metras sostinėje kainavo per 2300 eurų, o Kaune ir Klaipėdoje – apie 1600 eurų. Šiauliuose ir Panevėžyje kvadratinio metro kaina taip pat pasiekė keturženklę sumą – apie 1000 eurų.

Pasak LNK, du kartus per porą metų pabrangę kotedžai ar butai jau nieko nestebina.

„Brangsta visas būstas, nesvarbu koks. Mes matome ypač didelį augimą naujos statybos sektoriuje, kadangi čia yra dar didesnė problema su nauja pasiūla.

Bet matome ir senos statybos būsto brangimą ir ypač būsto, kuris yra renovuojamas, renovuotuose daugiabučiuose arba įrengtas naujai. Ir ne tik šalies didmiesčiuose, bet ir mažesniuose miesteliuose“, – sako NT rinkos ekspertas Raimondas Reginis.

Vien šiemet būstas Lietuvoje pabrango kiek daugiau nei penktadaliu. Ir nors kainos taip sparčiai kilti jau neturėtų, tačiau pasak kai kurių ekspertų, „lubų“ dar nepasiekė.

Arnoldas Antanavičius

„Tikėtina, kad nemaža dalis pirkėjų vis tiek renkasi pirkti būstą kaip apsaugą nuo infliacijos – tai vienas argumentas. Kitas argumentas tai, kad nuomos rinkoje sparčiai padidėjus kainoms, galbūt kai kurie gyventojai persvarsto ne nuomotis, o pirkti, nes pirkti tampa pigesne alternatyva – nepaisant tų didelių kainų“, – sako NT rinkos ekspertas Arnoldas Antanavičius.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis teigia, kad galimas ir tolesnis „nuosaikus kainų augimas“.

„Galėtų sudaryti tarp 2-5 proc. Tikėtis galėtumėme tokio kainų augimo vien dėl tų pakankamai aiškių priežasčių – visų savikainų augimo, infliacijos ir darbo užmokesčio kainos, statybinių žaliavų augimo ir pan.“, – komentuoja Š. Tarutis.

Tačiau kiti rinkos dalyviai sako, kad rekordinių kainų laikas eina į pabaigą ir erdvės augti būsto kainoms, bent jau sostinėje, nedaug.

„Kai kurios žaliavos dabar jau pinga. Pavyzdžiui, metalas – po truputį kiekvieną mėnesį kainos leidžiasi žemyn. Kitos medžiagos dar ne, dar kai kas truputį kyla: šiltinimo medžiaga polistirolas.

Bet apskritai jau galime pastebėti tam tikros stabilizavimo ženklus ir statybų kaštuose“, – sako bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Arvydas Avulis

Beveik trečdaliu šiemet išaugo ir būsto nuomos kainos. Kai kurie specialistai tikina, kad šį rugpjūtį padėtis pablogės.

„Šis sezonas, kaip mes vadiname, studentų sezonas, ruduo, tikėtina, bus nelabai malonus tiems, kurie ieško būsto, kadangi teks konkuruoti visiems vienu metu. Tai yra, konkuruoti rinkoje, kurioje būsto nėra daug: ir studentai, ir atvykėliai iš kitų šalių, kurie atvyksta laikinai, kurie atvyksta dirbti“, – sako Raimondas Reginis.

Lietuvos studentų sąjungos viceprezidentas Paulius Vaitiekus sako, kad nuomos kainos įkandamos ne visiems studentams, tad jiems teks rinktis bendrabučius, kuriuos siūlo aukštosios mokyklos.

Tai, kad nuomos kainos pasiekė lubas, mano ir kai kurie ekspertai.

„Natūralu, kad atėjus šildymo sezonui, ypač dabar, kai šviečiasi aukštos šildymo išlaidos, vargu, ar nuomotojai norės laikyti tuščius butus, ir gali būti, kad prasidės tam tikros nuolaidos rudeniop.

Ir tas dabartinis kainų lygis, kuris yra nuomos rinkoje, manau, kad jis jau „lubose“, pikinis“, – teigia A. Armonavičius.

Opozicija net siūlė nustatyti nuomos kainų lubas, tačiau fnansų ministrė tam nepritarė.

Čia galite pažiūrėti LNK video: