Nekilnojamojo turto vystymo bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis pasakoja, kad šiuo metu situacija statybų sektoriuje – kritinė.

„Pirmiausia turėjome nusistovėjusius ryšius su Rusija, Baltarusija, Ukraina daugeliu atveju dėl žaliavų. Dažniausiai pirkdavome plieną, įvairias kitas statybines medžiagas, cementą ir betono gaminius. Dabar tokios galimybės nėra. Išgyvenama tokia kritinė būsena, kai metalas, pavyzdžiui, pabrango du kartus. Prieš pusantro mėnesio jis kainavo 750 eurų už toną, dabar – 1500 eurų.

Nelabai yra pasirinkimo, negali uždaryti kompanijos ir stabdyti darbų. Esame priversti pirkti didesne kaina, šiek tiek daugiau rizikuojame. Tai turi įtakos ir NT, kuris, kaip rodo labai aiški tendencija, – vėl brangs. Jeigu brangs, tai reiškia – mažės pirkėjų“, – kalbėjo A. Avulis.

Anot jo, būsto Vilniuje kovo mėnesį pardavimai buvo gerokai mažesni – butų „Hanner“ pardavė 4 kartus mažiau nei vasarį.

„Manau, kad dėl karo Ukrainoje žmonės reaguoja labai jautriai. Kai yra daug nežinomųjų, jie yra linkę palaukti ir žiūrėti, kas bus. Tik paskutinėmis savaitėmis jaučiame, kad jau atsigauna rinka ir pirkėjai. Čia, aišku, didelis iššūkis ir statybininkams, ir tiems, kurie investuoja į NT, – kaip subalansuoti kainas.

Jeigu žaliavos brangsta, o kai kurie būstai buvo parduoti prieš pusmetį ar metus, juos reikia užbaigti. Gali būti, kad kai kam gali nelabai pasisekti, ir užbaigti gyvenamuosius namus gali tekti aukštesne kaina, nei butai buvo parduoti. Iššūkių yra nemažai visiems“, – pabrėžia verslininkas.
Jis pateikė keletą pabrangusių žaliavų ir produktų pavyzdžių.

„Praeitą savaitę pirkome įėjimo į butą duris – jos pabrango per pastarąjį pusmetį 45 proc. Dėl stogo sudarėme sutartį praeitą savaitę: stogo darbai, įskaitant medžiagas, prabrango 48 proc. Tokie skaičiai – gana grėsmingi, sudėtinga pasakyti šiandien, kokia bus galutinė statybų kaina. Atėjęs pirkėjas nori gauti kainą, kuri nesikeistų, kad po pusmečio nereikėtų nutraukti sutarties“, – pažymi A. Avulis.

Pasak jo, naujų žaliavų kanalų rasti užtruks maždaug 3-6 mėn.

„Praėjus mėnesiui, matome tam tikrų požymių, kad vis tik kainos nekyla daugiau. Jei prieš porą savaičių mus gąsdino, kad metalo kainos dar kils, tai šiandien atvirkščiai – derybose su tiekėjais galime daryti tam tikrą spaudimą – mes tiek nemokėsime.

Lietuvoje verslininkai jau randa būdų kaip atsivežti iš Turkijos, tik reikia didelio kiekio laivais. Kai bus perkama dešimtimis tūkstančių tonų metalo, manau, mums pavyks jo gauti geresnėmis kainomis, ir rinka stabilizuosis“, – svarsto verslininkas.

Anot jo, būsto kainos Vilniuje pasiekė visų laikų aukštumas. Šiuo metu vidutinė būsto 1 kv. metro kaina – 2700 eurų.

„Tokios aukštos kainos dar nėra buvę, be abejo, dėl jos atkrenta dalis pirkėjų, kadangi neturi galimybių tiek mokėti. Matyt, ateityje būsto įperkamumas Vilniuje gali mažėti, nepaisant to, kad atlyginimai vis tiek auga. Darbo jėgos poreikis Lietuvoje – labai didelis, darbuotojų trūksta visose srityse. Bendrovės kovodamos už kiekvieną darbuotoją neturi kitos išeities, kaip kelti algas“, – aiškina „Hanner“ vadovas.

Vis dėlto, atlyginimų didinimas suteikia vilčių, kad NT rinka Vilniuje bus daugmaž stabili. Žvelgiant į ilgesnę perspektyvą – 1-2 metų, jis mano, kad viskas sugrįš į senas vėžes.

„Tas pats bus kaip ir su pandemija ir kovidu. Patiriame didelius išbandymus, tikrai turime sunkių klausimų, bet tikiu, kad jie bus išspręsti“, – optimistiškai žvelgia A. Avulis.

Visą reportažą galite pažiūrėti čia: