„Pakankamai nemaža tikimybė, kad jau liepos antroje pusėje galime išgirsti pirmą sprendimą apie didinamas bazines palūkanų normas. Panašu, kad tai jau 2-4 mėnesių klausimas“, – teigia SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Kylant bazinei palūkanų normai paprastai kyla ir EURIBOR – tai rodiklis, už kurį bankai skolina pinigus vieni kitiems, o gyventojams ir verslui skaičiuojamos paskolų palūkanos bankuose.

„Europos Centrinis Bankas (ECB) savo sprendimais keičia indėlių galimybę, o EURIBOR palūkanos seka iš paskos tai galimybei. Jos dažniausiai sutampa“, – aiškina Lietuvos banko (LB) Makroprudencinės analizės skyriaus vyresnysis ekonomistas Vaidotas Šumskis.

Dabar ECB nustatyta bazinė palūkanų norma neigiama ir siekia minus 0,5 proc., toks ir mėnesio EURIBOR rodiklis. Bet, tikėtina, nebe ilgam.

„Jau dabar ateities sandoriai rodo, kad EURIBOR bus teigiamas šių metų pabaigoje, ir taip pat tikimasi, kad kitų metų viduryje jisai priartės prie 2 proc.“, – sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Keldamas palūkanų normas Europos Centrinis Bankas tikisi prislopinti ir kainų kilimą. Tačiau, kad tai duotų realų efektą, palūkanas tektų kelti du kartus.

„Prireiktų dviejų palūkanų pakėlimo etapų, kad šios palūkanų normos pradėtų jaustis gyventojų ir įmonių piniginėse“, – sako LB ekonomistas V. Šumskis.

Kylant EURIBOR, paskolų įmokos didėtų ne iš karto. Paprastai, imant paskolą, pasirenkama, ir kuriam laikui fiksuoti EURIBOR: tarkime, trims, šešiems mėnesiams ar metams.

„Dažniausiai šešiems mėnesiams žmonės fiksuoja EURIBOR, kai kurie – ilgesniam periodui. Tai ne iš karto padidės įmoka, o kai ateis palūkanų perskaičiavimo diena“, – komentuoja asmeninių finansų konsultantas Nerijus Murauskas.

Lietuvos banko duomenimis, vidutinis būsto paskolos dydis siekia maždaug 83 tūkst. Eur. Sostinėje vidutiniškai imama kiek daugiau nei 100 tūkst. Eur, Kaune – 80 tūkst. Eur, o Klaipėdoje – 70 tūkst. Eur paskola.

V. Šumskis sako, kad per vienus metus vidutinė paskolos suma padidėjo apie 10 proc.

Kas mėnesį paskolos grąžinimui Lietuvos gyventojai vidutiniškai skiria beveik trečdalį savo pajamų. Jeigu kiltų EURIBOR, tai paveiktų ir paskolas.

„Jeigu žmogus turėtų apie 100 tūkst. Eur paskolą, tai vieno procento pakėlimas, tikėtina, padidintų apie 50 Eur jo mėnesio įmoką. (...) Net ir didelis palūkanų pakėlimas nebūtų labai didelės įtakos pakėlimas įmokos prasme“, – sako N. Murauskas.

Lietuvos bankas skaičiuoja, kad už 150 tūkst. Eur būsto paskolą, – EURIBOR pakilus 1 proc. punktu, tai yra, nuo dabartinių minus 0,5 proc. iki plius 0,5 proc., – mėnesinė įmoka bankui padidėtų 33 Eur.

Jeigu EURIBOR pasiektų 3 proc. lygį, įmoka išaugtų 213 Eur.

Čia galite pažiūrėti LNK video: