Stadionas taip pat finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybės ir Vyriausybės lėšomis, akcentuoja jis.

„EK patvirtinimas buvo viena iš esminių koncesijos sutarties sąlygų. Sprendimu patvirtinta, kad investicijos leis stiprinti sporto bei kultūros ekonominę veiklą, kuria prisidedama prie Vilniaus regiono vystymosi, taip pat jos projektas turės ribotą poveikį konkurencijai bei prekybai tarp ES valstybių narių“, – rašoma sostinės savivaldybės perduotame V. Benkunsko komentare.

„Tai nereiškia, kad projektas bus įgyvendinamas ES lėšomis. Finansavimą kompleksui, kaip ir buvo numatyta, skirs Vyriausybė ir Vilniaus miesto savivaldybė. Į projektą Vyriausybė įneš 54,5 mln. eurų, Vilniaus miesto savivaldybė – 101,5 mln. eurų“, – pabrėžia jis.

Pasak V. Benkunsko, komplekse bus suprojektuotas 15 tūkst. vietų, ketvirtos UEFA kategorijos stadionas, 3 tūkst. vietų lengvosios atletikos stadionas, 3 lauko futbolo aikštės, sporto muziejus, sporto kompleksas su gimnastikos, rankinio, tinklinio, bokso ir krepšinio salėmis, taip pat bendruomenės ir kultūrinio ugdymo centras su biblioteka bei mažiausiai 3 tūkst. vietų darželis.
EK atstovybė Lietuvoje ketvirtadienį pranešė, kad Komisija, vadovaudamasi ES valstybės pagalbos taisyklėmis, patvirtino beveik 155 mln. eurų vertės Lietuvos pagalbos priemonę, skirtą daugiafunkcio komplekso statybai Vilniuje remti.

Beveik 146 mln. eurų asignuojami kaip tiesioginė dotacija statybos išlaidoms parengti, beveik 8 mln. eurų – kaip tiesioginė dotacija priežiūros paslaugų ir valstybinių renginių stadione organizavimo išlaidoms padengti, o likęs ketvirtis milijono skirti atleidimui nuo nekilnojamojo turto nuomos ir žemės nuomos mokesčių.

Valdas Benkunskas

ELTA primena, kad Vilniuje pradėtos griauti nuo 1993 metų nebaigto statyti Nacionalinio stadiono konstrukcijos. Išvalius teritoriją ant sostinėje esančios Šeškinės kalvos, turėtų prasidėti naujo daugiafunkcio komplekso statybos.

Pagal koncesijos sutartį su investicijų bendrove „BaltCap“, šalia prekybos centro „Akropolis“ Vilniuje bus statomas daugiafunkcis sporto kompleksas, kurį, be nacionalinio stadiono, sudarytų dar 15 sporto objektų: lengvosios atletikos aikštė, 6 krepšinio salės, 3 futbolo treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės. Taip pat suplanuoti sporto muziejus, bendruomenės centras, biblioteka, vaikų darželis. Projektą numatoma baigti iki 2024 m. pabaigos.

Spalio pradžioje projektas dėl naujo komplekso susilaukė palaikymo miesto Taryboje, taip uždegus žalią šviesą koncesijos sutarčiai, Nacionalinio stadiono techniniam projektavimui ir statyboms.

Sutartis iki pateikiant Tarybai buvo kiek pakoreguota, atsižvelgus į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateiktas pastabas. Nekeistas pats finansinis veiklos modelis: liko Vilniaus miesto savivaldybės metinio mokėjimo dydis, numatytas galutiniame pasiūlyme, o projekto vertė, įskaitant kapitalo investicijas, finansavimo kaštus, sudaro 146 mln. 185 tūkst. eurų (be PVM). Daugiau nei pusė šios sumos – projekto kapitalo investicijos.

Nacionalinio stadiono sostinės Šeškinės rajone projektavimas prasidėjo 1985 m., o pačios statybos – 1987 m. Tačiau jau 1993 m. statybos darbai buvo nutraukti. 2008 m. projektui buvo skirta dar 33,6 mln. eurų, tačiau statybos darbai nutrūko ir tą kartą.