Kainų augimo nepažabos

Finansų ministrė Gintarė Skaistė jau ne kartą užsiminė, jog šių metų pradžioje bus parengtas NT mokesčio projektas. Premjerė Ingrida Šimonytė ir Lietuvos banko atstovai patvirtino, jog kalbama apie visuotinį NT mokestį, kuris vėsintų kaistantį NT kainų burbulą, o sykiu ir papildytų savivaldybių biudžetus, kad jos taptų savarankiškesnės. Toks mokestis esą jau seniai yra įvestas daugumoje Europos Sąjungos valstybių.

„Keisčiausia, kad tokį mokestį siūlo kaip būdą vėsinti NT kainų augimą. Jei Lietuvos bankas ir mūsų valdžios strategai būtų suinteresuoti, kad kainos mažėtų, tai pirmiausia turėtų atsižvelgti į pagrindines jų augimo priežastis. O tai yra pinigų emisija. Europos centrinis bankas nuo pandemijos pradžios jau beveik du kartus padidino pinigų bazę ir tuo pačiu metu tikėjosi, kad kainos išaugs tik 2 proc. Tai drąsiai galima teigti, kad būstas ir ypač Lietuvoje yra tos perteklinės pinigų emisijos sugertukas“, – Delfi TV laidoje „Iš esmės“ kalbėjo Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentė Elena Leontjeva.

Ji pabrėžė, jog kad ir kokie mokesčiai būtų įvedami, jei pinigų emisija bus tęsiama, tai žmonės vis tiek pirks būstą, nes jie tokiu būdu bando apsaugoti savo santaupas.

„Dabar daroma prielaida ir ji nėra klaidinga, kad šiuo metu didelė dalis rinkoje įsigyjamų būstų yra ne sau gyventi, o nuomoti ar palaikyti kurį laiką ir parduoti brangiau. Matome, kad nemažai sandorių sudaroma su išankstine pirkimo sutartimi, net nelaukiama, kada būstas bus pastatytas. O po pusmečio, po metų, kai būstai pabrangsta, jie perleidžiami. Jei egzistuotų labiau visuotinis NT mokestis, tokie rinkos dalyviai, kurie investuoja į trečią ar ketvirtą būstą, galbūt iš rinkos pasitrauktų ir ieškotų kitų alternatyvų investuoti“, – savo nuomonę laidoje „Iš esmės“ dėstė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Jis, beje, priminė, jog apie NT mokestį Lietuvoje nereikia kalbėti kaip apie naują, nes jis ir dabar egzistuoja. „Tik kartelė, nuo kurios reikia mokėti, gal aukštai pakelta. Jei ji bus nuleista žemiau, tai gal šis mokestis taptų labiau visuotiniu ir panašiu į ES valstybes“, – teigė N. Mačiulis.

Dabartinis mokestis – kreivas ir šleivas

Premjerės I. Šimonytės patarėjas ekonomikai ir investicijoms Vaidas Navickas tvirtino, kad planuojamo NT mokesčio tikslas tikrai nėra vėsinti įkaitusią rinką, tai esą būtų tik šalutinis poveikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)