Bendrabučių kainos įvairios, o kambarių gali neužtekti

Apgyvendinimo vienam asmeniui kaina bendrabučiuose dažniausiai priklauso nuo jo vietos, patalpų būklės ir patogumo gyventi. Šalyje kylant paslaugų ir energetinių išteklių kainoms, bendrabučių nuomos kainos šiemet išlieka panašios kaip ir pernai, tačiau yra ir išimčių. Pavyzdžiui, Vilniaus dailės akademijos bendrabutyje, kuriame yra 157 vietos, kainos šiek tiek pakilo.

„Deja, bet dėl išaugusių energijos kainų ir padidėjusių kaštų, buvome priversti jas didinti ir mes. Tiesa, tą darome jautriai, siekdami daryti kuo mažesnę įtaką studentų gerovei, todėl apgyvendinimo bendrabutyje paslaugų kaina nuo liepos mėnesio didėjo 15 procentų“, – teigia VDA bendrabučio vedėja Ieva Sipavičiūtė.

Anot jos, mažiausiai moka keturviečiuose kambariuose gyvenantys bendrabučio studentai – po 80 Eur per mėnesį, triviečiuose – po 88 Eur, dviviečiuose – po 92 Eur. Vedėja neslepia, kad studentų poreikis gauti bendrabutį yra didesnis nei turimos galimybės, todėl pirmenybę teikia „studentams iš nepasiturinčių, daugiavaikių šeimų, turintiems tik vieną iš tėvų ar 50 procentų ir mažesnį darbingumą“.

Vilnius TECH bendrabučių kainos šiuo metu svyruoja nuo 80 iki 210 eurų. Čia galima rasti vienviečių, dviviečių, triviečių ir net šeimyninių kambarių. Universiteto Paslaugų skyriaus vedėjas Algirdas Bendikas teigia, kad kainos už bendrabučių suteiktas paslaugas priklausys nuo rinkoje esamų komunalinių paslaugų, nes bendrabučiai išsilaiko iš jo gyventojų surinktų lėšų.

„Kiekvienais metais VILNIUS TECH bendrabučiai priima apie 500-600 naujų studentų. Sunku prognozuoti ar norintys apsigyventi bendrabučiuose gaus vietas, nes tai priklausys nuo įstojusių ir pageidaujančių gyventi bendrabučiuose studentų skaičiaus“, – sako A. Bendikas.

Vilniaus universiteto Viešosios komunikacijos projektų vadovė Liudmila Januškevičienė tikina, kad šiemet bendrabučių kainos nekils, o šiuo metu jos svyruoja nuo 44 iki 174 Eur per mėnesį, priklausomai nuo kambario vietų ir gyventojų jame skaičiaus. Anot jos, VU bendrabučiai iš viso gali apgyvendinti 5500 studentų. Pernai metais rudenį 95 proc. prašymus pateikusių pirmakursių gavo vietas, tačiau, kiek studentų bus priimta šiemet, matysis tik rugsėjį.

KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas taip pat teigia, jog šiuo metu nuomos kainų kėlimas nėra planuojamas. Kainos čia siekia nuo 60 Eur iki beveik 154 Eur, priklausomai nuo bendrabučio vietos, kambario dydžio ir gyventojų skaičiaus kambaryje.

„Remiantis 5 metų studentų skaičiaus vidurkiu bei KTU bendrabučių vietų skaičiumi, mūsų universitetas gali apgyvendinti 31 proc. priimtų studentų – šiuo metu turime 2569 vietas. Turint omenyje, jog vasaros laikotarpiu dalis studentų išsikrausto baigę studijas, užimtumas šiuo periodu mažesnis – remiantis 3 metų statistika, užimtumas liepos–rugpjūčio mėnesiais svyruoja apie 70 proc. Studijų laikotarpiu bendrabučių užimtumas svyruoja nuo 92 iki 96 proc.“, – KTU bendrabučių užimtumą komentuoja M. Lapinskas.

VDU bendrabučio kambario kaina, priklausomai nuo kambario tipo ir bendrabučio, asmeniui kainuoja nuo 60 iki 180 eurų per mėnesį.

„Universiteto bendrabučiuose turime daugiau nei 1 500 vietų, galime tenkinti apie 95 proc. norinčių apsigyventi prašymų“, – sako studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.

Nereikia laukti paskutinės minutės būsto paieškai

Apžvelgus bendrabučių kainas ir sąlygas, neretai pirmakursiams iškyla klausimas: kiek kainuotų gyventi bute? Anot „Ober-Haus“ nekilnojamojo turto agentūros Senamiesčio biuro vadovo Mariaus Čiulados, nuomos rinkoje yra sezoniškumas, o ruduo įprastai būna kainų šuolių laikas, tačiau šiemet gali nutikti kitaip.

„Kaip bus šiemet, sunku pasakyt, nes kainos ir taip jau yra pakilę. Dabar yra vidurvasaris, turime rinkoje šiokį tokį atslūgimą, bet vis tiek veikia ir tas karo fone baltarusiškas ir ukrainietiškas elementas, jie aktyvūs 4 mėnesius ir to sezoniškumo pradėjom mažiau jausti. Tuo tarpu studentų skaičius irgi mažėja – studentinis rudeninis paklausos šuolis irgi yra sumažėjęs“, – sako NT specialistas.

Kaip matoma metai iš metų, dažniausiai studentai ieško nuomos vietos arčiau mokslo įstaigų. Pasak M. Čiulados, jeigu studentai nori gyventi Vilniaus miesto centre, dviejų kambarių bute, tai gali mokėti ir penkis, ir aštuonis šimtus eurų – pagal kiekvieno kišenę. Miegamuosiuose rajonuose nuoma irgi ne visada mažesnė.

„Miegamuosiuose rajonuose, toliau nuo miesto centro, tai 2 kambarių butas be kokių 400–500 eurų sunkiai įsivaizduojamas, kad ir paprastas, blokiniame name. O jeigu geriau įrengtas, ar naujesnės statybos, tai ir 700, ir 800 Eur. Lyginant su pernai metais, tai kainos, drįsčiau teigti, 15–20 proc. yra pakilę, – komentuoja M. Čiulada, – Nežinau, ar kainos kils, tikėtina, kad tiesiog pasiūlymų bus mažiau ir pan. Ir tai suponuoja šiokį tokį kainų augimą. Vėlgi reikėtų suprasti ir tą patį savininką. Jeigu jisai, tarkim, paskelbia, kad nori išnuomoti, paskelbia kainą, ir iš karto kokie 7–8 norintys, tai ką jisai, tikriausiai pasikaso pakaušį ir pakelia nuomos kainą.“

Anot NT specialisto, situacija kituose didžiuosiuose miestuose panaši. Pavyzdžiui, Kaune nuomos rinka yra seklesnė, ten mažiau nuomojam objektų nei Vilniuje, tačiau kainos 10–15 proc. mažesnės.
„Teigti, kad Kaune išsinuomoti yra sunkiau, negaliu. Panašiai sunku kaip ir Vilniuje. Bet Kaunas turi savo specifiką: mažiau naujos statybos, miestas visai kitaip išsidėstęs, daugiau co-living‘o projektų. Vilniuje vienas didelis, atrodo, nuo rudens pasileis. Tai kažkiek darys įtaką rinkai, nes gali absorbuot apie kelis šimtus studentų“, – situaciją aiškina M. Čiulada.

Anot jo, toks variantas nėra pati blogiausia mintis, nes studentui jau viskas išspręsta, nereikia rūpintis pačiam, tačiau gyventi tokiame būste taip pat nėra pigu.

„Ober-Haus“ nekilnojamojo turto agentūros Senamiesčio biuro vadovas pirmakursiams siūlo nuomos paieškos neatidėlioti paskutinei dienai bei pasitelkti tėvų pagalbą.

„Dar žmonės nori pasidžiaugti vasara, bet atidėlioti irgi nereikėtų. Neatidėlioti paskutinei dienai, ne rugpjūčio pabaigoje ieškoti, o jau dabar. Taip sakant, tie, kas lauks iki paskutinės minutės, tai tikrai rinksis arba pačius blogiausius variantus, arba visai neturės iš ko rinktis. Kitas patarimas – pasitelkti tėvelius, kad būtų tam tikras garantas savininkui. Jeigu tėvai dalyvauja nuomos procese, daug lengviau paprastai būna išnuomoti, susiderėti reikiamas sąlygas.

Ir dar, pirmame kurse gal sudėtinga, nes nežinai draugų, bet kooperuotis. Nuo seno žinoma, kad pasikooperavus yra pigiau išsinuomoti didesnį būstą, lengviau susiderėti, galų gale – linksmiau gyventi.

Turėkim omeny, kad šis sezonas vėl žada būt rekordiškai brangus, tai komunaliniai mokesčiai irgi bus labai svarbus faktorius“, – patarimus šviežiai iškeptiems studentams dalina M. Čiulada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją