Netrukus iškilsiantis 20 aukštų daugiabutis jau turi savo šeimininkus. Visi butai čia parduoti. Užtai kiek prastesnė situacija projekto antrajame etape, vystytojas nusprendė stabdyti butų pardavimus, nes nebežino, už kokią kainą juos parduoti.

„Statybų, žaliavų rinkoje buvo pakankamai stabilu, infliacija tuo metu buvo suvaldoma, ir mes prieš savo klientus galėjome jaustis kaip patikimas vystytojas, dabar situacija – kardinaliai pasikeitusi, todėl keičiame savo pardavimų strategiją“, – pasakoja „Omberg group“ vadovė Dalia Andrulionienė.

NT eksperto manymu, butų pirkimus iš brėžinių teks pamiršti. Jų kainas prognozuoti darosi per sunku.

„Turbūt artimiausioje ateityje matysime, kad butai bus parduodami projektuose, kurie pradėti statyti. Kai su rangovais suderėtos statybų kainos ir pan. Tai yra pakankamai logiškas sprendimas“, – sako „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

Dalia Andrulionienė

Vystytojai viliasi, kad butų pardavimai stabdomi tik laikinai ir tik būsimuose projektuose, kurie nepradėti statyti ar dar tik planuojami.

„Tų projektų, kurių statybas pradėsime greičiausiai, manau, kad galėsime jau atnaujinti pardavimus poros-trijų mėnesių laikotarpyje“, – svarsto „Omberg group“ vadovė.

Stabdyti butų pardavimus svarstė ir kiti rinkos žaidėjai, bet galiausiai tokio sprendimo nepriėmė. „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis teigia nenorintis rinkoje kelti panikos.

„Turime nemažai patirties po 2008-2009 metų krizės, pakankamai daug sukaupę rezervų ir galime sau leisti šiek tiek daugiau rizikuoti, bet nenutraukti santykių su rinka ir pirkėjais“, – sako jis.

Arvydas Avulis

Palyginus su pernai, statybos pabrango penktadaliu. Iš statybinių medžiagų ir gaminių per mėnesį daugiausiai – dešimtadaliu – pabrango medžio gaminiai, kiek mažiau vamzdžiai ir izoliacinės medžiagos.

„Kainų augimas buvo dar 2021 metais apie 15 proc. iki visų šių naujienų. Dabar kalbame dar apie 10-15 proc. Tai per dvejus metus apie 30 proc. pabrango statybos darbai. Neatsimenu, kada taip greitai tokie pokyčiai būtų įvykę“, – stebisi „Eika“ vadovas Domas Dargis.

Dėl statybinių medžiagų paklausai nespėjančiai pasivyti pasiūlos dalis vystytojų nusprendė perskaičiuoti butų kainas.

„Mes nuolat stebime kainas. Jeigu matome, kad pardavimai vyksta per greitai, tai peržiūrime kainodarą, nes mūsų tikslas nėra per greitai išsiparduoti mūsų turimą portfelį“, – pažymi D. Dargis.

Domas Dargis

A. Avulio teigimu, statybų kainą galėtų sumažinti nuosaikesnis tempas. Jei būstai bus statomi ilgiau, mažiau kas piktnaudžiaus statybinių medžiagų kainomis.

„Jeigu sulėtintume darbų tempą, turime daugiau laiko surasti alternatyvų tiekėjų, darbo jėgos. Terminų pratęsimas leidžia šiandien kainą mokėti ne pačią didžiausią“, – sako jis.

Visą reportažą galite peržiūrėti čia: