Šių metų investicijų programa vasario 4 dieną patvirtinta kartu su 2022 metų Vilniaus miesto savivaldybės biudžetu. Vasario 15 dieną dokumentas buvo šiek tiek pakoreguotas.

„Savivaldybės skyrių prašymu administracijos direktoriaus įsakymu lėšos perkeltos tik programų viduje, buvo pakeista nauja redakcija“, – paaiškino savivaldybės administracija.

Jų atsakyme dar pastebima, kad statybos sąnaudų elementų kainų indeksas, kuriuo išreiškiamas naujos statybos statinių sąnaudų elementų (medžiagų, mechanizmų darbo, darbo užmokesčio ir kitų) bendras kainų pokytis per tam tikrą laikotarpį, nuolat perskaičiuojamas, numatoma projekto vertė vykdytojų nuolat patikslinama.

Baseinas

Programoje yra mokyklų, darželių, ligoninių, poliklinikų remontas ir statyba, eismo, apšvietimo infrastruktūros įrengimas ir pan.

Daugiausiai savivaldybės biudžeto lėšų pareikalausiantis atskiras projektas šiemet yra Daugiafunkcio Lazdynų sveikatinimo centro įkūrimas. Jam programoje numatyta 4,02 mln. eurų. Iki 2022 metų pradžios projektui jau buvo panaudota 21,9 mln. eurų, o jo numatoma vertė – 40,9 mln. eurų.

Kaip skelbta, tai bus moderniausias baseinas Lietuvoje, atitinkantis aukščiausius tarptautinius FINA reikalavimus.

„11 tūkst. kv. m. ploto pastate planuojama įrengti du baseinus: aštuonių takelių 50 metrų baseiną, skirtą plaukimui, o 25 metrų – skirtą ne tik plaukimui, bet ir šuoliams į vandenį. Lazdynų sveikatinimo komplekse bus įrengtos treniruočių salės, sveikatinimosi centrai, pirčių zonos. Šalia plaukimo baseinų bus įrengtos sėdimos tribūnos žiūrovams. Pačiame centre – persirengimo kambariai, pagalbinės patalpos kitoms sporto šakoms, dušai, automobilių stovėjimo aikštelė“, – rašoma Vilniaus vystymo kompanijos tinklapyje.

Šių statybų pabaigos terminas ne kartą atidėtas. Naujausiais duomenimis, tai turėtų įvykti šių metų antrąjį ketvirtį.

„Lazdynų sveikatinimo centro rangovas yra informavęs savivaldybę, kad rangovas susiduria su sutarčiai vykdyti reikalingų medžiagų tiekimo sutrikimais bei reikšmingu šių medžiagų pabrangimu. Tačiau kol kas jokie įkainiai nėra perskaičiuoti. Tiek rangovas, tiek užsakovas analizuoja situaciją rinkoje. Surinkus visą informaciją, bus sprendžiama dėl pasirašytos sutarties keitimo poreikio“, – „Delfi“ sakė savivaldybės administracija.

Daugiafunkcis Lazdynų sveikatinimo centras

Paties rangovo – „Panevėžio statybos tresto“ – generalinis direktorius Egidijus Urbonas komentavo, kad su kai kurių medžiagų tiekimo problemomis susiduria visos statybų sektoriaus bendrovės.

„Nuolat bendraujame su medžiagų gamintojais ir tiekėjais, ieškodami efektyvių sprendimų iš susidariusios situacijos.

Taip pat nuolat informuojame užsakovus apie esamą situaciją. Kol kas jokie pakeitimai sutartyje dėl Lazdynų baseino įrengimo nėra atlikti, tačiau tai nekeičia PST planų sėkmingai užbaigti Lazdynų sveikatingumo centro statybas“, – sakė jis.

Autobusų parkai

Projektui „Vilniaus viešojo transporto“ veiklos optimizavimas, viešojo transporto priemonių parką, esantį adresu Verkių g. 52, Vilniuje, restruktūrizuojant į atskirus įmonės parkus“ 2022 metų investicijų programoje numatyta 2,7 mln. eurų.

Iki šių metų pradžios jam jau buvo panaudota 441 tūkst. eurų, o 2023 metais baigti planuojamo projekto numatoma vertė 21,7 mln. eurų.

„Šiuo metu baigiamas projektuoti Liepkalnio parkas ir viešinamas jo projektas. Lygiagrečiai, matant rinkos tendencijas, yra rengiamas projekto rizikų planas, kuriame bus numatyta, kaip bus valdomos skirtingos rizikos dėl galimų pabrangimų ir galimų tiekimų vėlavimų ar medžiagų stygiaus. Analogiškų veiksmų imsimės ir po Pilaitės parko techninio projekto parengimo.

Pastebime, kad kyla ir Verkių teritorijos rinkos kaina, todėl papildomos išlaidos galimai pasidengs“, – sakė savivaldybės administracija.

„Delfi“ anksčiau rašė, kad po 2023 metų Verkių autobusų parke galėtų prasidėti gyvenamųjų namų statybos. Tačiau 9 hektarų teritorijoje sau vietos rasti turės ir dalis Šiaurinės gatvės.

Tuo metu vienas naujųjų parkų turėtų įsikurti prie Vilniaus oro uosto, Liepkalnio g. 111.

„Vilniaus savivaldybės užsakymu, parke planuojamos trys aikštės, kurių 43 958 kv. m bus skirta autobusų kuro užpildymui ir privažiavimui, 27,6 tūkst. kv. m – palaukimui ir specialistų mokymui, trečioje įsikurs dujų saugykla, kuri užims 2,5 tūkst. kv. m. Vienu metu čia galės stovėti 276 autobusai.

Liepkalnio g. 111

Be aikštelių sklype dar projektuojamas 10 tūkst. kv. m ploto pastatas, kuriame bus vieno aukšto garažų paskirties pastato korpusas ir dviejų aukštų, 700 kv. m įsikurs administracinės patalpos. Planuojami nauji želdynai“, – anksčiau informavo savivaldybė.

Aikštynai

Trečiasis projektas, pagal savivaldybės biudžeto numatytą lėšų sumą – Sporto aikštelių prie mokyklų įrengimas. Tam šiemet numatyta 2 mln. eurų.

Iki metų pradžios projektui jau buvo panaudota 11,5 mln. eurų, o 2024 metais jį užbaigus, numatoma vertė siekia 28,4 mln. eurų.

Savivaldybė šį pavasarį jau kvietė sportuoti atnaujintuose Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazijos, Baltupių progimnazijos, Emilijos Pliaterytės progimnazijos lauko stadionuose, taip pat Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazijos ir Martyno Mažvydo progimnazijos aikštynuose.

Tuo metu, kaip nurodoma kovą paskelbtame skelbime apie pirkimą, dabar atnaujinimo darbai numatomi Simono Daukanto progimnazijoje, Žemynos progimnazijoje ir gimnazijoje, Senvagės gimnazijoje, Lazdynų vidurinės mokyklos Liudvinavo padalinyje, VGTU inžinerijos licėjuje ir Pavilnio pagrindinėje mokykloje.

„Šiuo metu vykdome sporto aikštynų prie mokyklų modernizavimo darbų viešuosius pirkimus. Pagal įprastas procedūras, prieš pirkimų paskelbimą, rinkos dalyviai apklausiami, siekiant nustatyti prekių, paslaugų ir darbų kainą, o pagal apklausos rezultatus nustatomos viešuosiuose pirkimuose skelbiamos maksimalios vertės. Lyginant su praėjusiais metais, kai kurių prekių ir darbų vertės kilo iki 25 proc. Tikėtina, kad tokie pokyčiai ir išliks paskelbus viešųjų pirkimų laimėtojus.

Vis dėlto, rinkos dalyvių apklausa atlikta dar iki karo Ukrainoje pradžios, todėl kiek iš tiesų pasikeitė situacija ir ar pirkimų dokumentuose nustatytos maksimalios vertės vis dar atitinka rinkos situaciją, atskleis konkursų rezultatai“, – „Delfi“ informavo savivaldybė.

Išgyvena smūgį

Lietuvos verslo konfederacija kovo pabaigoje ragino Vyriausybę nustatyti aiškų kainų indeksavimo mechanizmą viešuosiuose pirkimuose.

„Įmonės yra paliekamos vienos spręsti sutarčių pasirašymo ir įgyvendinimo iššūkius, kylančius dėl išaugusių kainų bei pasikeitusių ekonomikos sąlygų“, – teigiama konfederacijos pranešime.

„Visi išgyvename smūgį dėl Rusijos pradėto karo, verslai taip pat. Būtina įvertinti susidariusią situaciją, kainų pokyčius ir numatyti kainų indeksavimo mechanizmą. Viešųjų pirkimų procesas yra sudėtingas, ilgas ir šiuo metu visiškai nelankstus.

Manau, kad pats laikas nepažeidžiant direktyvos sąlygų patikslinti tam tikras nuostatas arba bent jau parengti aiškias rekomendacijas, dėl viešųjų pirkimų sutarčių vykdymo. Šiuo metu mes atsiliekame šviesmečiais, kadangi nesugebame reaguoti čia ir dabar“, – jame cituojama konfederacijos generalinė direktorė Eglė Radišauskienė.

Ten pat pažymima, kad sutartis galima keisti, jeigu perkančioji organizacija negalėjo numatyti susidariusių aplinkybių, sutarties pobūdis išlieka toks pats, atskiro pakeitimo vertė neviršija 50 proc., o bendra vertė – 100 proc. nustatytos pradinės sutarties vertės.

„Sprendimų priėmimas dėl galimybės taikyti kainų indeksavimą paliekamas perkančiųjų organizacijų atsakomybei. Svarbu pastebėti, jog greitas sutarčių keitimas sudėtingas, o visi atvejai yra individualūs, kas sukelia nemažai problemų verslui, kuris jau dabar fiksuoja didžiulius nuostolius“, – priduriama pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)