Lietuvos banko (LB) Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius pastebėjo pastaruoju metu NT rinkoje atsiradusių netipinių tendencijų. Vienas iš jų – gyventojų ketinimai įsigyti būstą balandį buvo ganėtinai aukšti, nepaisant prasidėjusio karo Ukrainoje.

Kitas netipinis pavyzdys – juridiniai asmenys itin sparčiai pradėjo pirkti gyvenamąjį, o ne komercinį, būstą. Tokia dalis padidėjo iki 10 proc.

„Gali būti įvairiai: mažos įmonės perka gyvenamojo būsto paskirties NT, kad ten atsidarytų galbūt parduotuvėles. Kitas dalykas – gali būti, kad nusiperkama, padaroma apdaila ir perparduodama arba nuomojama.

Ketvirtas dalykas – gali būti susiję su tam tikrais mokesčių niuansais ir bandymu išvengti Atsakingojo skolinimo nuostatų, jei tai daroma su paskola ir pan. Visos šios priežastys – ant stalo, norime jas detaliai panagrinėti. Tai išskirtinė tendencija“, – galima priežastis vardija LB atstovas.

Mindaugas Statulevičius

Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius atkreipė dėmesį į du dalykus, kodėl galėjo atsirasti daugiau juridinių asmenų būsto sandoriuose.

„Besiformuojanti aktyvi NT, skirto nuomai, fondų veikla, t. y. juridiniai asmenys, kurie superka gyvenamosios paskirties objektus ir juos nuomoja kaip juridiniai asmenys, atsiranda veiklos forma. Kaip žinia, iki šiol turėjome gan didelį šešėlį nuomos rinkoje, bet prieš kelis metus prasidėjo esminis pokytis, kai į tai ateina vis daugiau verslo. Ne tik stato, bet ir perka ne tik dešimtimis, bet ir šimtais butų. Nuo 2019 ir 2020 m. pradėjome matyti šią tendenciją ir ji tik didės. Iššūkis tik toks, kad pasiūloje tokio būsto įsigijimo nėra daug.

Antras aspektas, kodėl įmonės perka NT, – jos savo darbuotojams ieško būstų ir jų neranda nuomos rinkoje. Dėl čia vykstančių anomalijų įmonės nusprendžia įsigyti ir turėti kaip turtą įmonės balanse, bet jį naudoti savo darbuotojų tiek Lietuvos, tiek atvykstančių iš trečiųjų šalių“, – aiškina M. Statulevičius.

„Nereikia galbūt skubėti su išvadomis ir vertinti, kad tai mokesčių vengimo požymiai. Yra visa eilė priežasčių, kurios galėjo paskatinti tokias tendencijas“, – apibendrino komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)