Vilniaus gyvenamojo NT kainų pokyčius bei tendencijas analizuojančios kompanijos „Numai“ vadovas Aurimas Čiagus sako, kad Rusijos vykdomas karas Ukrainoje nesustabdė NT brangimo Vilniuje.

„Yra pagrindo manyti, kad dėl augančios statybų savikainos ir didėjančios būsto paklausos kainos Vilniuje ir toliau kils“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas A. Čiagus.

Anot eksperto, kylant NT kainoms, didžiausia kliūtimi norintiems įsigyti būstą sostinėje išliks nepakankamas sukauptas pradinis įnašas arba jo neturėjimas.

Pardavimų sumažėjo, kainos – augo

„Numai“ duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį pirminėje Vilniaus NT rinkoje buvo parduoti 916 butų. Sausį vystytojai sostinėje pardavė 395, vasarį – 415, o kovą – vos 106 butus.

Pirmąjį šių metų ketvirtį rinkai buvo pasiūlyti 727 nauji butai: 559 sausį, 134 vasarį ir vos 34 kovo mėnesį. Per kovo mėnesį laisvų butų kvadratinio metro kaina, lyginant su vasariu, paaugo 1,6 proc., o nuo metų pradžios padidėjo 4,4 proc.

Pasak A. Čiagaus, kovo mėnesį smarkiai krito tiek butų pardavimai, tiek naujų objektų pasiūla Vilniaus NT rinkoje, tačiau kainos – toliau didėjo.

Anot jo, kovo mėnesio duomenimis, Vilniaus pirminėje NT rinkoje yra likę apie 2500 laisvų butų. Lyginant su metų pradžia, jų pasiūla sumažėjo 13 proc. Vidutinė laisvų butų su daline apdaila kv. metro kaina siekia 2800 eurų, o vidutinis plotas – 50 kv. m.

„Per pirmąjį ketvirtį Vilniuje buvo parduota 26 proc. daugiau butų, nei buvo pristatyta rinkai. Tai rodo, kad butų pasirinkimas toliau mažėja. Didžioji dalis butų Vilniuje yra parduodami net nepastatyti – „iš popieriaus“, – sako A. Čiagus.

Kils ir nuomos kainos

Pasak „Numai“ vadovo, antrinė būstų pardavimo rinka, reaguodama į toliau kylančias kainas pirminėje rinkoje, taip pat jas nuosekliai didina. Šiuo metu antrinėje rinkoje vidutinė parduodamo buto kaina su pilna apdaila siekia 175 tūkst. eurų arba 2850 eurų už kv. m. Lyginant su sausiu, laisvų butų kaina paaugo 5,5, proc.

„Pirkėjai prie brangstančios pasiūlos perka pigesnį turtą, o tai lemia, kad laisvų butų pasiūlos kaina po truputį kyla“, – aiškina A. Čiagus.

Anot jo, didėjant NT kainoms kyla ir nuomos kainos. Šiuo metu laisvų nuomai siūlomų butų vidutinė nuomos kaina yra apie 650 eurų per mėnesį už 50 kv. m butą arba 8 proc. didesnė nei sausį.

„Butų nuomos pajamingumas Vilniuje yra 4,5 proc. ir jis yra mažesnis nei buvo metų pradžioje. Toliau brangstant turtui pirminėje rinkoje tolygiai brangsta ir antrinė, tačiau nuomos kainų augimas dar nepasiekė piko“, – sako A. Čiagus.

Jo teigimu, tikėtina, kad ateityje nuomos pajamingumas stabilizuosis ir sugrįš į standartinį, maždaug 5,5 proc. siekiantį dydį, todėl Vilniuje matysime augančias nuomos kainas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją